Cselgáncs: három sikeres fiatalra a korosztályváltás kihívása vár

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.20. 15:46
Címkék
Három 17 esztendős cselgáncsozó, aki kiemelkedően teljesített tavaly és az új esztendő eljövetelével esélye nyílik bizonyítani az eggyel magasabb korosztályban. Feczkó Csanád, Tóth Benedek és Szeredás Botond nevéhez hét érem fűződött a 2017-es ifjúsági világversenyeken.

Krasznai Bence –utanpotlassport.hu Három fiatal dzsúdós lép magasabb korosztályba az új évben. A tavalyi sikereikre lélekben támaszkodhatnak, de alkalmazkodniuk kell a sok szempontból új körülményekhez.Krasznai Bence –utanpotlassport.hu Három fiatal dzsúdós lép magasabb korosztályba az új évben. A tavalyi sikereikre lélekben támaszkodhatnak, de alkalmazkodniuk kell a sok szempontból új körülményekhez.

A 17 esztendős, 50 kg-os Feczkó Csanád remek esztendőt tudhat maga mögött, hiszen a hazai rendezésű EYOF-ot megnyerte, az Európa-bajnokságról ezüstéremmel tért haza, de világbajnoki bronzéremmel is büszkélkedhet ifjúságiként:

A pillanat, amikor Feczkó Csanád megnyerte az EYOF-ot
A pillanat, amikor Feczkó Csanád megnyerte az EYOF-ot

A pillanat, amikor Feczkó Csanád megnyerte az EYOF-ot

„Az év elején úgy gondoltam, hogy szeretnék eljutni mindegyik nagy világversenyre. Amikor sikerült, akkor már csak az járt a fejemben, hogy muszáj dobogós helyezésen végeznem. Az Eb-n döntőbe jutottam, ahol életem legnehezebb meccsét küzdöttem végig. Négy perc alatt nem sikerült eldöntenünk melyikünk a jobb, így Golden Score-ra volt szükség. Öt és fél percig tartott, ám alul maradtam az orosz Georgij Tretyakovval szemben. Ezt követte az EYOF, ahol javítani tudtam. Mind a három mérkőzésemet megnyertem, és felállhattam a dobogó legfelső fokára. A chilei világbajnokságon először mongolt győztem le, aztán szerencsétlenül kikaptam az üzbég Makszud Ocsilovtól. A vigaszágon először kolumbiai, majd a bronzmeccsen a török Ejder Toktar ellen nyertem. Rendkívül motiváló év volt. Idén súlycsoportot is váltok. Az ötvenöt kilóban szeretnék első számú lenni, és indulni a szófiai junior Európa-bajnokságon.”

A 81 kilogrammos Tóth Benedek is beszélt a tavalyi évéről és az idei terveiről. Európa-bajnokságon és EYOF-on szerzett ezüstöt, a világbajnokságon pedig bronzot nyert:

„Mindenképpen pozitívan tudok visszaemlékezni a tavalyi évre, hiszen mindhárom világversenyről érmesként távoztam, úgy, hogy januárban léptem feljebb súlycsoportot. Jó előjel volt az Európa-bajnokság előtt, hogy mind a négy Európa-kupa versenyen fel tudtam állni a dobogóra. Sejtettem, hogy ott is sikert érhetek el, ami be is jött. Habár egy csúnya térdsérülésből három hetem volt felkészülni, el tudtam érni a csúcsformám. Csak a döntőben kaptam ki a török Mert Sismanlartól. Elégedve voltam az eredménnyel. Az EYOF-on kicsit elégedetlen voltam, mert a döntőben az én akciómból estem bele egy dobásba és ezzel kaptam ki. Jó tanulópénz volt. A világbajnokságról már jó szájízzel távoztam, hiszen a bronzmérkőzésen a hatalmas és nagyon erős üzbég Muzzafarbek Turobpjev fölé tudtam kerekedni. Idén nagyon nehéz lesz válogatottnak lennem a juniorok között, hiszen Rajkai Róbert és Gőz Roland is remek cselgáncsozó. Amennyiben sikerül rajtuk túljutnom, akkor az Európa-bajnoki pontszerzéssel bőven megelégednék.”

Szeredás Botond megnyerte a győri EYOF-ot
Szeredás Botond megnyerte a győri EYOF-ot

Szeredás Botond megnyerte a győri EYOF-ot

A többiekkel egykorú Szeredás Botond is sikeres évet tudhat magáénak. A 60 kg-ban a világbajnoki hetedik helyezést és az Európa-bajnokságon elért ötödik helyet megkoronázhatta a győri EYOF-on szerzett győzelmével.

„Rendkívül jó évem volt. Az Európa-kupákon sorra érmes helyezéseken végeztem, és kiharcoltam magamnak, hogy mindhárom világversenyen szerepeljek. Ez volt a legfontosabb. Természetesen a magyar közönség előtt szerzett elsőségemre vagyok a legbüszkébb, habár vetekszik a világbajnoki hetedik helyezésemmel, ugyanis ott betegen léptem tatamira. Idén kettős váltáson megyek át, hiszen súly- és korcsoportot is váltok. Kell minimum egy év, hogy beleerősödjek. Azonban az Európa-kupákon mindenképpen szeretnék helyezéseket elérni. Természetesen célom a válogatottság.”

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik