utanpotlassport.hu 2017.05.15 18:13 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Foci: kik alkotják az U17-es francia Eb-keretet – és mit tudnak?

Ismét bravúrra lesz szüksége, és újfent a franciák ellen az U17-es labdarúgó-válogatottnak a Horvátországban zajló Európa-bajnokságon. Az ötödik helyért zajló playoff-mérkőzésen találkozik a két együttes, a tét pedig nem kisebb, mint az októberi indiai világbajnokságon való részvétel. Szélesi Zoltán három kulcsemberére sem számíthat, míg a túloldalon játszik a góllövőlistát vezető Gouiri, aki az első mérkőzésen kétszer is bevette Ásványi Balázs kapuját.

Majer Dániel Kedden délben utoljára lép pályára a magyar válogatott a Horvátországban zajló U17-es Európa-bajnokságon, hogy a csoportkörben egyszer már legyőzött franciák ismételt két vállra fektetésével megszerezze az ötödik helyet, egyúttal kvalifikálja magát az októberi indiai vb-re. Szélesi Zoltán együttese három kulcsjátékosát – köztük Szoboszlai Dominikot – is nélkülözni lesz kénytelen az első csoportmérkőzés óta tíz gólt szerző franciák ellen.

Ismét bravúrra lesz szükség a franciák ellen Forrás: mlsz.hu

Ismét bravúrra lesz szükség a franciák ellen  •  Forrás: mlsz.hu

„Jó játékosaim vannak, akik mind a tizennyolcan fontos tagjai az együttesnek. Ha sokáig szeretnénk eljutni az Eb-n, mindannyiukra szükségünk lesz. A magyarok elleni nyitómérkőzés nem lesz könnyű, de remélem, meg tudjuk nyerni, mert a célunk, hogy a végelszámoláskor a legjobb négyben legyünk, és kvalifikáljuk magunkat az októberi világbajnokságra.” Ezek voltak a francia tréner, Lionel Rouxel szavai az U17-es Európa-bajnokságot megelőzően. Az UEFA honlapjának nyilatkozó mester ekkor vélhetően még nem sejtette, hogy a tornán kétszer is szembe kell nézzen a magyar együttessel, ráadásul miután csapata a legjobb négybe sem kerül, másodjára a hőn áhított vb-részvételért teheti mindezt. A B csoport első mérkőzésén arra már rájöhetett, hogy Szélesi Zoltán fiai ellen valóban nem könnyű játszani, hiszen vereséget szenvedett a francia tizenegy, amely ezúttal kedvezőbb helyzetben várhatja a mieink elleni meccset.

A törökök elleni negyeddöntő után nemcsak mentálisan kell rendbe tenni a magyar válogatottat, hanem taktikai téren is bizonyára változtatnia kell Szélesi Zoltánnak. Amellett, hogy a szövetségi edző a törökök elleni kiállítását követően egymérkőzéses eltiltása miatt a kispadra sem ülhet le, három alapemberét is nélkülözni lesz kénytelen. Az eddigi mind a négy meccsen kezdő Majnovics Martin a védelem bal oldaláról, Csonka András pedig a középpályáról esett ki sárgalapos eltiltás miatt, míg az első két összecsapást sérülés miatt kihagyó, az együttes egyik legfontosabb tagjának számító Szoboszlai Dominik ugyancsak két figyelmeztető kártya begyűjtése miatt nem lehet a pályán.

Na de nézzük, kikkel kell szembenéznie a magyar fiataloknak az vb-részvétel elnyeréséhez.

A kapuban minden bizonnyal az Eb eddigi összes mérkőzését végigvédő Nathan Cremillieux (17) áll majd. A Saint Etienne játékosa a selejtezők első fordulójában és az elitkörben két meccsen lépett pályára, és mind a három találkozón kapott egy-egy gólt. Az Eb-n eddig a mieinknek és a spanyoloknak sikerült a legtöbbször, kétszer bevenni a kapuját, ezen kívül a skótok is lőttek neki egyet, azt tehát közel sem lehet kijelenteni, hogy a mieink a kapuja elé virtuális falat húzó bravúrkapussal állnának szemben.

A védelemben a Collet, Pelmard, Lacroix, Bianda, Guenouche ötös különböző variációit láthattuk a csoportkörben és a spanyolok ellen. Közülük Vincent Collet (17), a Metz bekkje kirobbanthatatlan az együttesből, az eddigi összes mérkőzést (selejtező, elitkör, Eb) végigjátszotta, a skótok ellen pedig megmutatta: balhátvédként is bevethető. A középső védő Andy Pelmard (17) az elitkörre kapott először meghívót a keretbe, az ottani, ukránok elleni győzelem alkalmával mutatkozott be az együttesben, a feröeriek 7-0-s legázolásának kivételével pedig az Eb-n is minden meccsen pályára lépett.

Három alapemberére sem számíthat a magyar együttes Forrás: mlsz.hu

Három alapemberére sem számíthat a magyar együttes  •  Forrás: mlsz.hu

A szintén a védelem közepén játszó William Bianda (17) a spanyolok elleni negyeddöntőt sárgalapos eltiltás miatt kihagyni volt kénytelen, a mieink ellen azonban visszatérhet, és vélhetően helye lesz a kezdőben, akárcsak a Nancy balhátvédje, Hakim Guenouche (16). Nem esett még szó Maxence Lacroixról (17), aki az Eb-re került a keretbe, és a feröeriek ellen mutatkozott be. Amennyiben játszik, Bianda mellett, középhátvédként kaphat helyet.

A magyarok elleni nyitómeccsen, valamint a skótok ellen a 4–2–3–1-es formáció mellett döntött Rouxel mester, a feröeriek és kisebb meglepetésre a spanyolok ellen pedig a 4–3–3-at favorizálta. Előbbi alakzatban az egyébként az Eb összes meccsén szereplő PSG középpályás, Claudio Gomes szerepelt visszavontabb szerepkörben, míg a spanyolok ellen a jobb szélen jutott szóhoz és gólt is szerzett. Ellenünk Aurelien Tchouaemi (17) volt a párja, a skótok ellen pedig a Rennes U19-es csapatában nevelkedő Mathis Picoleau (17).

Egy sorral előrébb a PSG UEFA Ifjúsági Ligában szereplő együttesében már ilyen fiatalon csereként négyszer is pályára lépő Yacine Adli (16), a Lyon U19-es együtteséből érkezett Maxence Caqueret (17) és az érdekes nevű, szemtelenül fiatal, szintén lyoni Willem Geubbels (15) szerepelt a 4–2–3–1-es formáció esetében. A támadóbb, 4–3–3-as alakzatban egyszer a már említett Claudio Gomes, másodszor Picoleau játszott a középpálya közepén, míg Gomes kihúzódott a szélre. A spanyolok ellen Caqueret kapta a bal oldalt, Feröer ellen pedig Alan Kereoudan (17) a jobbat.

Az együttes igazi nagyágyúját természetesen csatárposzton kell keresni a magyarok, valamint a skótok elleni meccsen ékként játszó Amine Gouiri (17) személyében. A Lyon támadója az UEFA Ifjúsági Liga őszi csoportkörében stabil tagja volt az U19-es csapatnak, öt mérkőzésből négyszer kezdett, az Eb-n pedig kettesével lövi a gólokat, nyolc találatával a góllövőlistát is vezetve. A nyitómeccsen kétszer vette be Ásványi Balázs kapuját, Feröer ellen a 4–3–3-as felállás jobb oldalán futballozva mesterhármast szerzett, a skótok elleni, továbbjutásról döntő találkozón pedig a 2-1-es siker mindkét találata őt illette.

A kedden délben, Zágrábban kezdődő sorsdöntő mérkőzésen ismét a Puskás Akadémia kapusával nézhet farkasszemet, aki remélhetőleg az első meccsen látott formáját veszi elő, és ezúttal két gólt sem engedélyez a kékek kulcsemberének. Vagy egyet sem.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.