Birkózás: törvényszerűségek is okozták a kötöttfogás gyenge junior Eb-szereplését

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.06. 15:55
Címkék
Lévai Zoltán, a junior kötöttfogású birkózóválogatott szakvezetője szerint a korosztályos Európa-bajnokság legfőbb tanulsága, hogy többet és keményebben kell edzeni. Meggyőződése, hogy Érsek Róbertet kontinensbajnoki címtől fosztotta meg a sérülése.

Lakner Gábor Az elmúlt években nagyszerű nemzetközi eredményeket hozó kötöttfogás ezúttal érem nélkül maradt a Dortmundban megrendezett junior birkózó Európa-bajnokságon. Jelentős generációváltás zajlott le a korosztályos válogatottban, ezzel együtt az egyetlen ötödik helyezésnél és a pontverseny tizennegyedik helyénél jobb szereplésben reménykedtünk.Lakner Gábor Az elmúlt években nagyszerű nemzetközi eredményeket hozó kötöttfogás ezúttal érem nélkül maradt a Dortmundban megrendezett junior birkózó Európa-bajnokságon. Jelentős generációváltás zajlott le a korosztályos válogatottban, ezzel együtt az egyetlen ötödik helyezésnél és a pontverseny tizennegyedik helyénél jobb szereplésben reménykedtünk.

Tegyük gyorsan hozzá, hogy a kadetek között kitűnő eredményeket elérő, és a mostani kontinensviadalon legnagyobb magyar éremesélyesnek számító Érsek Róbert az utolsó edzésen megsérült. Márpedig Lévai Zoltán, a fogásnem szövetségi edzője amondó, ha a Honvéd 96 kg-os versenyzője szőnyegre léphet, akkor a kötöttfogás is érmet nyer.

Szilvássy Lévai
Szilvássy Lévai

Lévai Zoltán

„Szegény embert ág is húzza, nem elég, hogy fiatal és gyengécske csapatunk volt, a legkvalifikáltabb versenyzőnk kidőlt a sorból. Azért is különösen fájó a sérülés, mert Robi bármelyik ágon döntőbe jutott volna, és ki merem jelenteni, hogy meg is nyerte volna az Európa-bajnokságot. A döntősök közül a finn Savolainent tíz-nullra verte nemrég Bukarestben, a török Erbayt pedig úgy győzte le másfél hónapja három-egyre Antalyában, hogy hazai pályán szemérmetlenül csaltak a töröknek… Ráadásul az érettségi után hat héten át a felnőttválogatottal tudott készülni, nagyszerű formában is volt. Ezzel együtt úgy éreztük, hogy még az Európa-bajnoki cím sem ér annyit, hogy összedrótozzuk a bokáját, és aztán később hosszú ideig ne birkózhasson.”

Persze Érsek Róbert hiánya önmagában nem magyarázza meg a többiek szereplését, akik közül egyedül Gégény Dominik emelkedik ki az ötödik helyezéssel. Lévai Zoltán törvényszerűséget lát abban, hogy a nagyon sikeres generáció kiöregedése hagyott maga után némi űrt.

„Megfigyelhető, hogy ha nagyon erős csoport sikereket arat, a mögöttük lévő korosztályok kiürülnek. Ez a kiemelkedő egyéniségekre és az őt távolról üldöző mezőnyre is igaz. Sokan abbahagyják a birkózást, mert úgy érzik, nincs esélyük nyerni. Ez egészen odáig fajult, hogy a legidősebb fiam, Zoli súlycsoportjában ketten indultak a huszonhárom éven aluliak országos bajnokságán, a többiek vagy súlycsoportot váltottak, vagy befejezték a sportolást. Ugyanez volt a helyzet, amikor a többek között Lőrincz Tamás és Módos Péter fémjelezte generáció kilépett a felnőttmezőnybe. De nem aggódom, mert a mostani juniorok között is látok négy olyan fiatalt, aki már a korosztályában is eredményes lehet, és aztán beépül a felnőttválogatottba. Arról nem beszélve, hogy a kadetek között kifejezetten jó birkózók követik őket.”

A szakember a kérésünkre arra is kitért, melyek voltak a mostani szereplés és a feltűnően kevés akciópont fő okai.

„Többet nem lehetett várni a versenyzőktől, amit láttunk, az a realitás. Egyrészt nagyon fiatal a csapat, egyetlen kivétellel mindenki első- vagy másodéves junior. Az utánpótlásban még rengeteget jelent az akceleráltság, tudjuk jól, hogy rengeteg országban előbb érnek a fiúk, mint nálunk. Ha egyidősek lennének a mieink a riválisokkal, akkor is gyengébbek lennénk emiatt, így pedig, hogy még fiatalabbak is, pláne azok. És bizony ez a korosztály nem edz olyan sokat és olyan elhivatottan, mint az elődeik. A riválisok hetente hét-nyolc alkalommal gyakorolnak, és ha valaki fel akarja venni velük a versenyt, ahhoz nem elég a klubban végzett, heti három-négy edzés. Muszáj többet és keményebben dolgozni, ha a klubok ezt nem tudják megoldani, akkor akadémiára kell küldeniük a versenyzőket, különben nincs fejlődés.”

Lévai szerint figyelmeztető jel volt a tavalyi kadet Európa-bajnokság, amikor a kötöttfogás húsz versenyzője egyetlen ötödik helyet tudott felmutatni, mint ahogy az idei serdülő Eb is, amelyen az ötven magyar közül egyedül Fődi Ildikó állhatott dobogóra.

„Ezek mind az mutatják, hogy muszáj többet dolgoznunk. A kadetkorosztályban azóta már vannak olyan versenyzőink, akik bármerre járnak, verik a világot, és bizony Szőke Alexék vállalták azt, hogy ők napi kétszer edzenek a fejlődés érdekében. A riválisok tizennégy éves kor felett ezt teszik, nekünk sincs más választásunk. Ezzel együtt látjuk a fényt az alagút végén, folytatjuk a munkát, tovább menedzseljük a fiatalokat, és a mostani junioroktól jövőre már érmeket várok. És nagyon bízom benne, hogy Érsek Robi felépül a junior-világbajnokságra, mert tőle már az idén is azt várok.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik