utanpotlassport.hu 2017.05.15 09:15 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Golf: a 13 éves Kötél Bence lett a felnőttkupa „bruttó győztese”

Bravúr a golfozók felnőtt Magyar Kupájában: az úgynevezett bruttó győztes a mindössze 13 éves Kötél Bence lett. A sikere a szakemberek szerint nem is olyan nagy meglepetés, figyelembe a fiú képességeit. A Balatonudvariban készülő tinédzser többnyire rangosabb nemzetközi versenyeken indul.

Nem mindennapi sikert ért el Kötél Bence: a 13 éves golfozó felnőtt Magyar Kupa-győztes lett! Ráadásul roppant éles küzdelemben, a play-offban szerezte meg az elsőséget, mivel a kétnapos viadalon egyenlő ütésszámot produkált hasonlóképpen sikeres, a szenior kategóriában szereplő (vagyis 50 év fölötti!) riválisával. Külön dicséret illeti tehát azért is, hogy ennyire fiatalon ő bírta jobban a végjátékot. A szakemberek felsőfokú jelzőkkel méltatták a teljesítményét.

Kötél Bence 13 évesen a felnőttek között lett Magyar Kupa-győztes Forrás: hungolf.hu

Kötél Bence 13 évesen a felnőttek között lett Magyar Kupa-győztes  •  Forrás: hungolf.hu

„Persze akadt néhány hiányzó, az érettségi és egyéb okok miatt, ám ettől független, hogy Bence a két nap alatt remekül teljesített, megérdemelte a győzelmet – szögezi le Böndicz Gergő, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya. –  Tizenhárom évesen hatalmas bravúr a felnőttek között szerzett aranyérem, de a képességeit ismerve nem volt kizárható, hogy nyerjen.”

Adódik a kérdés, milyen magasságokba érhet a Balaton-parti versenyző, ha általános iskolásként felnőtteket kényszerít térdre, a szakvezető szerint azonban erről még korai beszélni.

„Rengeteg tényezőtől függ, hogy valakiből sikeres játékos váljék. Bence a korosztályának az első számú golfozója Magyarországon, és a környező országok korosztályos versenyzőit tekintve is a legjobbak között található. Ugyanakkor rendkívül sűrű a nemzetközi élmezőny, csak később derül ki, hogy képes-e betörni a világelitbe. Mindenesetre az esély megvan rá.”

A friss kupagyőztes boldogan értékelte az amúgy hazai környezetben, Balatonudvariban nyújtott teljesítményét, de elmondása szerint őt sem lepte meg különösebben a siker.

„Számítottam rá, hogy megnyerhetem a versenyt, de azt gondoltam, csak jóval kevesebb ütéssel lehet győzni. Persze, így is nagyon örültem, hiszen a felnőttekkel közös mezőnyben végeztem elsőként.”

Mivel a golf hazánkban nem tartozik a hagyományos sportágak közé, felvetődik a kérdés: hogyan választja éppen azt egy fiatal? Bence esetében nincs semmiféle titok, kézenfekvő volt a választás, hiszen a családban akadt elődje a pázsiton.

„Édesapán is golfozott korábban, és négyéves koromban ő vitt ki a pályára. Azonnal megtetszett a játék, ráadásul az edzők elég ügyesnek tartottak, így ott ragadtam, és már kilencedik éve játszom.”

Az idejének jelentős részét leköti a golf: minden hétköznap edz, szinte az összes hétvégén járja Európát, nemzetközi versenyeken vesz részt. A következő néhány hónapban Szlovéniában és Angliában méreti meg magát, idehaza pedig az a terve, hogy megnyeri a rangos Matchplay-bajnokságot.

Példaképe a korábbi északír világelső, Rory McIlroy, aki 17 évesen már vezette a sportág amatőr ranglistáját. Akár van jelentősége, akár nincs: Kötél Bence most még csak tizenhárom…

További korosztályos hírek GOLFBAN sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.19 12:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés szezont fut az egriek 17 éves kézilabdázója, Tóth Rajmond. Az ígéretes irányító már 168 gólt szerzett az ifjúsági bajnokság 2017/18-as évadjában. Honlapunknak beszélt klubjáról, a korosztályos válogatottról és a céljairól is.

2018.04.07 08:33:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Berlinben ma kezdődik az ifjúsági cselgáncsozók Európa-kupája, amelyen tavaly olyan erős mezőny gyűlt össze, hogy több magyar reménység is érem nélkül maradt. Bíró Norbert szerint valamelyest azért gyengébb lesz a verseny, mint az egy évvel ezelőtti, és reméli sikeresebben zárják versenyzőink a megméretést, mint 2017-ben.

2018.04.04 21:03:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét Pusztai Lizáról szólt a kardozók versenye, a BVSC-Zugló versenyzője bronzérmet nyert a junior-világbajnokságon Veronában. A 17 éves, még kadétkorú versenyző ezzel ötödik érmét szerezte meg az idei korosztályos világversenyeken. A fiúk közül klubtársa, Nagy Martin szerepelt a legjobban, ő a 27. helyen végzett.

2018.03.22 18:42:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Tizennégy utánpótláskorú versenyző szerepelhet a budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-versenyen. A viadalon a korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmes junior fiú- és kadét leánycsapat tagjai is pástra lépnek a MOM Sportcentrumban.

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.