HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.03.13 09:02 Frissítve: 2018.03.13 09:13

Foci: kezdődik a negyeddöntő az UEFA Ifjúsági Ligában

Kialakult a negyeddöntő mezőnye az UEFA Ifjúsági Ligában. A korosztályos BL-nek is nevezett U19-es sorozatban komoly meglepetéseket nem rögzíthettünk a nyolc állva maradt csapat sorában, ám azt igen, hogy számos kelet-európai együttes megélte a tavaszt, és okozott komoly gondot a sztárkluboknak.

HIRDETÉS

Leiner Soma - utanpotlassport.huKezdjük rövid történelemleckével: a labdarúgó Ifjúsági Liga ötlete először 2010-ben vetődött fel. Abban az esztendőben az Internazionale és a Bayern München játszotta a Bajnokok Ligája döntőjét, három nappal a finálé előtt pedig megmérkőzött a két klub U18-as együttese is. Az olaszok 2–0-ra nyertek (mindkét mérkőzésen), az európai szövetség pedig ihletet kapott.

A bosnyák Zseljezsnicsar az Atletico Madrid ellen is bizonyíthatott Forrás: uefa.com

A bosnyák Zseljezsnicsar az Atlético Madrid ellen is bizonyíthatott  •  Forrás: uefa.com

Ennek ellenére 2013-ig nem született meg a sokszor csak ifi BL-nek „becézett” sorozat kiírása. Akkor az első két évadot amolyan kísérleti jelleggel hirdette meg az UEFA, majd a siker láttán még bővítette is a résztvevő csapatok számát.

A lebonyolítás immár harmadik esztendeje ugyanaz, a szövetség helyt adott a korábban megfogalmazott igényeknek: ősszel az úgynevezett bajnoki ágon azok a klubok szerepelnek, amelyek hazájukban megnyerték a korosztályos sorozatot, de a felnőttcsapatuk nem jutott el a legrangosabb európai sorozatba, míg a Bajnokok Ligája-ágon megmaradt az eredeti lebonyolítási forma: vagyis a nagyokéval megegyező összetételű csoportokban folynak a küzdelmek. Fontos azonban, hogy a bajnoki ágon nem csoportkörben, hanem egyenes kieséses rendszerben vívnak meg a csapatok, a legjobb nyolc pedig tavasszal csatlakozhat a BL-ág csoportgyőzteseihez. Feltéve, ha előbb túljut februárban a kvartettek második helyezett együttesein.

Magyar részről a Puskás Akadémia két éves dominanciája után a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese léphetett elmúlt ősszel a nemzetközi porondra, mint korosztályos bajnok. A montenegrói Szutjeszka kiejtését követően az orosz Krasznodar parancsolt erőteljes megálljt az együttesnek (az összesítésben 1–9…), a kispestiek így nem élték meg a februárt Európában.

Ellentétben több más, kelet-európai csapattal, amelyek felnőttegyüttese szintén nincs rivaldafényben.

A nyolc továbbjutott bajnokcsapat a BL-ág kvartettjeinek második helyezettjeivel csapott össze, a tét pedig a tizenhat közé jutás volt.

A legnagyobb meglepetést talán a szarejevói Zseljeznicsar okozta, előbb a Dinamo Bukarestet, majd a Lokomotiv Zagrebet ejtette ki. A sikertörténet az Atlético Madrid ellen íródhatott volna tovább, a spanyolok azonban 3–1-re diadalmaskodtak Boszniában. A sorozat idei kiírásának másik „fekete lova” a Brodarac volt. A belgrádi klub felnőttcsapata csak a negyedosztályban szerepel, az utánpótlása viszont remekelt ősszel. A Manchester United fiataljai ellen sem okoztak csalódást, igaz, az angolok 2–0-ra győztek, és továbbjutottak a tizenhat közé.

Szoboszlai Dominik (fehérben) egy góllal és hat gólpasszal vette ki részét a Salzburg Portóig tartó meneteléséből Forrás: Wikimedia

Szoboszlai Dominik (fehérben) egy góllal és hat gólpasszal vette ki részét a Salzburg Portóig tartó meneteléséből  •  Forrás: Wikimedia

Még „belgrádnyi” távolságra sem kellett kitekintenünk, hogy szomszédos ország bajnokcsapatát vegyük szemügyre az egyenes kieséses szakaszban. A szlovákiai Nyitra U19-es együttese a Feyenoorddal szemben azonban búcsúzott, míg a skandináv térséget egyedül képviselő norvég Molde a Monaco ellen zárta menetelését. A forduló legpikánsabb párharca kétségkívül a Krasznodar és a Real Madrid találkozója volt, hiszen a semmiből kinőtt, immár világszintű munkát végző orosz akadémia gárdája hallatlan magabiztossággal vette – bánatunkra is – az akadályokat. A királyi gárdának sem sikerült legyőznie, a gól nélküli döntetlent követő tizenegyespárbajban azonban a spanyolok voltak a higgadtabbak.

A tizenhat között így „helyreállt a világ rendje”, komoly meglepetést nem találunk a csapatok névsorában. Ugyanakkor a felnőttmezőnyben is kiemelkedő nyugat-európai topklubok mellé a címvédő Salzburg is beférkőzött, Szoboszlai Dominik főszerepet vállalt az osztrák klub meneteléséből. Amely azonban véget ért a Porto ellen, így az utolsó magyar résztvevőtől is elköszönhettünk a nyolcaddöntők után. Az angol együttesek párharcát a Liverpool nyerte a Manchester United ellen, míg a Real Madrid a Bayern Münchent, a Barcelona pedig a Paris Saint-Germain együttesét ütötte el a folytatástól.

A nyolc közé négy angol, három spanyol és egy portugál klub jutott: Real Madrid–Chelsea, Manchester City–Liverpool, Tottenham–Porto és Barcelona–Atlético Madrid párharcot rendeznek a negyeddöntőben, ma, illetve szerdán. A Salzburg búcsúja nyomán címvédésre már nincs esély, ám a Chelsea korábban kétszer, a Barcelona egyszer már elhódította a trófeát. Amennyiben más diadalmaskodik az áprilisi, Nyonban tartandó fináléban, akkor új győztest avat a sorozat.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.16 20:34:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

2018.06.15 08:54:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb két utánpótláskorú játékos kapott profi szerződést az FTC NB I-es csapatában. A 19 éves Bánfai Kírával és a 17 esztendős Tóth Nikolettel is hosszú távon számolnak a zöld-fehérek. Viszont még nem szeptembertől, ugyanis a fiatalok a következő évet a fejlődésük érdekében a szintén élvonalbeli MTK Budapest együttesében töltik.

2018.05.29 08:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kiegyensúlyozott játékkal, megérdemelten nyerte a 11. Puskás–Suzuki-kupát a Genk együttese. A felcsúti U17-es futballtorna gólkirálya a belgák mindössze 15 esztendős csatára, Németh András lett, aki gólt lőtt a Real Madridnak is, és a magyar válogatottban képzeli el a jövőjét.

2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

2018.05.18 20:23:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Budapest Honvéd-MFA a Real Madrid, a Puskás Akadémia pedig a Bayern München együttese ellen lépett pályára a Puskás-Suzuki-kupa második játéknapján. A kispestiek döntetlent értek el a királyiakkal szemben, míg a házigazdák - csakúgy, mint tavaly - legyűrték a bajorokat. Két játéknap után veretlenek a magyar csapatok, szombaton újabb három mérkőzéssel folytatódik a torna.

HIRDETÉS
HIRDETÉS