Birkózás: két kadét kiválóság sikeres juniorrajtja

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.05. 09:34
Címkék
"Többet fejlődtem, mint azt előzetesen vártam. Amennyiben ezt a formát tudom tartani, és a válogatottságot megszerzem, akkor már idén szeretnék világversenyen a legjobb ötben lenni” – foglalja össze Szőke Alex az első birkózó kötöttfogású minősítési juniorverseny után, amelyet Vátzi Bálint is megnyert, így mindketten nagy lépést tettek a válogatottság felé.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huA kaposvári RG Sportcsarnokban rendezték meg a junior kötöttfogású minősítési, válogatóversenyt, amely az első nagy erőpróba volt új korosztályában a két kadét kiválóságnak. Szőke Alex kadét Európa-bajnok, világbajnoki arany- és ezüstérmes és Vátzi Bálint korosztályos kontinensbajnok, világbajnoki második helyezett érkezett a mezőnybe.Krasznai Bence –utanpotlassport.huA kaposvári RG Sportcsarnokban rendezték meg a junior kötöttfogású minősítési, válogatóversenyt, amely az első nagy erőpróba volt új korosztályában a két kadét kiválóságnak. Szőke Alex kadét Európa-bajnok, világbajnoki arany- és ezüstérmes és Vátzi Bálint korosztályos kontinensbajnok, világbajnoki második helyezett érkezett a mezőnybe.

A minősítési verseny számít az első lépcsőfoknak a válogatottsághoz vezető úton, de mindketten sikerrel vették az akadályt.

Szőke Alexnek körmérkőzéseken kellett bizonyítania ahhoz, hogy felálljon a dobogó legfelső fokára. Rögtön az első párharc volt titulálható „döntőnek”, hiszen azzal a Fullai Bencével kellett megbirkóznia, aki tavaly majdnem elvette tőle a címeres mezt.

Szőke Alex idén is szeretne így örülni világversenyen
Szőke Alex idén is szeretne így örülni világversenyen

Szőke Alex idén is szeretne így örülni világversenyen

Az ESMTK versenyzője sikerrel vette az akadályt, és 2−1-re legyőzte Fullait. Az ezt követő mérkőzéseken gyakorlatilag már csak túl kellett esnie. Vitek Dáriust a második menetben simán tusolta, míg az érdi Pataki Sámuel versenyének 8−0-s technikai tussal vetett véget, így Szőke megérdemelten állt fel a dobogó legfelső fokára.

„December óta a felnőttekkel együtt készülök. Együtt edzhettem a világ- és Európa-bajnok Bácsi Péterrel, a világ- és kontinensbajnoki bronzérmes Lőrincz Viktorral, és az U23-as világbajnok Szilvássy Erikkel. Rengeteget tanultam tőlük, sokat birkóztunk, és beszélgettünk. Igyekeztek minél több tanáccsal ellátni, amelyeket egytől egyig nagyon hasznosnak találok. Többet fejlődtem, mint azt előzetesen vártam. Amennyiben ezt a formát tudom tartani, és a válogatottságot megszerzem, akkor már idén szeretnék világversenyen a legjobb öt között végezni” – összegez Szőke.

Vátzi Bálint a bajnokság előtt betegséggel bajlódott, épphogy felépült a versenyre. Az alapozó időszakot, csakúgy, mint Alex, ő is a felnőttekkel töltötte. Ezt az időt kihasználta arra, hogy beleerősödjön a 97 kilogrammosok mezőnyébe, azonban ismét visszaesett a súlya; 94 kilóval mérlegelt.

Vátzi Bálint tavaly Európa-bajnok lett a kadétmezőnyben
Vátzi Bálint tavaly Európa-bajnok lett a kadétmezőnyben

Vátzi Bálint tavaly Európa-bajnok lett a kadétmezőnyben

Ez nem befolyásolta túlzottan a teljesítményét, így emlékezik vissza:
„Az első mérkőzést Füle Andorral birkóztam, akit kilenc−nullra letechnikaiztam. A második párharcomon ugyanez történt Végh Artúr ellen, akinél ezt a fölényt egy perc alatt sikerült elérnem. Mivel nyolc induló volt, ezért legközelebb már a döntőben léphettem szőnyegre Érsek Róbert, a Honvéd versenyzője ellen. Kétség sem fér hozzá, hogy ő a legnagyobb ellenfelem a válogatottságért folyó csatában, így különösen mérvadó volt ez a finálé. Az első menetben én kezdtem jobban, hiszen négy pontért dobtam el csapott szaltóval, majd egyenlített, miután mögém került és megpörgetett. Ezután egymásnak estünk, de nem esett újabb pont egészen fél perccel a végső sípszóig. Ekkor a bírók engem láttak passzívnak, így megintettek. Tudtam, hogy nem engedhetem ki ilyen könnyen a kezemből a győzelmet, ezért nekirontottam Robinak. Levittem a szőnyegre, és meg sem álltam a pörgetésekkel egészen tizennégy−ötig.”

Mindkét fiatal szeme előtt a válogatottság lebeg elsődlegesen, és jó úton halad. Bálint tervei között szerepel az is, hogy már idén öt közé kerüljön valamely világeseményen.

JUNIOR KÖTÖTTFOGÁSÚ VÁLOGATÓVERSENY, KAPOSVÁR
A győztesek
55 kg: Kecskeméti Dávid (Ceglédi VSE)
60 kg: Farkas Rajmund (Kecskeméti TE)
63 kg: Jász Márton (Pénzügyőr SE)
67 kg: Kajtán Olivér (Kaposvári SI)
72 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE)
77 kg: Kismóni Móric (Dorogi NC)
82 kg: Takács István (BVSC-Ganz-Jászkisér)
87 kg: Szőke Alex (ESMTK)
97 kg: Vátzi Bálint (Dorogi NC)
130 kg: Vátzi Roland (Dorogi NC)

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik