EYOF percről percre: a nap végén megszólal a két aranyérmesünk is

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.25. 00:14
Címkék
Már igazi olimpiai nagyüzemként működik az EYOF Győrött. Párhuzamosan zajlanak a különböző sportágak eseményei, és nem túlzás azt állítani, hogy a vendéglátó város „olimpiai lázban” ég. A sportos hangulatot elkerülni sem lehet, de nyilván nem is akarja senki. Ez a rovatunk egész héten afféle EYOF-hírözönt állít elő olvasóinknak. Érdemes lesz gyakran felkeresni a következő napokban is.

MunkatársainktólEYOF percről percre, ez az állandó rovatunk címe. Nem akarjuk elmagyarázni a célját, a formáját… Tessék megnézni, és minden világos lesz.
És persze mindennap, amíg a fesztivál eseményei zajlanak.MunkatársainktólEYOF percről percre, ez az állandó rovatunk címe. Nem akarjuk elmagyarázni a célját, a formáját… Tessék megnézni, és minden világos lesz.
És persze mindennap, amíg a fesztivál eseményei zajlanak.

20 óra 45 perc
Röplabda: a szeretet közegében

Három játszmában szenvedett vereséget a leányválogatott az első mérkőzésén, együttesünket a szerb válogatott győzte a győri viadal nyitányán. De korántsem lényegtelen, amit Kotormán Réka mond, miszerint „a nézők támogatását éreztem, köszönjük nekik, hogy így szeretnek minket”.

19 óra 33 perc
Kézilabda: fiúvereség a németektől

Vágó Attila együttese a félidei négygólos hátrány után 34-21-re kapott ki az első csoportmérkőzésén. A szövetségi edző azt nyilatkozta az EYOF előtt, hogy a cél a továbbjutás, hiszen akkor nyerték meg – Győrben – a Három Nemzet Tornáját, megelőzve Szlovénia és Horvátország csapatát.

19 óra 23 perc
Röplabda: reményvesztett rajt

A magyar fiúválogatott három sima játszmában (18-25, 18-25, 11-25) szenvedett vereséget Oroszország legjobbjai ellen.
A mérkőzésről szóló tudósításunk ITT érhető el.

Kicsivel később
Úszás: megszólalnak az „aranyosok”

A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon először az uszodában osztottak érmeket, így természetesen ott volt a helyünk az Aqua Sportközpont lelátóján. Nagyszerű hangulat közepette a svéd Robin Hansonnak jutott az első arany, aki fiú 200 m gyorson bizonyult a leggyorsabbnak. A döntő magyar résztvevője, Mándli Benedek a hatodik helyen csapott célba.

Berecz Blanka úszta az első aranyunkat
Berecz Blanka úszta az első aranyunkat

Berecz Blanka úszta az első aranyunkat

A második aranyérem aztán már – ahogyan Fábián László csapatvezető is remélte délelőtt – a magyar küldöttségnek jutott, méghozzá hihetetlenül izgalmas csatát követően. A leány 200 méter pillangó fináléjában Berecz Blanka és a spanyol Ana Maria Lamberto Garcia gyorsan ellépett a mezőnytől, de egészen az utolsó fordulóig a rivális vezetett. Blanka az utolsó ötvenen robbantott, harminc méterrel a cél előtt átvette a vezetést, és végül több tempóval előbb ért el a falig – a saját délelőtti EYOF-csúcsát megjavítva.

„Iszonyúan elfáradtam, nem gondoltam volna, hogy ilyen szoros lesz a verseny. A harmadik ötven méteren szerettem volna elhúzni, ez végül az utolsó harmincon sikerült. Nagyon boldog vagyok, az egész évben erre készültem, egyedül azt sajnálom, hogy nem tudtam megjavítani az egyéni csúcsomat” – mondta honlapunknak a győri EYOF első magyar aranyérmese, akinek Borkai Zsolt, Győr polgármestere akasztotta a nyakába a medált.

A leány 400 m vegyes fináléja elé is komoly várakozásokkal tekintettünk, hiszen a délelőtti programban Nagy Réka közel öt másodperccel verte a teljes mezőnyt. A lelátóra felfüggesztett, „Hajrá, Réka!”- feliratú piros-fehér-zöld zászló alapján nem csak mi voltunk így ezzel.

Réka a pillangó után egy testhossz előnnyel váltott hátúszásra, de a mellúszásra már a közvetlenül mellette úszó Martina Ratti fordult elsőként. A magyar aztán állva hagyta az olaszt, két testhossz volt az előnye, amikor ráfordult a gyorsra. A vége is elképesztően sima volt, Réka közel négy másodperccel győzött!

Nyilatkozni persze nem volt ideje, hiszen két számmal később ismét vízbe ugrott a 4x100-as gyorsváltó tagjaként, amelyet befejező emberként a harmadik helyre hozott be. A Fábián Fanni, Muzsnay Zsófia, Pózvai Kiara, Nagy Réka összetételű csapat fergeteges buzdítás közepette úszhatott, többek között Berecz Blanka is drukkolt társainak.

Nagy Réka
Nagy Réka

Nagy Réka

A váltó után Réka fáradtan, de boldogan állta a sajtó rohamát.
„Nagyon nehéz volt ilyen rövid idő alatt két számban szerepelni, de a váltót mindenki örömúszásként fogta fel. Kiúsztuk magunkból a maximumot, csapatként segítettük egymást, és örülünk az éremnek. A négyszáz vegyes nagyon fájt, picit előbb jött a savasodás, mint vártam. A mellúszás nekem nagyon jól megy, az ellenfeleknek kevésbé, így tudtam, hogy ott képes lehetek ellépni a mezőnytől. Boldog vagyok, hogy nyertem, de az időmön azért még javíthattam volna egy kicsit.”

A napot a 4x100-as fiú gyorsváltó ötödik helye zárta az uszodában, ami kitűnő eredmény ahhoz mérten, hogy a társaság nyolcadik helyen jutott a fináléba. Szabados Bence, Gallyasi Szilárd, Mándli Benedek és Mátrai Roland is alaposan kiúszta magát.

18 óra 55 perc
Úszás: két arany és egy bronz a verseny első napján

Berecz Blanka 200 m pillangón hatalmas csatában, Nagy Réka pedig 400 m vegyesen óriási fölénnyel diadalmaskodott. Utóbbira még egy döntő várt: a 4x100-as gyorsváltó tagjaként harmadik helyezést ért el Fábián Fanni, Muzsnay Zsófia és Pozvai Kiara társaságában. A fiú 4x100-as gyorsváltó ötödik helye szintén dicséretes eredmény, és Mándli Benedeknek a 200 m gyorson elért hatodik helye miatt sincs okunk szégyenkezésre. Az elődöntők is jól sikerültek, így kedden éremeső várható az Aqua Sportközpontban.

18 óra 04 perc
ÉS ITT A MÁSODIK ARANY IS!

Nagy Réka majdnem négy másodperces (!) előnnyel nyerte a 400 m vegyest. A BVSC-Zugló 14 éves úszója az egy hónapja, az EYOF-tesztversenyként megrendezett serdülőbajnokságon hét aranyat szerzett. (Ő látható a címoldali fotónkon.)

17 óra 13 perc
MEGVAN AZ ELSŐ MAGYAR ARANY!

Nem tudjuk, hogy volt-e rajta sapka vagy sem, de Berecz Blanka megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét. Remek, 2:11.26-os idővel, új EYOF-csúccsal nyer a 200 m pillangóúszásban.

16 óra 56 perc
Kézilabda: győzelemmel rajtoltak a lányaink

Bohus Bea csapata nagyon sima mérkőzésen, magabiztosan verte 43-26-re a hollandokat.

16 óra 27 perc
Úszás: kendőben az aranyért?

Berecz Blanka új EYOF-csúcsot úszott délelőtt 200 pillén. Edzője, Güttler Károly elmondta, hogy a bírák a tanítványának a sapkájával nem voltak kibékülve, ki kellett fordítania. A felpaprikázott Blanka így méregből döntött rekordot. Ha ez kell a sikerhez, akár a délutáni fináléban is beleköthetnek a fránya sapkába, akár kendőt is tehetnek a helyébe…
Az erről szóló írást ITT találja meg.

15 óra 20 perc
Tenisz: esőszünet

Az Európai Olimpiai Fesztivállal együtt az eső és a lehűlés is megérkezett Győrbe. Ennek a legkevésbé a teniszezők örültek, akiknek a nyitónapon félbe is szakadt a programjuk. Igaz, lett némi szabadidejük…

14 óra 53 perc
Kézilabda: norvég leányok öröme

A norvég leányválogatott az első mérkőzésen 19-18-ra legyőzte a románokat. Abban a csoportban szerepelnek a magyarok is. A szakembereink biztosan figyeltek…

14 óra 14 perc
Úszás: 4x100 – kétszer

Mindkét 4x100 m-es gyorsváltónk döntőbe jutott. A fiúk (Szabados Bence, Galyassy Szilárd, Mándli Benedek, Mátrai Roland) a nyolcadik, a lányok (Fábián Fanni Vivien, Muzsnay Zsófia, Poznia Kiara Viktória, Nagy Réka) a harmadik helyen.

13 óra 26 perc
Úszás: magyar remeklés Győrben is

Berecz Blanka a legjobb idővel (2:12.84) jutott a 200 m pillangó esti döntőjébe. De a sikerek még nem értek véget: Nagy Réka 400 m vegyesen öt másodperccel (!) előzte meg a második helyezettet délelőtt, míg Zombori Gábor 100 m háton nem talált legyőzőre délelőtt.

11 óra 53 perc
Tenisz: Luca sikeres rajtja

Jánosi Luca a litván Fauste Zykute ellen 6-4, 6-0-ra győzött az első fordulóban.

9 óra 11 perc
Röplabda: szomorú hír

A holland röplabda-leányválogatott lemondta a részvételét, mert a csapat nemzetközi tornán vett részt, s a játékosokon hányásos, hasmenéses vírus ment végig. A hollandok orvosa úgy látta jónak, ha visszalépteti a csapatot az EYOF-tól.
Mindez értelemszerűen a program változásával jár, a holland csapat ellenfelei szabadnaposak lesznek, vagyis nekik több pihenőidő jut.

9 óra 00 perc
Rajt teniszben és úszásban

Megkezdődött az első versenynap a győri fesztiválon. A nap eseményeinek órarendszerű táblázatát ITT találja meg.

Kora reggel Győrben

A dunakaputéri érdeklődők megindító tömege Forrás: gyor2017.hu
A dunakaputéri érdeklődők megindító tömege Forrás: gyor2017.hu

A dunakaputéri érdeklődők megindító méretű tömege  •  Forrás: gyor2017.hu

Természetesen még mindig beszédtéma volt a városban a vasárnap esti nyitóünnepség.
Az ETO Stadionban tizenhatezer néző helyszíni szemtanúként élvezte a látványosságot. Sokan nézték a Duna World csatorna élő közvetítését az otthonukban.
Viszont a Dunakapu téri vásárvárosban több ezren követték kivetítőkön a ceremóniát, amelynek egyik csúcspontja a lánggyújtás volt: a színpadon elhelyezett hatalmas Győr felirat ipszilonjában Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó gyújtotta meg az EYOF-lángot.
A vásárvárosban mindennap 14-22 óráig változatos programokkal, kézműves vásárral, magyar ínyencségekkel és esti partikkal várják az érdeklődőket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik