Foci: kik alkotják az U17-es francia Eb-keretet – és mit tudnak?

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.15. 18:13
Címkék
Ismét bravúrra lesz szüksége, és újfent a franciák ellen az U17-es labdarúgó-válogatottnak a Horvátországban zajló Európa-bajnokságon. Az ötödik helyért zajló playoff-mérkőzésen találkozik a két együttes, a tét pedig nem kisebb, mint az októberi indiai világbajnokságon való részvétel. Szélesi Zoltán három kulcsemberére sem számíthat, míg a túloldalon játszik a góllövőlistát vezető Gouiri, aki az első mérkőzésen kétszer is bevette Ásványi Balázs kapuját.

Majer Dániel Kedden délben utoljára lép pályára a magyar válogatott a Horvátországban zajló U17-es Európa-bajnokságon, hogy a csoportkörben egyszer már legyőzött franciák ismételt két vállra fektetésével megszerezze az ötödik helyet, egyúttal kvalifikálja magát az októberi indiai vb-re. Szélesi Zoltán együttese három kulcsjátékosát– köztük Szoboszlai Dominikot– is nélkülözni lesz kénytelen az első csoportmérkőzés óta tíz gólt szerző franciák ellen.Majer Dániel Kedden délben utoljára lép pályára a magyar válogatott a Horvátországban zajló U17-es Európa-bajnokságon, hogy a csoportkörben egyszer már legyőzött franciák ismételt két vállra fektetésével megszerezze az ötödik helyet, egyúttal kvalifikálja magát az októberi indiai vb-re. Szélesi Zoltán együttese három kulcsjátékosát– köztük Szoboszlai Dominikot– is nélkülözni lesz kénytelen az első csoportmérkőzés óta tíz gólt szerző franciák ellen.

Ismét bravúrra lesz szükség a franciák ellen Forrás: mlsz.hu
Ismét bravúrra lesz szükség a franciák ellen Forrás: mlsz.hu

Ismét bravúrra lesz szükség a franciák ellen  •  Forrás: mlsz.hu

„Jó játékosaim vannak, akik mind a tizennyolcan fontos tagjai az együttesnek. Ha sokáig szeretnénk eljutni az Eb-n, mindannyiukra szükségünk lesz. A magyarok elleni nyitómérkőzés nem lesz könnyű, de remélem, meg tudjuk nyerni, mert a célunk, hogy a végelszámoláskor a legjobb négyben legyünk, és kvalifikáljuk magunkat az októberi világbajnokságra.” Ezek voltak a francia tréner, Lionel Rouxel szavai az U17-es Európa-bajnokságot megelőzően. Az UEFA honlapjának nyilatkozó mester ekkor vélhetően még nem sejtette, hogy a tornán kétszer is szembe kell nézzen a magyar együttessel, ráadásul miután csapata a legjobb négybe sem kerül, másodjára a hőn áhított vb-részvételért teheti mindezt. A B csoport első mérkőzésén arra már rájöhetett, hogy Szélesi Zoltán fiai ellen valóban nem könnyű játszani, hiszen vereséget szenvedett a francia tizenegy, amely ezúttal kedvezőbb helyzetben várhatja a mieink elleni meccset.

A törökök elleni negyeddöntő után nemcsak mentálisan kell rendbe tenni a magyar válogatottat, hanem taktikai téren is bizonyára változtatnia kell Szélesi Zoltánnak. Amellett, hogy a szövetségi edző a törökök elleni kiállítását követően egymérkőzéses eltiltása miatt a kispadra sem ülhet le, három alapemberét is nélkülözni lesz kénytelen. Az eddigi mind a négy meccsen kezdő Majnovics Martin a védelem bal oldaláról, Csonka András pedig a középpályáról esett ki sárgalapos eltiltás miatt, míg az első két összecsapást sérülés miatt kihagyó, az együttes egyik legfontosabb tagjának számító Szoboszlai Dominik ugyancsak két figyelmeztető kártya begyűjtése miatt nem lehet a pályán.

Na de nézzük, kikkel kell szembenéznie a magyar fiataloknak az vb-részvétel elnyeréséhez.

A kapuban minden bizonnyal az Eb eddigi összes mérkőzését végigvédő Nathan Cremillieux (17) áll majd. A Saint Etienne játékosa a selejtezők első fordulójában és az elitkörben két meccsen lépett pályára, és mind a három találkozón kapott egy-egy gólt. Az Eb-n eddig a mieinknek és a spanyoloknak sikerült a legtöbbször, kétszer bevenni a kapuját, ezen kívül a skótok is lőttek neki egyet, azt tehát közel sem lehet kijelenteni, hogy a mieink a kapuja elé virtuális falat húzó bravúrkapussal állnának szemben.

A védelemben a Collet, Pelmard, Lacroix, Bianda, Guenouche ötös különböző variációit láthattuk a csoportkörben és a spanyolok ellen. Közülük Vincent Collet (17), a Metz bekkje kirobbanthatatlan az együttesből, az eddigi összes mérkőzést (selejtező, elitkör, Eb) végigjátszotta, a skótok ellen pedig megmutatta: balhátvédként is bevethető. A középső védő Andy Pelmard (17) az elitkörre kapott először meghívót a keretbe, az ottani, ukránok elleni győzelem alkalmával mutatkozott be az együttesben, a feröeriek 7-0-s legázolásának kivételével pedig az Eb-n is minden meccsen pályára lépett.

Három alapemberére sem számíthat a magyar együttes Forrás: mlsz.hu
Három alapemberére sem számíthat a magyar együttes Forrás: mlsz.hu

Három alapemberére sem számíthat a magyar együttes  •  Forrás: mlsz.hu

A szintén a védelem közepén játszó William Bianda (17) a spanyolok elleni negyeddöntőt sárgalapos eltiltás miatt kihagyni volt kénytelen, a mieink ellen azonban visszatérhet, és vélhetően helye lesz a kezdőben, akárcsak a Nancy balhátvédje, Hakim Guenouche (16). Nem esett még szó Maxence Lacroixról (17), aki az Eb-re került a keretbe, és a feröeriek ellen mutatkozott be. Amennyiben játszik, Bianda mellett, középhátvédként kaphat helyet.

A magyarok elleni nyitómeccsen, valamint a skótok ellen a 4–2–3–1-es formáció mellett döntött Rouxel mester, a feröeriek és kisebb meglepetésre a spanyolok ellen pedig a 4–3–3-at favorizálta. Előbbi alakzatban az egyébként az Eb összes meccsén szereplő PSG középpályás, Claudio Gomes szerepelt visszavontabb szerepkörben, míg a spanyolok ellen a jobb szélen jutott szóhoz és gólt is szerzett. Ellenünk Aurelien Tchouaemi (17) volt a párja, a skótok ellen pedig a Rennes U19-es csapatában nevelkedő Mathis Picoleau (17).

Egy sorral előrébb a PSG UEFA Ifjúsági Ligában szereplő együttesében már ilyen fiatalon csereként négyszer is pályára lépő Yacine Adli (16), a Lyon U19-es együtteséből érkezett Maxence Caqueret (17) és az érdekes nevű, szemtelenül fiatal, szintén lyoni Willem Geubbels (15) szerepelt a 4–2–3–1-es formáció esetében. A támadóbb, 4–3–3-as alakzatban egyszer a már említett Claudio Gomes, másodszor Picoleau játszott a középpálya közepén, míg Gomes kihúzódott a szélre. A spanyolok ellen Caqueret kapta a bal oldalt, Feröer ellen pedig Alan Kereoudan (17) a jobbat.

Az együttes igazi nagyágyúját természetesen csatárposzton kell keresni a magyarok, valamint a skótok elleni meccsen ékként játszó Amine Gouiri (17) személyében. A Lyon támadója az UEFA Ifjúsági Liga őszi csoportkörében stabil tagja volt az U19-es csapatnak, öt mérkőzésből négyszer kezdett, az Eb-n pedig kettesével lövi a gólokat, nyolc találatával a góllövőlistát is vezetve. A nyitómeccsen kétszer vette be Ásványi Balázs kapuját, Feröer ellen a 4–3–3-as felállás jobb oldalán futballozva mesterhármast szerzett, a skótok elleni, továbbjutásról döntő találkozón pedig a 2-1-es siker mindkét találata őt illette.

A kedden délben, Zágrábban kezdődő sorsdöntő mérkőzésen ismét a Puskás Akadémia kapusával nézhet farkasszemet, aki remélhetőleg az első meccsen látott formáját veszi elő, és ezúttal két gólt sem engedélyez a kékek kulcsemberének. Vagy egyet sem.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik