EYOF: Fábián László minden sportágban az élmezőnybe várja a magyarokat

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.12. 09:54
Címkék
Miközben az ország nagyobbik része a vizes világbajnokság tüzében ég, a kisebbik már Győrre is figyel. Fiatal sportolóink felkészülése célegyenesbe érkezett, és egészen biztos, hogy július 23-tól egy héten át az érdeklődés középpontjába kerül az év ifjúsági sporteseménye.

Szita Mónika Véglegessé vált az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) induló magyar csapat névsora. Hazánk a rendező ország jogán mind a tíz sportágban maximális létszámot küldhet küzdőtérre, így 152 ifjú sportoló képviseli a honi színeket a július 23-ától Győrben megrendezendő, egyhetes olimpiai fesztiválon. A 14-18 éves korosztály nagy, európai eseményén a magyar kontingens közel kétszer akkora lesz, mint volt legutóbb, 2015-ben Tbilisziben.Szita Mónika Véglegessé vált az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) induló magyar csapat névsora. Hazánk a rendező ország jogán mind a tíz sportágban maximális létszámot küldhet küzdőtérre, így 152 ifjú sportoló képviseli a honi színeket a július 23-ától Győrben megrendezendő, egyhetes olimpiai fesztiválon. A 14-18 éves korosztály nagy, európai eseményén a magyar kontingens közel kétszer akkora lesz, mint volt legutóbb, 2015-ben Tbilisziben.

Eyof_1
Eyof_1

A magyar atlétikai csapat már rajtra készen  •  Fotó: MASZ/Mérei László

„Nem túlzás kijelentenünk, hogy minden sportágban szép eredményekre vannak kilátásunk. A csapatsportok közül a leány- és a fiúkézilabdázóinkat egyértelműen a legjobbak közé várjuk, de reményeink szerint röplabdában és kosárlabdában is bele tudunk szólni az élmezőny végső sorrendjébe. Ezen kívül dzsúdóban, tornában, atlétikában, kajak-kenuban és úszásban is meghatározók lehetnek a versenyzőink” — latolgatja az esélyeket Fábián László, a MOB sportigazgatója, egyben a magyar csapat vezetője. Szöul olimpiai bajnoka ugyanakkor hozzáteszi: nem elsősorban arról szól az EYOF, hogy érmekkel és helyezésekkel zárják a versenyeket fiataljaink, sokkal inkább az a célja, hogy a jövő ígéretei megízleljék az olimpiai esemény légkörét és hangulatát.

Akik — noha hazai terepen szerepelnek — kiváltságos elbánásra kevésbé számíthatnak. Leginkább azért, mert a szervezőbizottság igyekszik a résztvevő országok igényeit egyformán kielégíteni. Így például az olimpiai falu menüjének összeállításánál ügyeltek arra, hogy a kontinens valamennyi szegletéből érkező résztvevő megtalálja a hazájára jellemző ízvilágot. Amiben azonban a magyarok behozhatatlan előnyt élvezhetnek, az a helyismeret.

Eyof_2
Eyof_2

Győrben még a virágok is az EYOF-ot köszöntik  •  Fotó: O. Jakócs Péter

„A vezetőkkel több ízben voltunk terepbejáráson, hogy mindenki otthonosan mozogjon a helyszínen, mire megkezdődnek a versenyek. Ezen felül edzőtáborokra is lehetőséget biztosított Győr a közelmúltban, illetve a serdülők országos úszóbajnokságát is az EYOF uszodájába költöztették a szervezők, éppen azért, hogy a sportolók belakhassák küzdelmeik leendő színterét.” A csapatvezető bízik abban is, hogy a magyar szurkolótábor lesz a leghangosabb valamennyi versenyhelyszínen. Mint mondja, komoly nagyon komoly az érdeklődés az esemény iránt. Úszásra, atlétikára és tornára például minden jegy elkelt, dea magyar csapatok mérkőzéseire sem lehet már belépőhöz jutni. Azaz fiatal tehetségeink várhatóan kivétel nélkül telt ház előtt bizonyíthatják a rátermettségüket.

Ezért pedig sportoló és szakember egyaránt mindent megtesz. A magyar csapat valamennyi tagja komplex, a felnőttversenyekre hajazó szakmai stábbal készül a megmérettetésre. Az utánpótlás elmúlt időszakban megfigyelhető fejlődése a szakmai bázis erősödésében is tetten érhető, így a fiatalok az olimpiai fesztivál színvonalához méltó körülmények között végezhetik a munkájukat. A szakembergárda összetétele sportáganként változó, de masszőr, fizioterapeuta, pszichiáter és erőnléti edző valamennyi területen biztosított.

Eyof_3
Eyof_3

Az EYOF lángja bejárta az egész országot  •  Forrás: gyor2017.hu

A magyar delegációnak július 22-én,az ünnepélyes olimpiai fogadalomtétellel, a Budapest Kongresszusi Központban kezdődik meg hivatalosan az ifjúsági fesztivál. Ezt követően a küldöttség együtt indul útnak Győrbe, hogy elfoglalja a szállását az olimpiai faluban. Másnap – grandiózus megnyitó keretében – a sportolók formálisan is beveszik a várost, így aztán július 24-én az úszóelőfutamokkal megkezdődik az éles bevetés.

A kétórás ünnepséggel nem lövik el minden puskaporukat a szervezők, hiszen a mozgalmas hetet számtalan kísérőprogram színesíti. A látogatók a környezettudatos szemléletformálás jegyében közösségépítő programokon vehetnek részt, míg a versenyzők feltöltődését az olimpiai falu területén árusok és színes műsorok, azon kívül szórakoztatónegyed is biztosítja.

„És amiről semmiképp sem szabad megfeledkeznünk, az a sportági nagykövetek kiemelt szerepe. Immáron több mint egy éve látják el mentori feladataikat, és a mandátumuk természetesen a versenyek idejére is szól. Ahogy a felkészülések során segítették a fiatalok munkáját, úgy természetesen a versenyeken is mellettük lesznek.” A sportbarát szurkolók így a helyszínen könnyűszerrel belefuthatnak majd a nagy győri kedvenc Görbicz Anitába, a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltánba,vagy a szintén olimpiai aranyérmes Berki Krisztiánba.

Az EYOF-láng már megérkezett a Rába-partjára, ahogy a város is teljesen felkészült a 2500 sportoló és a közel 1100 kísérőfogadására. „Győr, mint a magyar sport egyik fellegvára, teljesen rajtra kész. És ez nem csupán a sportlétesítmények kifogástalan állapotát jelenti, hanem szól a város lakosságáról is, amely pozitív izgalommal telve várja az EYOF-ot és az azzal járó pezsgést. A sportértő és sportszerető győriek végig nagy türelmet és megértést tanúsítottak az előkészületek iránt, és biztosra veszem, hogy a világszínvonalú eseménykifogástalan vendéglátói lesznek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik