HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.03.13 09:02 Frissítve: 2018.03.13 09:13

Foci: kezdődik a negyeddöntő az UEFA Ifjúsági Ligában

Kialakult a negyeddöntő mezőnye az UEFA Ifjúsági Ligában. A korosztályos BL-nek is nevezett U19-es sorozatban komoly meglepetéseket nem rögzíthettünk a nyolc állva maradt csapat sorában, ám azt igen, hogy számos kelet-európai együttes megélte a tavaszt, és okozott komoly gondot a sztárkluboknak.

HIRDETÉS

Leiner Soma - utanpotlassport.huKezdjük rövid történelemleckével: a labdarúgó Ifjúsági Liga ötlete először 2010-ben vetődött fel. Abban az esztendőben az Internazionale és a Bayern München játszotta a Bajnokok Ligája döntőjét, három nappal a finálé előtt pedig megmérkőzött a két klub U18-as együttese is. Az olaszok 2–0-ra nyertek (mindkét mérkőzésen), az európai szövetség pedig ihletet kapott.

A bosnyák Zseljezsnicsar az Atletico Madrid ellen is bizonyíthatott Forrás: uefa.com

A bosnyák Zseljezsnicsar az Atlético Madrid ellen is bizonyíthatott  •  Forrás: uefa.com

Ennek ellenére 2013-ig nem született meg a sokszor csak ifi BL-nek „becézett” sorozat kiírása. Akkor az első két évadot amolyan kísérleti jelleggel hirdette meg az UEFA, majd a siker láttán még bővítette is a résztvevő csapatok számát.

A lebonyolítás immár harmadik esztendeje ugyanaz, a szövetség helyt adott a korábban megfogalmazott igényeknek: ősszel az úgynevezett bajnoki ágon azok a klubok szerepelnek, amelyek hazájukban megnyerték a korosztályos sorozatot, de a felnőttcsapatuk nem jutott el a legrangosabb európai sorozatba, míg a Bajnokok Ligája-ágon megmaradt az eredeti lebonyolítási forma: vagyis a nagyokéval megegyező összetételű csoportokban folynak a küzdelmek. Fontos azonban, hogy a bajnoki ágon nem csoportkörben, hanem egyenes kieséses rendszerben vívnak meg a csapatok, a legjobb nyolc pedig tavasszal csatlakozhat a BL-ág csoportgyőzteseihez. Feltéve, ha előbb túljut februárban a kvartettek második helyezett együttesein.

Magyar részről a Puskás Akadémia két éves dominanciája után a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese léphetett elmúlt ősszel a nemzetközi porondra, mint korosztályos bajnok. A montenegrói Szutjeszka kiejtését követően az orosz Krasznodar parancsolt erőteljes megálljt az együttesnek (az összesítésben 1–9…), a kispestiek így nem élték meg a februárt Európában.

Ellentétben több más, kelet-európai csapattal, amelyek felnőttegyüttese szintén nincs rivaldafényben.

A nyolc továbbjutott bajnokcsapat a BL-ág kvartettjeinek második helyezettjeivel csapott össze, a tét pedig a tizenhat közé jutás volt.

A legnagyobb meglepetést talán a szarejevói Zseljeznicsar okozta, előbb a Dinamo Bukarestet, majd a Lokomotiv Zagrebet ejtette ki. A sikertörténet az Atlético Madrid ellen íródhatott volna tovább, a spanyolok azonban 3–1-re diadalmaskodtak Boszniában. A sorozat idei kiírásának másik „fekete lova” a Brodarac volt. A belgrádi klub felnőttcsapata csak a negyedosztályban szerepel, az utánpótlása viszont remekelt ősszel. A Manchester United fiataljai ellen sem okoztak csalódást, igaz, az angolok 2–0-ra győztek, és továbbjutottak a tizenhat közé.

Szoboszlai Dominik (fehérben) egy góllal és hat gólpasszal vette ki részét a Salzburg Portóig tartó meneteléséből Forrás: Wikimedia

Szoboszlai Dominik (fehérben) egy góllal és hat gólpasszal vette ki részét a Salzburg Portóig tartó meneteléséből  •  Forrás: Wikimedia

Még „belgrádnyi” távolságra sem kellett kitekintenünk, hogy szomszédos ország bajnokcsapatát vegyük szemügyre az egyenes kieséses szakaszban. A szlovákiai Nyitra U19-es együttese a Feyenoorddal szemben azonban búcsúzott, míg a skandináv térséget egyedül képviselő norvég Molde a Monaco ellen zárta menetelését. A forduló legpikánsabb párharca kétségkívül a Krasznodar és a Real Madrid találkozója volt, hiszen a semmiből kinőtt, immár világszintű munkát végző orosz akadémia gárdája hallatlan magabiztossággal vette – bánatunkra is – az akadályokat. A királyi gárdának sem sikerült legyőznie, a gól nélküli döntetlent követő tizenegyespárbajban azonban a spanyolok voltak a higgadtabbak.

A tizenhat között így „helyreállt a világ rendje”, komoly meglepetést nem találunk a csapatok névsorában. Ugyanakkor a felnőttmezőnyben is kiemelkedő nyugat-európai topklubok mellé a címvédő Salzburg is beférkőzött, Szoboszlai Dominik főszerepet vállalt az osztrák klub meneteléséből. Amely azonban véget ért a Porto ellen, így az utolsó magyar résztvevőtől is elköszönhettünk a nyolcaddöntők után. Az angol együttesek párharcát a Liverpool nyerte a Manchester United ellen, míg a Real Madrid a Bayern Münchent, a Barcelona pedig a Paris Saint-Germain együttesét ütötte el a folytatástól.

A nyolc közé négy angol, három spanyol és egy portugál klub jutott: Real Madrid–Chelsea, Manchester City–Liverpool, Tottenham–Porto és Barcelona–Atlético Madrid párharcot rendeznek a negyeddöntőben, ma, illetve szerdán. A Salzburg búcsúja nyomán címvédésre már nincs esély, ám a Chelsea korábban kétszer, a Barcelona egyszer már elhódította a trófeát. Amennyiben más diadalmaskodik az áprilisi, Nyonban tartandó fináléban, akkor új győztest avat a sorozat.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.13 14:26:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés hajrával, az utolsó percekben négy utánpótláskorú játékos által szerzett gólokkal győzött a Vác Siófokon a női kézilabda NB I-ben. Az évek óta a fiatalokra építő együttes a tavalyi évad után ismét bizonyította, hogy járható út a magyar tehetségek csapatba építése. Ezúttal a külföldi világklasszisok sora ellen.

2018.09.04 19:06:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A huszonhárom évig tartó birkózószövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után” – mondta a Mr. Tus-tankönyv bemutatóján Budapesten a két nap múlva 70 éves tuskirály, a 100. magyar olimpiai aranyérmet megszerző dr. Hegedüs Csaba.

2018.08.26 20:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Elődöntőbe jutott, így minimum bronzérmes Orbán Adrián a Duna Arénában zajló korosztályos boksz-világbajnokságon!

2018.08.23 11:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sportpszichológusaink rendszeresen beszélnek arról: sportoló gyerekeinket hagyjuk meg gyerekeknek, hadd játszanak! Edzőink és pedagógusaink közben gyakran azt tapasztalják, a magyar fiatalok nem tudnak, nem tanulnak meg kellőképpen küzdeni. De milyennek látják őket és a környezetüket a hazánkban dolgozó neves külföldi szakemberek, Kim Rasmussentől Ivkovics Sztojanon át Nebojsa Vignjevicsig? Körképünkben dán, délszláv-magyar és belga szövetségi kapitány, illetve egy élvonalbeli szerb tréner beszél arról: kézi-, kosár-  és röplabdában, illetve labdarúgásban milyenek az utánpótláskorú sportolóink. És arról is, hogy milyenek lehetnének.

2018.08.05 10:06:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Senki nem akar túl nagy terhet rakni Halász Bence vállára, de a szakma sem tehet mást, minthogy legalább finoman utal rá: simán dobogós lehet már ilyen fiatalon is a berlini felnőtt Eb-n. Pedig a kalapácsvetés nem a húszévesek száma. És akkor még van egy 22 éves triónk is, sok tehetséggel megáldva.

HIRDETÉS
HIRDETÉS