Evezés, U23-as Eb: három érem volt a cél, négyet nyertek a fiataljaink

Vágólapra másolva!
2017.09.03. 20:02
Címkék
Négy érmet szereztek evezőseink az első ízben megrendezett U23-as Európa-bajnokságon, Lengyelországban. Voltak foghíjas számok, de olyanok is, ahol a mezőny erőssége felért a világbajnokságéval. A szövetségi kapitány, Szierer János összességében elégedett a csapat teljesítményével.

gy. sz. cs.Három érem volt a célkitűzés, négy lett belőle. Hat A döntőt vártak összességében, kilenc jött össze. Így lehetne összefoglalni a legtömörebben a magyar evezősök teljesítményét a Lengyelországban megrendezett U23-as Európa-bajnokságon. A korosztály számára először megrendezett kontinensviadalon nem volt minden számban „tolakodás” ám így is 30 ország sportolói mérték össze erejüket Kruszwicában. A hétvégén beköszöntött őszies idő szombaton, a selejtezők és az előfutamok idején megnehezítette a sportolók dolgát, de a vasárnapi döntők során már kisebb hullámokkal kellett az egységeknek megküzdeniük.gy. sz. cs.Három érem volt a célkitűzés, négy lett belőle. Hat A döntőt vártak összességében, kilenc jött össze. Így lehetne összefoglalni a legtömörebben a magyar evezősök teljesítményét a Lengyelországban megrendezett U23-as Európa-bajnokságon. A korosztály számára először megrendezett kontinensviadalon nem volt minden számban „tolakodás” ám így is 30 ország sportolói mérték össze erejüket Kruszwicában. A hétvégén beköszöntött őszies idő szombaton, a selejtezők és az előfutamok idején megnehezítette a sportolók dolgát, de a vasárnapi döntők során már kisebb hullámokkal kellett az egységeknek megküzdeniük.

Minden bizonnyal az érmesek méltatásával kellene kezdeni a beszámolót, ám ebben az esetben talán lehet kivételt tenni. A legnehezebb helyzetben ugyanis kétségtelenül a két egypárevezősünk, Gadányi Zoltána és Szegedi Tamás volt. Mind a nők, mind a férfiak mezőnye olyan népes volt ebben a számban, hogy a két magyar indulótól csak titokban vártak A döntős szereplést. Végül mindkettőjüknek sikerült a legjobbak közé jutni, Gadányi Zoltána ráadásul negyedik lett. Teljesítményét tovább árnyalja az a tény, hogy a korosztályos vébén 8. lett, pedig ott is csak európaiak előzték meg. Hogy mégis jóval előbbre végzett, az kizárólag a személyes fejlődését bizonyítja.

A legfényesebb érmet, vagyis az egyetlen ezüstöt, a könnyűsúlyú kettesben Szabó Bence és Priváczki-Juhász Ákos szerezte. A korosztályos világbajnokságon a hetedik helyen végeztek, akkor semmi nem jött össze nekik. Most végig fej fej mellett haladtak a németekkel, s hatalmas csatában, de végül sikerült megszerezniük az ezüstérmet. Szierer János szövetségi kapitány azért is örült különösen a második helyezésüknek, mert kárpótolták magukat a vébés csalódásukért. De a többi érmessel is elégedett volt a mester:

bronzérmes a magyar kormányos négyes egység Forrás: eru23ch2017.com
bronzérmes a magyar kormányos négyes egység Forrás: eru23ch2017.com

Bronzérmes a magyar kormányos négyes  •  Forrás: eru23ch2017.com

„Krémer Eszter és Polivka Dóra teljesítményét is szeretném kiemelni, hiszen a világbajnokságon a kilencedik helyen végeztek. Itt ugyan könnyebb volt a mezőny, de nagyon jól versenyeztek, amiért dicséret illeti őket. A másik női páros is szerezhetett volna érmet, de szerintem ők nem tudták a formájukat stabilizálni, ezért maradtak ötödikek, mint a vébén. A férfi négypár egységünk harmadik helyezése ugyan nem volt meglepetés, mert egész évben kiegyensúlyozott, megbízható formát mutattak, s most ugyanolyan jól mentek, ahogy megszoktuk. Az viszont fájó tény, hogy kilenc századdal, vagyis kilenc centiméterrel maradtak le az ezüstéremről. Kétezer méteren ez szinte nem is különbség. Az evezősök mozgása elég szaggatott, úgyhogy az nyert, aki éppen húzásban volt, vagyis a fehéroroszok. Nagyon megérdemelték volna azt az ezüstöt már csak azért is, mert mindig hozzák a tőlük várt formát. A kormányos négyesünk harmadik helyezésének is örülünk, de róluk azért tudni kell, hogy foghíjas mezőnyben indultak, nem volt túl nehéz dolguk, jól küzdöttek. Ezt a csapatot tapasztalatszerzési céllal neveztük, mindannyian érettségiztek és felvételiztek idén, nem volt elég idejük készülni. Viszont a jövőben számíthatunk rájuk, miképpen a másik négyesünkre is. Ők utolsóként lettek ötödikek, de nagyon fiatalok, mindössze tizenkilenc évesek. Az elején egész jól mentek, a végén nem bírták a mezőnyt követni. Gondolkodtunk rajta, hogy ebből a két négyesből összerakjunk egy nyolcas hajót de nem tudtuk megszervezni, ezért lett egy kormányos és egy kormányos nélküli négyesünk. Összességében: a fiataljaink remekül helytálltak, túlszárnyalták a várakozásokat.”

A hatodik helyen célba ért könnyűsúlyú kétpárunk is nagyot lépett előre, a világbajnokság kifejezetten rosszul sikerült nekik, mondhatnánk azt is, hogy leszerepeltek, a mostani hatodik helyezés viszont már a tudásuknak megfelelő eredmény.

További korosztályos hírekEVEZÉSBENa sportági aloldalunkon.

U23-AS EVEZŐS EURÓPA-BAJNOKSÁG, KRUSZWICA (LENGYELORSZÁG)
A nap Európa-bajnokai és a magyar induló helyezése
Férfiak
Egypár:
Jotov (Bulgária), …6. Szegedi Tamás
Könnyűsúlyú kettes:
Kartal, Unsal (Törökország), 2. Szabó Bence, Priváczki-Juhász Ákos (Magyarország)
Könnyűsúlyú kétpár: Hagemann, Modest (Dánia), …6. Mogyorósi Márton, Furkó Kálmán
Kormányos nélküli négyes: Semciuc, Chioseaua, Tanasa, Bejan (Románia), …5. Németh András, Gerei Tamás Ágoston, Hopp Márton Péter, Fülöp Gábor
Kormányos négyes: Lehaci, Baitoc, Berariu, Huc, Munteanu (Románia), …3. Bedők Gergely, Sőnfeld Álmos, Szabó Márton, Ocsenász Gergő, k: Csorba Dániel (Magyarország)
Négypár: Dominiczak, Pieniak, Sobieraj, Swietek (Lengyelország), …3. Danó Dániel, Bácskai Máté, Kovács Kornél, Ács Kristóf (Magyarország)
Nők
Egypár: Walker (Svájc), …4.Gadányi Zoltána
Kormányos nélküli kettes: Heghes, Buhus (Románia), …3. Krémer Eszter, Polivka Dóra (Magyarország)
Kétpár: Klimovics, Sztaraszelec (Fehéroroszország) ... 5. Preil Viven, Horváth Kitti

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik