Foci: a Premier League a magyar fiatalszabály szemüvegén át

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.17. 09:09
Címkék
Amíg a labdarúgó NB I együttesei egy-egy edzőmérkőzést játszanak, Nyugat-Európában megállás nélkül zajlanak a bajnoki küzdelmek. Sorozatunkban igyekszünk megvizsgálni, hogy a topligák mennyi lehetőséget biztosítanak az U20-as futballistáknak, a tapasztalatokat pedig összevetjük az itthon mért adatokkal. Elsőként Angliába látogatunk, ahol a Premier League 23. fordulóját vettük górcső alá.

Leiner Soma - utanpotlassport.huŐsszel is hétről hétre nyomon követtük, hogy a hazai labdarúgó-bajnokság csapatai mennyire veszik komolyan a fiatalszabályt, és eleget tesznek-e az MLSZ ajánlásának. Az összkép a most futó évadban csalódást kelt, hiszen a játékpercek jelentősen elmaradnak az előző bajnoki évben mértektől. Így a pozitívumokat az egyéni teljesítményekben kereshettük, és találtuk is szép számmal.Leiner Soma - utanpotlassport.huŐsszel is hétről hétre nyomon követtük, hogy a hazai labdarúgó-bajnokság csapatai mennyire veszik komolyan a fiatalszabályt, és eleget tesznek-e az MLSZ ajánlásának. Az összkép a most futó évadban csalódást kelt, hiszen a játékpercek jelentősen elmaradnak az előző bajnoki évben mértektől. Így a pozitívumokat az egyéni teljesítményekben kereshettük, és találtuk is szép számmal.

Amíg itthon a csapatok a tavaszi szezonra alapoznak, Nyugat-Európában megállás nélkül zajlanak a küzdelmek. A következő hetekben megvizsgáljuk, hogy a kontinens topcsapatai milyen arányban vetnek be 1997 után született, fiatal játékosokat, s azt összevetjük az NB I által felállított mércével. Sorozatunk első részében az angol első osztályt vesszük górcső alá, pontosabban annak 23. fordulóját.

Greg Dyke az FA elnökeként igyekezett elősegíteni a fiatal, angol labdarúgók létszámának növelését a Premier League-ben Forrás: SkySports
Greg Dyke az FA elnökeként igyekezett elősegíteni a fiatal, angol labdarúgók létszámának növelését a Premier League-ben Forrás: SkySports

Greg Dyke az FA elnökeként igyekezett elősegíteni a fiatal angol játékosok létszámának növelését a Premier League-ben  •  Forrás: SkySports

A Premier League együtteseire nem vonatkoznak kötelezettségek a fiatal játékosokról, ettől függetlenül a szövetség igyekszik elősegíteni, hogy a klubokban minél nagyobb arányban szerepeljenek ifjú labdarúgók. Ennek érdekében létezik a Homegrown Player Rule elnevezésű szabály, amely megfogalmazza, hogy minden klubnak minimum nyolc saját nevelésű futballistát kell neveznie a szezon előtt közétett bajnoki keretbe. Saját nevelésű labdarúgónak minősül minden olyan játékos, aki 21 éves koráig legalább három évet eltöltött valamely angol klub akadémiáján.

A laza szabályozást sokan összekapcsolták az angol utánpótlásfutball sikertelenségével, hiszen a 2017-es, kiválóan sikerült esztendőt megelőzően nemigen remekeltek a szigetország fiataljai. A szövetség (FA) egykori elnöke, Greg Dyke véleménye szerint szigorítani kell a klubok kötelezettségein: a jelenlegi nyolc saját nevelésű játékos helyett tizenkettőt ajánlott, és a fogalom definícióját is átírta volna: véleménye szerint csak annak kellene saját nevelésű labdarúgónak számítania, aki nem 21, hanem 18 éves koráig játszott három évet valamely angol klub akadémiáján. Emellett a külföldről érkező labdarúgók számát is maximalizálta volna, hiszen a légiósokra jelenleg nem vonatkozik semmiféle megkötés. A fő célja a nemzeti együttes sikerességének növelése volt, szerinte a szigorítás kulcsszerepet játszhatott volna akár abban is, hogy Anglia megnyerje a 2022-es, katari világbajnokságot. Érdekesség, hogy Dyke nem indult újra 2016-ban az elnöki posztért, miután nem érezte úgy, hogy ebben az ügyben előrelépést ért el.

Marcus Rashford meghatározó játékosa a Manchester United együttesének Forrás: Metro
Marcus Rashford meghatározó játékosa a Manchester United együttesének Forrás: Metro

Marcus Rashford meghatározó játékosa a Manchester United együttesének  •  Forrás: Metro

Az angol élvonal most futó szezonjában továbbra is kijelenthető, hogy a Premier League klubjai elsősorban a külföldről érkező spílerekre építenek. A hétvégén lejátszott, 23. forduló adatai ettől függetlenül nem csalódást keltőek, hiszen a csapatok pontosan fele, azaz tíz adott lehetőséget 20 év alatti játékosnak, összesen tizenegy fiatal jutott szóhoz. Közülük azonban nem mindenki volt angol.

A hétfői játéknapon a Manchester United hazai pályán aratott könnyed győzelmet a Stoke felett (3−0), a vendégek kezdőjében a 20 esztendős Josh Tymon kapott helyet, a félidőben lecserélte az edzője. A vörös ördögök szokás szerint bevetették Marcus Rashfordot, aki az idei évadban már huszonhárom alkalommal lépett pályára az élvonalban, és négy gólt szerzett. Ezúttal tizenegy perc jutott neki, a hajrában.

A Bournemouth−Arsenal találkozón meglepetésre a hazaiak diadalmaskodtak (2−1), az viszont már kevésbé volt meglepő, hogy egy-egy angol utánpótlás-válogatott labdarúgó végigjátszotta a mérkőzést. A cseresznyések kezdőjében a középpályás Lewis Cook szezonbeli tizenötödik fellépésén végig a pályán volt, a honlapunkon már bemutatottAinsley Maitland-Niles pedig nyolcadszor kapott esélyt Arsene Wenger menedzsertől. A forduló harmadik mérkőzése, ahol mindkét csapat bevetett U20-as labdarúgót, a Watford és a Southampton összecsapása(2−2) volt: a hazai együttesben a brazil Richarlison (20) végig, a szenteknél Joshua Sims (20) a hajrában volt a pályán.

Joe Gomez a védelem bármely pontján hasznos tagja a Liverpoolnak Forrás: Mirror
Joe Gomez a védelem bármely pontján hasznos tagja a Liverpoolnak Forrás: Mirror

Joe Gomez a védelem bármely pontján hasznos tagja a Liverpoolnak  •  Forrás: Mirror

A hétvége rangadója a Liverpool és a Manchester City találkozása volt, a vörösök az Anfielden vetettek véget a kékek bajnoki veretlenségének (4−3). Mégpedig az angol felnőttválogatott Joe Gomezzel (20) a kezdőben, a védelem bármely pontján bevethető futballista 90 percet teljesített a hátvédsor jobb oldalán.

A Tottenham kiütötte az Evertont (4−0), U20-as labdarúgót azonban csak a liverpooliak szerepeltettek. A védelem jobb oldalán ismét Jonjoe Kenny kapott bizalmat, míg csereként szóhoz jutott a csatár Dominic Calvert-Lewin is. Érdekesség, hogy három 1996-ban született futballista is végigjátszotta a találkozót, Dele Alli és Davinson Sanchez a hazai, míg Mason Holgate a vendégegyüttesben volt végig a pályán.

A West Ham és a Crystal Palace együttesében egy-egy ifjú hátvéd, az angol Declan Rice (19), illetve a holland Timothy Fosu-Mensah (20) lépett még pályára az 1997. január elseje után született labdarúgók közül. Három mérkőzésen, a Newcastle−Swansea (1−1), a West Bromwich−Brighton (2−0) és a Chelsea−Leicester (0−0) találkozón viszont nem láthattunk 20 év alatti labdarúgót.

A 1996-os születésű játékosokat nem számolva (az MLSZ ajánlását vesszük alapul), tíz csapatban tizenegy U20-as fiatal összesen 632 percet játszott. Közülük Fosu-Mensah és Richarlison nem angol, előbbi azonban saját nevelésű futballistának számít, hiszen 2014-ben került a Manchester United akadémiájára.

Az NB I őszi szezonjában az egy fordulóra jutó játékpercek átlaga 681 volt, ami magasabb, mint az angol bajnokságban. Még úgy is, hogy a magyar pontvadászat csak 12 csapatos, míg a Premier League-ben húsz együttes alkotja az élvonalat. Értelemszerűen az egy csapatra jutó átlag is magasabb így itthon: 56,75 perc a 31,6-del szemben.

Komoly következtetéseket azonban nem vonhatunk le, hiszen az angol utánpótlásfutball a magyar előtt jár, és a szigetország alacsonyabb osztályú ligáiban rendre megkapják az esélyt az arra érdemes fiatalok. Egyelőre a Premier League színvonala, és a minőségi légiósáramlat gátat szab annak, hogy az élvonalban magas legyen a saját nevelésű fiatalok aránya.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik