Birkózás, kadét-vb: két újabb magyar bronz, Bognár Erika és Nagy Bernadett révén

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.08. 23:52
Címkék
Bognár Erika, majd Nagy Bernadett is megnyerte a bronzmérkőzését az athéni kadet-világbajnokságon a női viadal második napján. A csapat a három bronzzal és Szekér Szimonetta nyolcadik helyével 27 pontot gyűjtött, és azzal az előkelő hetedik helyet szerezte meg a pontversenyben. A tíz világbajnoki címből hetet szereztek meg a japánok, kettőt az indiaiak (!), és az azeriek révén egy Európába is került. A szabadfogás első napján egyedül az 58 kg-os Kiss Károly jutott legalább a vigaszágra.

Szekeres István Pénteken délelőtt már a szabadfogású nagyüzem uralta az athéni Ano Lioszia Sportcsarnok küzdőterét, négy magyarral. De az egyik leányuknak is volt jelenése: Nagy Bernadett a vigaszágon a tunéziai Zselzselivel csatázott a bronzmérkőzésért. Megoldotta a feladatát, mögékerüléssel ugyanis hamar vezetést szerzett (2-0), aztán a második menetben már az intés is belefért, azzal lett 2-1 a vége.Szekeres István Pénteken délelőtt már a szabadfogású nagyüzem uralta az athéni Ano Lioszia Sportcsarnok küzdőterét, négy magyarral. De az egyik leányuknak is volt jelenése: Nagy Bernadett a vigaszágon a tunéziai Zselzselivel csatázott a bronzmérkőzésért. Megoldotta a feladatát, mögékerüléssel ugyanis hamar vezetést szerzett (2-0), aztán a második menetben már az intés is belefért, azzal lett 2-1 a vége.

Akkor hát nézzük, mi történt a két érmes meccsen! Előre felhívom a figyelmüket, hogy ne számítsanak izgalmasan kalandos történetre.

Győz: Bognár Erika
Győz: Bognár Erika

Győz: Bognár Erika

Bognár Erika vívta meg elsőként a csatáját a 60 kg bronzérméért az orosz Parohina ellen, aki a tavalyi Eb-n ötödik volt, Erika pedig az idein aranyérmes. A kecskeméti leány hozta a megszokottat, amelynek immár elmaradhatatlan velejárója, hogy az első menetben megintik.

Most is megtörtént, de Erikának a szeme sem rebbent, hiszen tudta – mert már régóta gyakorolja –, hogy a második menetben jön el az ő ideje. Parányit azért változtatott a koreográfián, mert most nem csapott le ragadozóként az áldozatára. Megpróbált ugyan beugrani az orosz lábára, aztán felhagyott vele.

Egyszerűen csak kézben tartotta, uralta a mérkőzést. Parohina nem tudott mit kezdeni ezzel a helyzettel, és természetesen meg kellett inteni. Megtörtént az is, és az 1-1-es végeredmény magyar győzelmet jelentett, mert ő kapta az utolsó pontot.

Nagy Bernadett a délelőtti meccsét kopírozta a 70 kg bronzmérkőzésén. Megint gyorsan szerzett vezetést (2-0), ezúttal levitellel. Ő sem az a kapkodós típus. Nagy türelemmel fogadta az ellenfél, a világversenyen újonc, amerikai Corbett – mondjuk ki: monoton – támadásait.

Egyszerűen mindig lepattant az újpesti leányról, akit persze végül megintettek. Számított is rá, de pontosan tudta, hogy azzal az amerikai csak annyit ér el, hogy nem 0-ra kap ki. Amikor az óra leketyegte a harminc másodpercet, és megtörtént az intés, már csak néhány szekundum maradt a meccsből…

Nagy Bernadett koncentráltan birkózott mindvégig Fotó: MBSZ
Nagy Bernadett koncentráltan birkózott mindvégig Fotó: MBSZ

Nagy Bernadett koncentráltan birkózott mindvégig  •  Fotó: MBSZ

Máris lehetett ünnepelni. Kellett is.

És kell is. A magyar leánykülönítmény három bronzot nyert, és a pontverseny igen értékes, hetedik helyét szerezte meg, olyan birkózóhatalmak előtt, mint mondjuk az azeri, a kazah, a mongol vagy a török.

Amúgy Ázsia versenye volt ez, a papírformának megfelelően. A tíz aranyéremből hét került Japánba, kettő Indiába (ugye, ugye, mondtam én!…) és egy Azerbajdzsánba. Nekünk külön érdekesség, hogy a Szél Annát és Bognár Erikát legyőző, mindkét indiai leány világbajnok lett, csakúgy, mint a Bernadett ellen győztes japán.

A szabadfogású rajtban nem sok örömünk tellett, igaz, nem is számítottunk rá, különösen az első négy magyar versenyző sorsolását látva. Ketten kaptak ki elég gyors technikai tussal, Rácz az üzbég Saripovtól, Kiss pedig a japán Szakákitól – és ő járt jobban, mert a legyőzője a döntőig menetelt, így a szegedi versenyző szombaton a vigaszágon folytatja, ahol két győzelemmel juthat el a görög Pilidisz elleni bronzmérkőzésig.

Losonczi Dávidnak az amerikai Hoffman ellen vereség jelentette a végállomást. Papíron Veszeli Dánielnek volt a legnagyobb esélye a győztes rajtra, a lengyel Wojtkowski ellenében. Nem kezdett túl jól, viszont remekül folytatta: 0-4-ről fordított 5-4-re, később 5-8-ról 7-8-ra zárkózott fel, a hajrára azonban – főleg fejben – elfáradt, és a lengyel 12-7-re nyert. De Dávid legalább birkózott egy jóízűt.

Amit a kadet-világbajnokságról eddig írtunk
A nagyvilág mérlegén (beharangozó, teljes programmal)
1. versenyap: Vb-döntőben az Eb-győztes Vátzi Bálint
2. versenynap: Vátzi ezüstérmes, Takács a döntőben
3. versenynap: Takács István ezüst-, Szőke Alex bronzérmes
4. versenynap: Anna aranyértékű bronza

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

KADET-VILÁGBAJNOKSÁG, ATHÉN
Szabadfogás
1. programcsomag: 42, 50, 58, 69, 85 kg
A magyar szereplők
50 kg: Rácz Richárd (Orosházi SBK). 58 kg: Kiss Károly (Szegedi VSE). 69 kg: Veszeli Dániel (Csepeli BC). 85 kg: Losonczi Dávid (ESMTK)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Rjuto Szakáki (japán)–Kiss Károly technikai tus, 10-0, a 2:32. percben. Szymon Wojtkowski (lengyel)–Veszeli 12-7. Gavin Hoffman (amerikai)–Losonczi 8-2. Nyolcaddöntő. Farruh Saripov (üzbég)–Rácz technikai tus, 11-0 az 1:53. percben
Női birkózás
2. programcsomag: 40, 46, 49, 60, 70 kg
A második nap magyar szereplői
60 kg: Bognár Erika (Kecskeméti TE). 70 kg: Nagy Bernadett (UTE)
A magyar mérkőzések
Vigaszág. Nagy–Nour Zselzseli (tunéziai) 2-1
Bronzmérkőzés. Bognár–Anasztaszija Parohina (orosz) 1-1, győzelem utolsó ponttal. Nagy–Kelani Corbett (amerikai) 2-1
A világbajnokok és a magyar helyezések
40 kg (11 induló): Hanano Szakuraj (Japán), magyar induló nem volt
46 kg (20): Remina Jogimoto (Japán), magyar induló nem volt
52 kg (22): Juzuka Inagaki (Japán), …8. Szekér Szimonetta
60 kg (23): Ansu Ansu (India), …3. Bognár Erika (Magyarország)
70 kg (17): Juka Kagami (Japán), …3. Nagy Bernadett (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik