EYOF 2017: vegyes egységek a kajak-kenu győri versenyén

Vágólapra másolva!
2017.04.30. 09:13
Címkék
A kajak-kenusoknak mindössze három-három fiú- és leányversenyzővel, azaz hat indulóval kell helytállniuk tizenhat számban a július 23-án kezdődő győri Európa Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Dónusz Éva olimpiai bajnok utánpótlás-kapitány szerint a hazai pálya extra motivációt ad a fiataloknak. Mint kiderült: 34 ország már jelezte a részvételét.

reb Tucatnyi év telt el azóta, hogy 2005-ben Lignanóban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál programjába először – és mostanáig utoljára – került a kajak-kenu. Sportdiplomáciai sikerként is tekinthető, hogy a rendező jogán Győrben ismét megmutathatják magukat a legjobb lapátforgatók a korosztályos ötkarikás eseményen.reb Tucatnyi év telt el azóta, hogy 2005-ben Lignanóban az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál programjába először – és mostanáig utoljára – került a kajak-kenu. Sportdiplomáciai sikerként is tekinthető, hogy a rendező jogán Győrben ismét megmutathatják magukat a legjobb lapátforgatók a korosztályos ötkarikás eseményen.

A fiú- és a leánykajakosoknak egyesben 200, valamint 500 m-es futamot rendeznek, és a két számban induló két magyar összeül a páros két távjára, továbbá a két-két fiú és leány vegyes négyest alkot. Az egy-egy fiú- és leánykenus ugyanezen a távokon szerepel, ők vegyes párosként szállnak vízre.

Kajak_kenu
Kajak_kenu

Népes mezőny gyűlik össze nyáron Győrött az EYOF-on  •  Forrás: MKKSZ

„A vegyes csapatok versenye inkább amolyan fesztiválfutam lesz – mondja Dónusz Éva, a kajak-kenu utánpótlás-kapitánya. – Szakmailag érdekes kihívás, hiszen nem kizárt, hogy két azonos oldalon evező kenus térdel egy hajóba. De ha nem, akkor sem lesz egyszerű összehangolni a lány és a fiú mozgását, s ugyanez a kihívás a kajaknégyeseknek is.”

A hazai rendezésű EYOF-on induló hat fiatalról válogató dönt júniusban. A kajakosoknál értelemszerűen az adott szám győztese indul, a kenusoknál pedig az ötszázas szám győztese kvalifikál a Győrben rendezendő viadalra.

„Az utánpótlás-világversenyek sorában a vébé a legfontosabb, de az EYOF az idén vetekedik az Európa-bajnokság rangjával – folytatja Barcelona olimpiai bajnoka. – Én is versenyeztem hazai pályán, szegedi világbajnokságon, és felejthetetlen élményt adott. A mostani fiatalok is lelkesek, néhányan kimondottan erre az eseményre készülnek.”

Azt mondja, néhányan érdekeltek lehetnek a júniusi, belgrádi síkvízi Eb-n, ugyanakkor az biztos: aki indul az EYOF-on, nem szerepel az ifjúsági világbajnokságon.

Nehéz lenne felsorolni az EYOF-ra eséllyel pályázó magyar fiatalokat, de Dónusz a hosszú névsorból is kiemeli az esztergomi Csikós Zsókát.

„Az EYOF nekem az év legfontosabb versenye, ezért mindent megteszek annak érdekében, hogy én lehessek a válogatón a legjobb – idézte a lányt a szövetség honlapja. – Az iskolám igazgatója engedélyt adott arra, hogy napi két edzésen vehessek részt, ennek eredményeként most lesz először olyan évem, amikor azt mondhatom, száz százalékig megtettem mindent annak érdekében, hogy a versenyszezonom jó legyen.”

Időközben kiderült, az EYOF-on szereplő ötven ország közül 34 már jelezte részvételét a kajak-kenu versenyeken. A szervezőknek nem lesz könnyű dolguk, hiszen a Holt-ágban rendezik meg a futamokat, ahol kevesebb versenyző rajtolhat egyszerre, ám a leleményes rendezők persze így is megoldják a feladatot.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik