Foci: élnek a reményeink az U21-es Eb halálcsoportjában

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.17. 14:41
Címkék
Két győzelemmel és két döntetlennel, veretlenül áll U21-es labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Michael Boris együttese összeszedett, céltudatos futballt játszott az őszi kvalifikációs mérkőzéseken, így minden esélye megvan arra, hogy jövőre kiharcolja az Eb-részvételt.

Leiner Soma - utanpotlassport.huFinoman szólva sem kedvezett U21-es labdarúgó-válogatottunknak a 2019-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának a sorsolása. Az előző kvalifikáció során nyújtott gyengébb teljesítmény miatt a mieinket a negyedik kalapba tették, azaz papíron három erősebb riválissal kell megküzdenie a mindössze két továbbjutó helyért. Gyorsan tegyük hozzá, hogy a kilenc csoportmásodik közül is csak négy jut el a kontinensviadalra, így az első helyezetteken kívül senki helye sem biztosított az olasz-san marinói, közös rendezésű viadalon. Nyonbana svédeket, a belgákat, és a törököket húzták ki a nálunk erősebb csapatok közül, míg az ötödik, illetve hatodik kalapból Ciprus és Málta jutott Michael Boris együttesének.Leiner Soma - utanpotlassport.huFinoman szólva sem kedvezett U21-es labdarúgó-válogatottunknak a 2019-es Európa-bajnokság selejtezősorozatának a sorsolása. Az előző kvalifikáció során nyújtott gyengébb teljesítmény miatt a mieinket a negyedik kalapba tették, azaz papíron három erősebb riválissal kell megküzdenie a mindössze két továbbjutó helyért. Gyorsan tegyük hozzá, hogy a kilenc csoportmásodik közül is csak négy jut el a kontinensviadalra, így az első helyezetteken kívül senki helye sem biztosított az olasz-san marinói, közös rendezésű viadalon. Nyonbana svédeket, a belgákat, és a törököket húzták ki a nálunk erősebb csapatok közül, míg az ötödik, illetve hatodik kalapból Ciprus és Málta jutott Michael Boris együttesének.

Győzelem idegenben - Ciprust két góllal múlta felül válogatottunk Forrás: mlsz.hu
Győzelem idegenben - Ciprust két góllal múlta felül válogatottunk Forrás: mlsz.hu

Győzelem idegenben - Ciprust két góllal múlta felül válogatottunk  •  Forrás: mlsz.hu

Halálcsoport? Igen, mondhatjuk. A svédek két éve Eb-t nyertek ebben a korosztályban, és az idei kontinensviadalra is kijutottak. A belga utánpótlás termékeit hétről-hétre figyelhetjük az európai topligákban, a törökök ellen pedig nincs könnyű mérkőzés.Az esély azonban adott volt, Michael Borisnak jutott idő összerakni azt az ütőképes csapatot, amely a legjobbakkal is felveszi a versenyt. Ugyan aselejtezők márciusban kezdődtek, a mieink csak szeptemberben léptek először pályára.

A sorozatot a máltaiak ellen, Gyirmóton indította a csapat. A vezetés megszerzése után gyorsan jött a vendégek egyenlítése, a magyar gépezet pedig akadozott. A helyzetek, a fölény megvolt, de csak nem jött a várva-várt gól...Egészen a 93. percig, amikor Zsótér szabadrúgását Lenzsér Bence bólintotta a hálóba. A kötelező három pont után Isztambulból sikerült elhozni egyet, a játék a gól nélküli döntetlen ellenére is biztatóbb volt, mint az elsőn.

Így érkeztünk el a novemberi, svédek elleni erőpróbához, amely az addigi legnehezebb feladatnak ígérkezett. Feltartott kezek helyett két gyors gól jött a magyar válogatottól, Bíró duplájának köszönhetően negyedóra játék után 2−0 állt a Szusza Ferenc Stadion eredményjelzőjén. Bár az előnyt nem sikerült megtartani (a vége 2−2) a legjobb meccsét játszotta válogatottunk. A formát sikerült átmenteni Ciprusra is, ahol magabiztos sikert aratott a csapat.

Sallói Dániel (b) és Bíró Bence (j) jó párost alkotott a novemberi mérkőzéseken Forrás: mlsz.hu
Sallói Dániel (b) és Bíró Bence (j) jó párost alkotott a novemberi mérkőzéseken Forrás: mlsz.hu

Sallói Dániel (b) és Bíró Bence (j) jó párost alkotott a novemberi mérkőzéseken  •  Forrás: mlsz.hu

Ugyan a kvalifikáció felénél sem járunk még, az eddigi teljesítmény bizakodásra ad okot. Ne kiabáljuk el, de úgy tűnik, Michael Boris megtalálta az ideális keretet, és az ahhoz passzoló taktikát. A csapatot zömében – és ezt vehetjük a szó legszorosabb értelmében – itthon játszó fiatalok alkotják. Ugyanis olyan labdarúgót nem válogatott a keretbe a német szakember, aki epizodista a klubjában, így senkinek sem kellett az összetartásokon felvenni a meccsritmust. A légiósok közül szinte mindenki felnőttbajnokságban lép pályára hétről-hétre, így Sallói, Szoboszlai, Kecskés. Tegyük hozzá azt is, hogy a szövetségi edzőnek a keret összeállításában nem számít az életkor: a magyar csapat a legfiatalabb a csoportjában, több 1998-as, 1999-es, sőt – Szoboszlai révén – 2000-es születésű játékos is szerepet kap. Miközben a felső korhatár szerint 1996-os játékosok is pályára léphetnek.

A második feladat a kerethez passzoló taktika megtalálása volt. A három belső védős rendszer a magyar futballban ritka, mint a fehér holló, nem is igazán kedvelt. Boris váratlan húzása a 3−5−2-s szisztémával azonban beválni látszik. Alapvetően két dolog szükséges ahhoz, hogy ez működjön: három jó képességű középhátvéd, ami már alapjában véve gondot okoz itthon, illetve olyan szárnyvédők, akik 90 percig képesek fel-le rohangálni az oldalvonal mellett. A többiek szerepét nem kicsinyítve ez a két tényező elengedhetetlen, hogy a formáció sikeres legyen.Nos, a keretből Kecskés, Lenzsér, Tóth, Pávkovics, illetve Hegedűs is szerepet kapott ősszel, egyik középhátvédünk teljesítményére sem panaszkodhatunk. A széleken Szivacski és Szalai, adott esetben Csernik játszott, szintén remekül.

De hiba lenne elfelejteni Bíró Bence kiváló csatárjátékát: a Guimarães légiósa már három gólnál jár, és Sallói Dániel személyében jó partnert kapott novemberre (a Sporting Kansas City támadója két meccsen egyszer talált be, és volt asszisztja is). A középpályán a sérült Vida Mátét a honvédos Gazdag Dániel hiba nélkül helyettesítette, míg a keret legfiatalabbja, Szoboszlai Dominik is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt.

A csapat egyben van, a taktika adott... A kérdés már csak az, hogy az utóbbi esztendők legnehezebb selejtezősorozatából is eljuthat-e a kontinensviadalra U21-es válogatottunk. A folytatás márciusban, a ciprusiak ellen következik, hazai pályán.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐSOROZAT, 6. CSOPORT
A csoport állása
1. Belgium 6 mérkőzés/14 pont (10−5), 2. Svédország 4/8 (10−4), 3. Magyarország 4/8 (6−3), 4. Ciprus 6/6 (7−13), 5. Törökország 5/5 (3−4), 6. Málta 5/0 (3−10)
A további program
Március 22.: Magyarország−Ciprus
Március 26.: Belgium−Magyarország
Szeptember 7.: Svédország−Magyarország
Szeptember 11.: Magyarország−Belgium
Október 12.: Málta−Magyarország
Október 16.: Magyarország−Törökország

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik