utanpotlassport.hu 2017.05.15 09:15 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Golf: a 13 éves Kötél Bence lett a felnőttkupa „bruttó győztese”

Bravúr a golfozók felnőtt Magyar Kupájában: az úgynevezett bruttó győztes a mindössze 13 éves Kötél Bence lett. A sikere a szakemberek szerint nem is olyan nagy meglepetés, figyelembe a fiú képességeit. A Balatonudvariban készülő tinédzser többnyire rangosabb nemzetközi versenyeken indul.

Nem mindennapi sikert ért el Kötél Bence: a 13 éves golfozó felnőtt Magyar Kupa-győztes lett! Ráadásul roppant éles küzdelemben, a play-offban szerezte meg az elsőséget, mivel a kétnapos viadalon egyenlő ütésszámot produkált hasonlóképpen sikeres, a szenior kategóriában szereplő (vagyis 50 év fölötti!) riválisával. Külön dicséret illeti tehát azért is, hogy ennyire fiatalon ő bírta jobban a végjátékot. A szakemberek felsőfokú jelzőkkel méltatták a teljesítményét.

Kötél Bence 13 évesen a felnőttek között lett Magyar Kupa-győztes Forrás: hungolf.hu

Kötél Bence 13 évesen a felnőttek között lett Magyar Kupa-győztes  •  Forrás: hungolf.hu

„Persze akadt néhány hiányzó, az érettségi és egyéb okok miatt, ám ettől független, hogy Bence a két nap alatt remekül teljesített, megérdemelte a győzelmet – szögezi le Böndicz Gergő, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya. –  Tizenhárom évesen hatalmas bravúr a felnőttek között szerzett aranyérem, de a képességeit ismerve nem volt kizárható, hogy nyerjen.”

Adódik a kérdés, milyen magasságokba érhet a Balaton-parti versenyző, ha általános iskolásként felnőtteket kényszerít térdre, a szakvezető szerint azonban erről még korai beszélni.

„Rengeteg tényezőtől függ, hogy valakiből sikeres játékos váljék. Bence a korosztályának az első számú golfozója Magyarországon, és a környező országok korosztályos versenyzőit tekintve is a legjobbak között található. Ugyanakkor rendkívül sűrű a nemzetközi élmezőny, csak később derül ki, hogy képes-e betörni a világelitbe. Mindenesetre az esély megvan rá.”

A friss kupagyőztes boldogan értékelte az amúgy hazai környezetben, Balatonudvariban nyújtott teljesítményét, de elmondása szerint őt sem lepte meg különösebben a siker.

„Számítottam rá, hogy megnyerhetem a versenyt, de azt gondoltam, csak jóval kevesebb ütéssel lehet győzni. Persze, így is nagyon örültem, hiszen a felnőttekkel közös mezőnyben végeztem elsőként.”

Mivel a golf hazánkban nem tartozik a hagyományos sportágak közé, felvetődik a kérdés: hogyan választja éppen azt egy fiatal? Bence esetében nincs semmiféle titok, kézenfekvő volt a választás, hiszen a családban akadt elődje a pázsiton.

„Édesapán is golfozott korábban, és négyéves koromban ő vitt ki a pályára. Azonnal megtetszett a játék, ráadásul az edzők elég ügyesnek tartottak, így ott ragadtam, és már kilencedik éve játszom.”

Az idejének jelentős részét leköti a golf: minden hétköznap edz, szinte az összes hétvégén járja Európát, nemzetközi versenyeken vesz részt. A következő néhány hónapban Szlovéniában és Angliában méreti meg magát, idehaza pedig az a terve, hogy megnyeri a rangos Matchplay-bajnokságot.

Példaképe a korábbi északír világelső, Rory McIlroy, aki 17 évesen már vezette a sportág amatőr ranglistáját. Akár van jelentősége, akár nincs: Kötél Bence most még csak tizenhárom…

További korosztályos hírek GOLFBAN sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.05 23:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Drámai módon szenvedett vereséget Vátzi Bálint a kötöttfogás 100 kg-os döntőjében az athéni kadet-világbajnokságon, de Takács István szerdán pótolhatja az elveszett aranyat, miután a 76 kg-ban a fináléba jutott. A világbajnok Szőke Alex harcban van a 85 kg bronzérméért. A fogásnem első öt világbajnoki címe három földrész öt országába jutott.

2017.09.01 22:47:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két bronzérmet szerzett a Portugáliában zajló U19-es öttusa Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott. Burcsik Barnabás és a csapat egyaránt a dobogó harmadik fokára léphetett a hullámvölgyekkel tarkított nap végén. A vívás megint kifogott a magyarokon, de a futás és a lövészet végül éremhez segítette őket.

2017.08.24 09:55:44

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Fantasztikus rajt: aranyérmet szerzett a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100 m-es fiú gyorsváltó az Indianapolisban zajló junior úszó-világbajnokságon, míg Holló Balázs 400 m gyorson szerzett ezüstérmet.

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…