Foci: Videoton-vészhelyzet az utánpótlás-bajnokságokban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.03. 14:14
Címkék
Lezárult az őszi idény az utánpótlás kiemelt labdarúgó-bajnokságaiban, s mi utánajártunk, hogyan teljesítenek az egységesített, nyolccsapatos élvonal szereplői. A legjobban a Budapest Honvéd-MFA fiataljai szerepeltek, a kispestiek a háromból két korosztályban is az élen zárták a félszezont, de a Puskás Akadémia szorosan követi őket a sorban. A kiesés szele leginkább a frissen feljutott Videotont csapta meg leginkább.

Leiner Soma – utanpotlassport.hu Augusztus közepe óta tizennégy fordulóban keresztül csaptak össze a legjobb utánpótlásbázisok képviselői a kiemelt futballbajnokságokban. Az elmúlt évad előtt az U16-os, az U17-es és az U19-es sorozatokat oly módon egységesítették, hogy ugyanaz a nyolc klub szerepel a három kiírás első, illetve másodosztályában.Leiner Soma – utanpotlassport.hu Augusztus közepe óta tizennégy fordulóban keresztül csaptak össze a legjobb utánpótlásbázisok képviselői a kiemelt futballbajnokságokban. Az elmúlt évad előtt az U16-os, az U17-es és az U19-es sorozatokat oly módon egységesítették, hogy ugyanaz a nyolc klub szerepel a három kiírás első, illetve másodosztályában.

A rendszerről azóta is megoszlanak a vélemények, a kritikusai szerint túl korán van óriási nyomás a fiatalokon, hiszen a kiélezett harcban akár a csapatok huszonöt százaléka is kieshet. Ugyanis az U16-os és az U17-es korosztály összesített utolsója biztosan búcsúzik, míg az összességében második leggyengébben teljesítő együttesnek osztályozót kell vívnia. A mérleg pozitív oldalára a kiélezett meccseket jegyezhetjük fel: a szövetség egyik célja az volt az új szisztéma kialakításával, hogy megszűnjenek az irreálisan nagy különbségű győzelmek.

A korábban elhalasztott Honvéd–FTC mérkőzésen a kispestiek diadalmaskodtak, így hatpontos előnnyel vezetik az U19-es bajnokságot Forrás: Magyar Futball Akadémia
A korábban elhalasztott Honvéd–FTC mérkőzésen a kispestiek diadalmaskodtak, így hatpontos előnnyel vezetik az U19-es bajnokságot Forrás: Magyar Futball Akadémia

A korábban elhalasztott Honvéd–FTC mérkőzésen a kispestiek diadalmaskodtak, így hatpontos előnnyel vezetik az U19-es bajnokságot  •  Forrás: Magyar Futball Akadémia

Az U19-es bajnoki sorozatnak – bár a kiesés-feljutás rendszerében nem játszik szerepet – komoly tétje van, mind a csapatok, mind a játékosok szemszögéből. Ezek a fiatalok ugyanis többnyire a felnőttegyüttes és az utánpótlás között helyezkednek el, sokan párhuzamosan az NB III-ban is pályára lépnek. Így aztán a mérkőzések kimenetele nagy százalékban múlik azon, hogy az együttesek éppen kit játszatnak „vissza” az ifiben. Ebben a bajnokságban a nemzetközi szereplés kivívása jelenthet extra motivációt, az élvonal győztese vehet részt ugyanis az UEFA Ifjúsági Liga következő kiírásában.

A tabellát a Budapest Honvéd-MFA vezeti, s a kispestieknek minden esélyük megvan arra, hogy megvédjék bajnoki címüket a korosztályban. Simon Miklós együttese pótolta az Ifjúsági Liga miatt elmaradt mérkőzéseit, és a győzelmeknek köszönhetően hatpontos előnnyel áll az élen.

A legnagyobb kihívó a második helyen telelő Puskás Akadémia lehet, de a kispesti vezetőedző szerint nem csak a felcsútiak jelenthetnek veszélyt a tavasszal:
„A Puskás mellett az MTK Budapestet is a bajnokesélyesek közé sorolom, mert nagyon jó kerete van. De a Haladásnak is akadtak olyan meccsei, amelyek bizakodásra adhatnak okot. Úgy érzem: ez a négy csapat van az élen, és mindig a pillanatnyi forma dönt, illetve az, hogy ki játszik az utánpótlásban az NB III-as csapatból.”

Míg az U19-ben a kluboknak csak előre kell tekinteniük, a két fiatalabb korosztályban muszáj hátrafelé is, hiszen az összesített helyezett utolsó biztosan búcsúzik az élvonaltól. Így a legnagyobb téttel bíró két sorozatban a kiesés elkerülése az alapvető cél. Az MTK Budapest edzője, Salkovics Gábor szerint ez rá is nyomja a bélyegét a bajnokságok színvonalára, hiszen az együttesek többnyire célfutballt játszanak, nem alakulnak ki stílusjegyek.

Az U17-es sorozatban a Puskás Akadémia áll az élen, hét ponttal előzi meg az ETO FC Győrt. A dobogó alsóbb fokain óriási küzdelem várható tavasszal, hiszen a második és az ötödik helyen álló együttes között mindössze három pont a különbség. Az utolsó helyen a Videoton áll, a fehérváriak mindössze tizenegy pontot gyűjtöttek tizennégy forduló alatt.

A legfiatalabbak mezőnyében, az U16-osok között szintén a Honvéd és a Puskás harcolhat a bajnoki címért, ez a két csapat kiemelkedik ebben az évjáratban – a kispestiek 37 ponttal vezetik a tabellát, míg a felcsútiak hárommal állnak mögöttük. A harmadik helyezett DVSC-DLA hátránya viszont már kilenc pont a Puskáshoz képest... Az utolsó helyen itt is a Videoton áll – győzelem nélkül. Bár hiba lenne kijelenteni, hogy megvan a biztos kieső, a frissen feljutott fehérváriaknak óriásit kellene fejlődniük a tavasszal.

Érdemes megemlíteni, hogy a klubok és a szövetség között már a nyáron is egyeztetések zajlottak az egységesített rendszerrel kapcsolatban, így nem zárható ki, hogy jövőre finomítanak a szisztémán. Ami biztos: tavasszal újabb tizennégy forduló következik a kiemelt szériákban, mi pedig kíváncsian várjuk, módosul-e bármilyen mértékben az ősszel körvonalazódott erősorrend.

Egyéb korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik