utanpotlassport.hu 2017.05.15 09:15 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Golf: a 13 éves Kötél Bence lett a felnőttkupa „bruttó győztese”

Bravúr a golfozók felnőtt Magyar Kupájában: az úgynevezett bruttó győztes a mindössze 13 éves Kötél Bence lett. A sikere a szakemberek szerint nem is olyan nagy meglepetés, figyelembe a fiú képességeit. A Balatonudvariban készülő tinédzser többnyire rangosabb nemzetközi versenyeken indul.

Nem mindennapi sikert ért el Kötél Bence: a 13 éves golfozó felnőtt Magyar Kupa-győztes lett! Ráadásul roppant éles küzdelemben, a play-offban szerezte meg az elsőséget, mivel a kétnapos viadalon egyenlő ütésszámot produkált hasonlóképpen sikeres, a szenior kategóriában szereplő (vagyis 50 év fölötti!) riválisával. Külön dicséret illeti tehát azért is, hogy ennyire fiatalon ő bírta jobban a végjátékot. A szakemberek felsőfokú jelzőkkel méltatták a teljesítményét.

Kötél Bence 13 évesen a felnőttek között lett Magyar Kupa-győztes Forrás: hungolf.hu

Kötél Bence 13 évesen a felnőttek között lett Magyar Kupa-győztes  •  Forrás: hungolf.hu

„Persze akadt néhány hiányzó, az érettségi és egyéb okok miatt, ám ettől független, hogy Bence a két nap alatt remekül teljesített, megérdemelte a győzelmet – szögezi le Böndicz Gergő, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya. –  Tizenhárom évesen hatalmas bravúr a felnőttek között szerzett aranyérem, de a képességeit ismerve nem volt kizárható, hogy nyerjen.”

Adódik a kérdés, milyen magasságokba érhet a Balaton-parti versenyző, ha általános iskolásként felnőtteket kényszerít térdre, a szakvezető szerint azonban erről még korai beszélni.

„Rengeteg tényezőtől függ, hogy valakiből sikeres játékos váljék. Bence a korosztályának az első számú golfozója Magyarországon, és a környező országok korosztályos versenyzőit tekintve is a legjobbak között található. Ugyanakkor rendkívül sűrű a nemzetközi élmezőny, csak később derül ki, hogy képes-e betörni a világelitbe. Mindenesetre az esély megvan rá.”

A friss kupagyőztes boldogan értékelte az amúgy hazai környezetben, Balatonudvariban nyújtott teljesítményét, de elmondása szerint őt sem lepte meg különösebben a siker.

„Számítottam rá, hogy megnyerhetem a versenyt, de azt gondoltam, csak jóval kevesebb ütéssel lehet győzni. Persze, így is nagyon örültem, hiszen a felnőttekkel közös mezőnyben végeztem elsőként.”

Mivel a golf hazánkban nem tartozik a hagyományos sportágak közé, felvetődik a kérdés: hogyan választja éppen azt egy fiatal? Bence esetében nincs semmiféle titok, kézenfekvő volt a választás, hiszen a családban akadt elődje a pázsiton.

„Édesapán is golfozott korábban, és négyéves koromban ő vitt ki a pályára. Azonnal megtetszett a játék, ráadásul az edzők elég ügyesnek tartottak, így ott ragadtam, és már kilencedik éve játszom.”

Az idejének jelentős részét leköti a golf: minden hétköznap edz, szinte az összes hétvégén járja Európát, nemzetközi versenyeken vesz részt. A következő néhány hónapban Szlovéniában és Angliában méreti meg magát, idehaza pedig az a terve, hogy megnyeri a rangos Matchplay-bajnokságot.

Példaképe a korábbi északír világelső, Rory McIlroy, aki 17 évesen már vezette a sportág amatőr ranglistáját. Akár van jelentősége, akár nincs: Kötél Bence most még csak tizenhárom…

További korosztályos hírek GOLFBAN sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.