Foci: a La Liga 21. fordulója a magyar fiatalszabály szemüvegén át

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.30. 16:50
Címkék
Amíg a labdarúgó NB I együttesei egy-egy edzőmérkőzést játszanak, Nyugat-Európában megállás nélkül zajlanak a bajnoki küzdelmek. Sorozatunkban igyekszünk megmutatni, hogy a topligák mennyi lehetőséget biztosítanak az U20-as futballistáknak, a tapasztalatokat pedig összevetjük az itthon mért adatokkal. Ezúttal Spanyolországba látogatunk, ahol a La Liga 21. fordulóját vettük górcső alá.

Leiner Soma - utanpotlassport.huŐsszel is hétről hétre nyomon követtük, hogy a hazai labdarúgó-bajnokság csapatai mennyire veszik komolyan a fiatalszabályt, és eleget tesznek-e az MLSZ ajánlásának. Az összkép a most futó bajnokságban csalódást kelt, hiszen a játékpercek jelentősen elmaradnak az előző évben mértektől. Így a pozitívumokat az egyéni teljesítményekben kereshettük, és találtuk is szép számmal.Leiner Soma - utanpotlassport.huŐsszel is hétről hétre nyomon követtük, hogy a hazai labdarúgó-bajnokság csapatai mennyire veszik komolyan a fiatalszabályt, és eleget tesznek-e az MLSZ ajánlásának. Az összkép a most futó bajnokságban csalódást kelt, hiszen a játékpercek jelentősen elmaradnak az előző évben mértektől. Így a pozitívumokat az egyéni teljesítményekben kereshettük, és találtuk is szép számmal.

A spanyol U17-es válogatott nyerte a legutóbbi korosztályos Európa-bajnokságot Forrás: FIFA
A spanyol U17-es válogatott nyerte a legutóbbi korosztályos Európa-bajnokságot Forrás: FIFA

A spanyol U17-es válogatott nyerte a legutóbbi korosztályos Európa-bajnokságot  •  Forrás: FIFA

Amíg itthon a csapatok a tavaszi szezonra alapoznak, Nyugat-Európában megállás nélkül zajlanak a küzdelmek. Az NB I februári rajtjáig megvizsgáljuk, hogy az öreg kontinens topcsapatai milyen arányban vetnek be 1997 után született, fiatal játékosokat, és összevetjük a hazai élvonal által felállított mércével. Sorozatunk első részében az angol,másodikban a német élvonallal foglalkoztunk, ezúttalpedig a spanyol első osztályt vesszük górcső alá, pontosabban annak 21. fordulóját.

A spanyol szövetség (RFEF) a fiatal játékosok előtérbe helyezését más oldalról közelíti meg, mint a nyugat-európai országok többsége Az UEFA szabályozása a saját nevelésű labdarúgókat illetően, természetesen itt is érvényben van: az európai kupaporondon szereplő együttesekneklegalább nyolc olyan futballistát kell foglalkoztatniuk, aki spanyol akadémián nevelkedett, négynek pedig száz százalékban saját nevelésűnek kell lennie.

Modern futball: kilenc szaúdi labdarúgót vásároltak meg a spanyol első, illetve másodosztályba Forrás: AFP
Modern futball: kilenc szaúdi labdarúgót vásároltak meg a spanyol első, illetve másodosztályba Forrás: AFP

Modern futball: kilenc szaúdi labdarúgót vásároltak be a spanyol első, illetve másodosztályba  •  Forrás: AFP

Ami a lokális regulát illeti: az RFEF maximalizálta Európai Unión kívülről érkező futballisták számát, minden klub maximum három olyan labdarúgót foglalkoztathat, aki onnan érkezett. A szabályozás az általános vélekedés szerint igen laza: egyrészt a spanyol együttesek igyekeznek hamar szerződtetni külföldi játékosokat az akadémiára (tökéletes példa erre Lionel Messi), a játékosok pedig öt év után állampolgárságért folyamodhatnak. Továbbá a klubok számolatlanul tölthetik fel a keretüket az EU országaiból érkező játékosokkal, ami szintén a spanyol fiatalokat hozza hátrányos helyzetbe.

További aggodalomra ad okot az Ibériai-félszigeten, hogy a futball üzletté válása a nívós pontvadászatok közül leginkább a La Ligán érezhető. Friss hír, hogy kilenc szaúdi labdarúgó igazolt (kölcsönben) a spanyol első, illetve másodosztályba, megegyezés keretében. A kölcsönszerződés ideje alatt a kluboknak nem kell a közel-keleti labdarúgók bérét sem állniuk, akikért egyébként semmilyen díjat sem fizettek. Leegyszerűsítve: a szaúdi szövetség a nyári világbajnokság előtt„bevásárolt” kilenc válogatott játékost Spanyolországba, hogy magas színvonalú pontvadászatban játszhasson.

Mikel Oyarzabal hat gólt szerzett a La Liga idei kiírásában Forrás: AFP
Mikel Oyarzabal hat gólt szerzett a La Liga idei kiírásában Forrás: AFP

Mikel Oyarzabal hat gólt szerzett a La Liga idei kiírásában  •  Forrás: AFP

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy az U20-as játékosok szerepeltetését illetően sem remekelt a La Liga, a 21. fordulóban a csapatoknak csak a fele küldött pályára fiatal labdarúgót. A Villareal−Real Sociedad (4−2), illetve a Malaga−Girona (0−0) találkozón szerepelt a legtöbb ifjú, három-három. A nagyágyúk közül sem a Barcelona, sem az Atlético, sem a Real nem vetett be 1997 után született játékost, ám a remek utánpótlással rendelkező Valenciában Antonio Latorre (20) és Carlos Soler (21) is szerepet kapott.

A Sociedad és a Bilbao a hagyományoknak megfelelően igyekszik a saját nevelésű játékosokra építeni - utóbbi együttes keretében csak baszk labdarúgók szerepelnek. A kék-fehérek kezdőjében ezúttal is végig a pályán volt Mikel Oyarzabal: a 20 esztendős szélső tizennyolc mérkőzésen hat alkalommal volt eredményes. A Bilbaóban a középhátvéd Unai Nunez (21) már a huszadik meccsétjátszotta az évadban.

Az összesített játékperceket illetően a spanyol bajnokság 21. fordulóban mért adatai alig haladják meg a magyar élvonal átlagát: 730 perc a 681-el szemben. De mivel a mi pontvadászatunk tizenkét, míg a spanyol húsz csapatos, így érdemes az egy csapatra jutó játékperceket összevetni: az NB I-ben az 56,75, míg a La Ligában 36,5.

LA LIGA, 21. FORDULÓ
AZ 1997 UTÁN SZÜLETETT LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI
Real Sociedad:
Mikel Oyarzabal (20) 90, Igor Zubeldia Elorza (20) 76;Valencia: Antonio Latorre (20) 76,Carlos Soler (21) 45; Girona:Pablo Maffeo (20) 90, Douglas Luiz (19) 3;Athletic Bilbao: Unai Nunez (21) 90;Espanyol: Aaron Caricol (20) 90; Villareal: Enes Ünal (20) 82; Deportivo:Federico Valverde (19) 50;Malaga: Youssef En Nesiry (20) 32; Celta Vigo: Emre Mor (20) 4;Alaves: Ermedin Demirovic (19) 2.
Nem szerepeltetett fiatalt:Real Betis, FC Barcelona, Real Madrid, Getafe, Atletico Madrid, Las Palmas, Leganes, Levante, Eibar, Sevilla

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik