Birkózó junior-Eb: totálkép a szabadfogás első versenynapjáról

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.27. 21:06
Címkék
Két orosz, egy-egy azeri és grúz aranyérmet hozott a dortmundi birkózó junior Európa-bajnokság rajtja. A szabadfogás első versenynapjának első mérkőzésén Szél Balázs megsérült, és a juniorvébét kénytelen lesz kihagyni. Egyed Balázs és Szurovszki Patrik egy vereséggel búcsúzott.

Szekeres István A szabadfogásúak első versenynapjával kezdődött meg a junior Európa-bajnokság a dortmundi Helmut Körnig Halle három szőnyegén. Nekünk nagyon rosszul. Az A szőnyeg legelső találkozóján, a 74 kg-ban Szél Balázs megsérült, és alig fél perc múltán fel is adta a meccset. Az ellenfél, a német Steinforth levitte, és három orsót is megcsinált rajta (0-8), szinte ellenállás nélkül, mert az orosházi kiválóság végül a térdéhez kapott… Tudvalévő, hogy sokáig bajlódott, éppen a térdével, még az Eb-szereplése is kérdéses volt.Szekeres István A szabadfogásúak első versenynapjával kezdődött meg a junior Európa-bajnokság a dortmundi Helmut Körnig Halle három szőnyegén. Nekünk nagyon rosszul. Az A szőnyeg legelső találkozóján, a 74 kg-ban Szél Balázs megsérült, és alig fél perc múltán fel is adta a meccset. Az ellenfél, a német Steinforth levitte, és három orsót is megcsinált rajta (0-8), szinte ellenállás nélkül, mert az orosházi kiválóság végül a térdéhez kapott… Tudvalévő, hogy sokáig bajlódott, éppen a térdével, még az Eb-szereplése is kérdéses volt.

SZÉL BALÁZS KIHAGYJA A JUNIORVÉBÉT
Dortmundban tartózkodik Szél Attila, az Orosházi Spartacus BK elnöke is. Őt kérdeztük Balázs fia sérüléséről és hogylétéről:
– Sajnos, a tavalyi hosszú kihagyás után az Eb-tábor utolsó hetében rásérült a korábbira. „Összedrótozták”, ahogy lehetett, de az első mérkőzésen, a német Steinforth ellen ismét megreccsent a térde, és okosabbnak látta feladni a mérkőzést, nehogy nagyobb legyen a baj. Az MRI és a többi vizsgálat nem mutat ki semmi különöset, most már artroszkóppal kell belenézni a térdébe. A jogi egyetem még van két vizsgája, addig is kíméli a sérült részt. Menni tud, de terhelni nem lehet a térdét. A juniorvébét kihagyja, aztán – újra egészségesen – már az U23-ban folytatja. Sajnáljuk, hogy így alakult, mert a németet egyébként verte volna.

Az eredetileg 84 kilós Szurovszki Patrik a jóval magasabb súlykategóriában (96 kg) harcolta ki a válogatottságot. Az első ellenfele, az azeri Gazimagomedov minimum tíz kilóval nehezebb volt nála, kinézetre pedig tíz évvel idősebb erőemelőbajnok benyomását keltette. A birkózásukban nem volt olyan nagy a különbség, a magyar állta a sarat, erővel is bírta, de az ellenfél célszerű technikát alkalmazott, ráadásul gyorsan és energikusan: háromszor is kikapta Patrik fél lábát, és megcsinálta a kétpontos levitelt.

A birkózás már belakta a dortmundi helyszínt
A birkózás már belakta a dortmundi helyszínt

A birkózás már belakta a dortmundi helyszínt

Egyed Balázs (60 kg) volt az egyetlen magyar a szabadfogás első napján, aki akciópontot szerzett, mi több, ő vezetett 2-0-ra a török Dogan ellen, aki azonban már az első menetben fordított (2-6), majd a másodikban szűk fél perc alatt négypontos csípődobással, majd levitellel meg sem állt a technikai tusig (2-12).

A vigaszág reménye már a következő körben, a negyeddöntőben elúszott. A 60 kg-ban a grúz Bolkvadze 8-7-re legyűrte Egyed török legyőzőjét, igaz, őt meg az ukrán Jacenko verte meg tussal. A Szurovszki ellen győztes azeri pedig a grúz Matcsarasvilivel szemben maradt alul simán, 14-5-re.

A döntőbe két-két azeri, grúz és orosz szabadfogású jutott, továbbá egy ukrán – és egy olasz! Simone Iannattoni, a tavalyi juniorvébé ötödik helyezettje a középmezőny legjobbjának bizonyult, hiszen a nagyokat elkerülte, de legyőzte a szlovák, majd az eggyel magasabb kategóriába tartozó bolgár és moldovai ellenfelet is.

A finálé persze már nem az ő meccse volt… A grúz Matcsarasvili válldobással, mögékerüléssel, majd két felfordítással 44 másodperc alatt hozta a 10-0-t, a technikai tust.

A szabadfogás első napja két orosz, egy-egy azeri és grúz aranyérmet hozott.

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, DORTMUND
Szabadfogás, 1. nap: 50, 60, 74 ég 96 kg
A nap magyar szereplői
50 kg (13 induló) – magyar versenyző nincs. 60 kg (17): Egyed Balázs (Kanizsai BSE), 74 kg (20): Szél Balázs (Orosházi SBK), 96 kg (16): Szurovszki Patrik (Pénzügyőr SE)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Johann Christoph Steinforth (német)–Szél, a magyar sérülés miatt feladta 0-8-nál, a 0:34. percben. Nyolcaddöntő. Utku Dogan (török)–Egyed technikai tus, 12-2 a 3:28. percben. Magomedraszul Gazimagomedov (azeri)–Szurovszki Patrik 7-0
A nap Európa-bajnokai és a magyar szereplők helyezése
50 kg: Muhammadhon Muhammadhon (Oroszország). Magyar induló nem volt
60 kg: Ali Rahimzade (Azerbajdzsán), …12. Egyed Balázs
74 kg: Rusztam Magomedov (Oroszország), …17. Szél Balázs
96 kg: Givi Matcsarasvili (Grúzia), …14. Szurovszki Patrik

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik