Éles kérdések Éles Józsefnek az Éles Kézisuliról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.22. 11:26
Címkék
„Több olyan NB I-es együttes van, amely inkább csak levezetni érkező idősebb külföldi játékosokat alkalmaz, ahelyett, hogy a fiataloknak adna lehetőséget” – mondja a veszprémi klublegenda Éles József, aki klubja felnőttcsapatában is az utánpótláskorú játékosoknak ad lehetőséget.

Bruckner VinceA Veszprém kézilabdacsapatának egykori klasszisa,a KEK-győztes Éles József nyolc éve alapított kézilabda-iskolát korábbi sikereinek színhelyén. A 179-szeres válogatott irányító-átlövő klubjának az idén csapatai minden korosztályban az országos döntőben voltak, sőt a felnőttegyüttesük már az NB I/B-ben szerepel.Bruckner VinceA Veszprém kézilabdacsapatának egykori klasszisa,a KEK-győztes Éles József nyolc éve alapított kézilabda-iskolát korábbi sikereinek színhelyén. A 179-szeres válogatott irányító-átlövő klubjának az idén csapatai minden korosztályban az országos döntőben voltak, sőt a felnőttegyüttesük már az NB I/B-ben szerepel.

– Világválogatott játékosként miért alapított 2009-ben kézisulit?

Éles József nagy lelkesedéssel irányítja a nyolc éve alapított kézilabda-iskoláját Forrás: sportmonitor.info
Éles József nagy lelkesedéssel irányítja a nyolc éve alapított kézilabda-iskoláját Forrás: sportmonitor.info

Éles József nagy lelkesedéssel irányítja a nyolc éve alapított kézilabda-iskoláját  •  Forrás: sportmonitor.info

– Az egészet igazából az élet hozta. Harminc évesen volt egy autóbalesetem, amely után nem úgy tudtam visszatérni a pályára, ahogy ezt korábban tettem. Ezért 37-38 évesen, amikor már tényleg nem úgy mozogtam, ahogy szerettem volna, befejeztem az aktív pályafutásomat. A másik ok, hogy a ’99-es korosztályú, nagyobbik fiam elkezdett kézilabdázni. Ő adta az ötletet, hogy hozzunk össze egy csapatot. 12-14 emberrel indult a projekt, aztán a nevemet hozzáadva sikerült bővíteni a klubot.

– Érdekli esetleg felnőtt-topcsapat irányítása is?

– Egyelőre nem aktuális a kérdés. Én erre adtam az életemet, a kézisuli irányítása önmagában is nagy feladat, az időm nagy részét leköti. Emellett pedig tudni kell, hogy van már felnőttcsapatunk, amelyikből szeretnénk egy-két éven belül első osztályú együttest faragni. Olyan veszprémi csapatot szeretnénk felépíteni, amely természetesen a „nagyok” árnyékában, magyar fiatalokkal tud helyt állni az NB I-ben.

– Milyennek látja az utánpótlás helyzetét? Eleget játszanak a fiatalok az élvonalban?

– A Veszprémet és a Szegedet, úgy gondolom, nehéz kritikával illetni, mivel nagyon kevés olyan magyar kézilabdázó van, aki hozzájuk beférne. Ugyanakkor több olyan NB I-es együttes van, amely inkább csak levezetni érkező, idősebb külföldi játékosokat alkalmaz, ahelyett, hogy a fiataloknak adna lehetőséget. Ezt komoly problémának látom.

– Az Éles Kézisuli ellenben kizárólag fiatalokra támaszkodik, és remekül halad. Mennyire elégedett?

– Büszke vagyok, mert a csapataink minden évben az országos döntőben vannak, még egyetlen finálét sem rendeztek nélkülünk, tehát úgy érzem, jó úton járunk az utánpótlás-nevelésben, és jó eredményeket is érünk el. A felnőttcsapatunk nem esik ki az NB I/B-ből, pedig ez kritikus évünk volt, az NB I/B juniorban a második helyen zárunk, ami szerintem rendkívül jó eredmény. Úgy érzem, remek évet zárunk, remélem, a folytatás is ilyen lesz.

– Mindhárom fia kézilabdázik. Hogy látja: mennyire tehetségesek?

– Benedek 99-es korosztály, az NB I/B-s juniorcsapatban már játszik, és szerencsére sok jó mérkőzése volt. Az ifjúsági válogatottban bemutatkozott a szerbek ellen, én elégedett voltam vele. Zsombor még bontogatja szárnyait, ő 2002-es. Egyelőre inkább játékosra veszi a kézilabdát, mint komolyan, de Benedekkel is ugyanez volt a helyzet. A harmadik még csak hatéves, most megyek az edzésére először.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik