Foci: az U17-es válogatott Eb-teljesítménye a játékosügynök szemével

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.10. 15:34
Címkék
A felnőttválogatott bravúros franciaországi Európa-bajnoki szereplésével vonta párhuzamba az U17-es labdarúgó-válogatott horvátországi remeklését Varga Norbert, a Center Sport menedzseriroda játékosügynöke, aki szerint Torvund Alexander teljesítményével könnyen kiválthatja a megfigyelők figyelmét, a folytatásra nézve pedig bármit el tud képzelni.

Majer Dániel Sima, 4-0-s győzelemmel, csoportelsőként biztosította továbbjutását az U17-es labdarúgó-válogatott a Horvátországban zajló Európa-bajnokságon. A visszatérő Szoboszlai Dominik két gólt szerzett, és az Eb egyik nagy felfedezettje címének várományosa, Torvund Alexander is duplázott. Szélesi Zoltán együttesének a csoportkörben nyújtott produkciójára Varga Norberttel, a Center Sport menedzseriroda játékosügynökével tekintettünk vissza.Majer Dániel Sima, 4-0-s győzelemmel, csoportelsőként biztosította továbbjutását az U17-es labdarúgó-válogatott a Horvátországban zajló Európa-bajnokságon. A visszatérő Szoboszlai Dominik két gólt szerzett, és az Eb egyik nagy felfedezettje címének várományosa, Torvund Alexander is duplázott. Szélesi Zoltán együttesének a csoportkörben nyújtott produkciójára Varga Norberttel, a Center Sport menedzseriroda játékosügynökével tekintettünk vissza.

A csapategység volt a döntő Forrás: mlsz.hu
A csapategység volt a döntő Forrás: mlsz.hu

A csapategység volt a döntő  •  Forrás: mlsz.hu

A csapat két győzelemmel és egy döntetlennel zárt a négyes élén, kezdésként a franciákat győzte le, majd a skótokkal döntetlent játszott, a könnyed ujjgyakorlatnak beillő feröerieket pedig 4-0-ra verte. Az elitkörös szerepléshez képest, amikor Izlandtól kikapott, az oroszokat az utolsó percben Szoboszlai két szabadrúgásgóljával, majd a norvégokat szintén közvetlenül a lefújás előtt, ugyancsak a salzburgi légiós bombájával győzte le a csapat, látványosan feljavult az együttes játéka. Sokan már előre rettegtek, amikor Szoboszlairól az első csoportmeccs előtt kiderült: bokasérülést szenvedett, és nem léphet pályára, mondván, az elitkör egyedüli magyar góllövőjének hiányában esélye sem lesz a válogatottnak.

De lett!

„Személycserék is történtek, de a legfontosabb az, hogy jó versenyzőtípusok alkotják az együttest. Kicsit párhuzamot vonnék a felnőttek tavalyi Európa-bajnoki szereplésével, mert az is hasonlóan indult, és hasonló érzéseket keltett az emberben. Az osztrákok elleni meccsel, váratlanul ott is bekezdett a csapat, majd Izland ellen úgy játszott döntetlen, hogy végigtámadta a második félidőt” – emlékeztet Varga Norbert.

De nemcsak a mérkőzések alakulásában, másban is emlékeztetett Dzsudzsákék szereplésére a fiatalok teljesítménye. „Az U17-es csapatból egyénileg senkit nem emelek ki, mert van ugyan egy-két kimagasló játékos, de csapatként keltett jó benyomást az együttes, nem úgy, mint az elitkörben, ahol meglehetősen döcögött a játék. Ebben szintén lehet hasonlóságokat felfedezni a felnőttek kontinenstornájával.”

Az a Center Sport játékosügynökének is kisebb rejtély, hogy a feröeriek hogyan jutottak el az Eb-re, a szigetlakók teljesítménye ugyanis a mezőnyből messze kilóg, lefelé. „Ránézésre sem tűnnek profijátékosoknak, véznák, és a mozgásuk sem az igazi. Ellentétben mondjuk a franciákkal, akik szinte már kész felnőtt benyomását keltették.” A 4-0-s magyar siker nem tükrözi hűen a két csapat tudása közti óriási különbséget, amelyet a feröeriek mestere, Áki Johansen is elismert a Nemzeti Sportnak. Ami kissé meglepő, hogy a tréner sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Szoboszlai nem játszott az első két mérkőzésen, így nem látták a videofelvételeken, és elemezni sem tudták a játékát. Hogy az elitkörös mérkőzéseket miért nem vették elő, azt tőlük kellene megkérdezni.”

Torvund Alexander (pirosban) a külföldi megfigyelők számára ismeretlenként jött és bizonyított a válogatottban Forrás: uefa.com
Torvund Alexander (pirosban) a külföldi megfigyelők számára ismeretlenként jött és bizonyított a válogatottban Forrás: uefa.com

Torvund Alexander (pirosban) a külföldi megfigyelők számára ismeretlenként jött, és bizonyított a válogatottban  •  Forrás: uefa.com

Beszélgetőtársunktól azt is megkérdeztük, hogy az egyes ügynökök, vagy megfigyelők kiket követnek figyelemmel egy-egy világversenyen. „Nagy meglepetések nincsenek, a játékosok legtöbbjét már látták játszani válogatott mérkőzéseken. Itt azok hívhatják fel magukra a figyelmet, akik korábban még nem léptek pályára a válogatottban.” Mondanunk sem kell, ilyenből meglehetősen kevés akad, azonban a magyar együttesben pont találunk egyet, az állampolgárságát a torna rajtja előtt megkapott Torvund Alexander személyében. A Vasasban futballozó támadó a feröeriek ellen két gólt is szerzett (az egyiket azóta a hivatalos jegyzőkönyvekben Edmundsson öngóljaként tüntetik fel), de a franciák és a skótok elleni is jól játszott, többször is helyzetbe került. „Az ő helyzete is mutatja, hogy teljesen más a világverseny és a válogatott, mint a bajnokság. Utóbbiakra egyébként nem is nagyon látogatnak el megfigyelők. A statisztikák szerint a bajnokságban nem lő annyi gólt, most viszont egy mérkőzésen kétszer is betalált. Az eltérő játékrendszer, a felfokozott hangulat kihozza a játékosokból a jobb teljesítményt.”

A negyeddöntőben a törökökkel találkozik a válogatott péntek délben Nagygoricán, a franciák elleni győzelem színhelyén. Hogy a folytatásban mi várhat Szélesi Zoltán legénységére, azt igencsak nehéz megmondani. „Nem lebecsülve az ellenfelet, de a törökök nem tartoznak az Eb legjobbjai közé, szerintem verhetők. A világversenyekre egyébként nehéz jósolni, mert sokszor nem azt tükrözik, hogy ki a legjobb, hanem, hogy ki van a legjobb formában.”

A nyolc közé a mieinken kívül a franciák, a spanyolok, a németek, a szerbek, az angolok és a törökök jutottak. A maradék egy kiadó helyre a szerdán délután egymással játszó hollandok és norvégok pályáznak. Varga szerint sokan az angolokat tartják a végső győzelem legnagyobb esélyesének, de ahogy azt a magyarok franciák elleni győzelme is mutatja, tényleg bármi megtörténhet.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik