Birkózás, kadét-vb: erős a mezőny, nehéz dolga lesz a magyar Eb-sikercsapatnak

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.03. 14:15
Címkék
A kötöttfogás küzdelmeivel kezdődik meg hétfőn reggel Athénban a kadet-világbajnokság. Az új lebonyolítási rendnek megfelelően minden súlycsoport versenye két napig tart, két, reggeli mérlegeléssel. A korosztály júliusi szarajevói Európa-bajnokságán kiemelkedő teljesítményt nyújtott magyar fiatalok most még nagyobb kihívás előtt állnak, hiszen két, igen erős kontinens legjobbjai csatlakoznak az európai élmezőnyhöz.

Szekeres István Emblematikus színhelyen zajlik Athénban a kadet-világbajnokság: az Ano Lioszia Olimpiai Csarnokban, ahol a 2004. évi játékok birkózóversenyét rendezték, és ahol utoljára ünnepelhetett a sportág magyar olimpiai aranyérmest, a kötöttfogású Majoros István fantasztikus győzelmét követően.Szekeres István Emblematikus színhelyen zajlik Athénban a kadet-világbajnokság: az Ano Lioszia Olimpiai Csarnokban, ahol a 2004. évi játékok birkózóversenyét rendezték, és ahol utoljára ünnepelhetett a sportág magyar olimpiai aranyérmest, a kötöttfogású Majoros István fantasztikus győzelmét követően.

A verseny már hétfő reggel megkezdődik, az új, cikcakkos lebonyolítási rend jegyében, amelyet a szarajevói Eb-n a mieink is kipróbáltak, és amelyet a sportág 2018-tól már minden világversenyen alkalmaz. A lényeg: minden súlycsoport küzdelmei kétnaposak, az első nap délelőttjén már az elődöntőket is lebonyolítják, míg a vigaszági küzdelmekre és a helyosztókra a második napon, este kerül sor. Így most a kadet-világbajnokság is teljes hetet, noha maga a verseny öt egész és két fél napot vesz igénybe.

A helyszín az athéni olimpia birkózóversenyeinek is otthont adó Ano Lioszia-sportcsarnok Forrás: UWW
A helyszín az athéni olimpia birkózóversenyeinek is otthont adó Ano Lioszia-sportcsarnok Forrás: UWW

A helyszín az athéni olimpia birkózóversenyeinek is otthont adó Ano Lioszia-sportcsarnok  •  Forrás: UWW

Tizenhét magyar lép az Ano Lioszia három szőnyegére a három fogásnemben: hét a kötöttfogásban, hat a szabadban, négy pedig a női szakágban.
Az esélyeseinket nem nagy művészet megnevezni, hiszen a legjobbak eddigi eredményei önmagukért beszélnek.

A kötöttfogásban szerepel az egész vb-mezőny egyik legnagyobb esélyese, Szőke Alex, aki címvédőként indul a 85 kg-ban, és Eb-arannyal hangolt Athénra. Vátzi Bálint Európa-bajnok lett, Bak Gergely ezüstöt, Takács István bronzot nyert Szarajevóban.

A női csapatból kiemelkedik Szél Anna és Bognár Erika, mindketten most váltották aranyra az előző évi Eb-ezüstjüket. Szekér Szimonetta 2015-ben második, tavaly és az idén harmadik volt a kontinensbajnokságon, míg Nagy Bernadett 2015 után idén is bronzérmes lett.

A szabadfogásban Budai-Kovács Marcell tavaly a korosztály világ- és Európa-bajnokságán is felállhatott a dobogó harmadik fokára, míg az idei Eb-n Kiss Károly volt a legjobb, ötödik lett.

CSAK SZERÉNYEN!
Honlapunk nemcsak beszámolt az európaival egyenértékű színvonalon lévő két kontinens (az ázsiai és az amerikai) kadetbajnokságáról, hanem elemezte is. A tanulságok szerint aligha várható a mieinktől Athénban a szarajevóihoz hasonló sikersorozat. Így látja ezt Struhács György, a kötöttfogásúak mestere is. Egyebek között azt fejtette ki a szövetség honlapján: egy hónapon belül kétszer csúcsformába lendülni nehéz ügy, de a többi olyan országnak is az, amely rövid időkülönbséggel nem tud két hasonló képességű versenyzőt csatába küldeni. Majd hozzátette: „Ettől a csapattól egy érem és egy helyezés mindenképpen elvárható, ami ezen kívül jön, az már a hab és a torta esete...”

A nem európai országok közül a minden korosztályban világelső japán női birkózás küldi a vb-re a legnehezebb ellenfeleket, a két férfifogásnemben Ázsiából elsősorban Irán, a szabadfogásban pedig az Egyesült Államok is.

De hogy milyen széles a skála, azt két feltörekvő ország, a maga kontinensbajnokságán a harminc súlycsoportból huszonkettőben érmet nyert India, illetve Mexikó példázza. És akkor még nem szóltunk kazahokról, kirgizekről, mongolokról, kanadaiakról, akik mind nagy hagyományokra épülő, kiváló műhelyekből érkeznek – Európán kívülről.

Honlapunk elemzése a kontinensbajnokságokról
Európa-bajnokság, összefoglaló
Pánamerikai bajnokság
Ázsia-bajnokság

A verseny mindvégig látható és követhető lesz a világszövetség honlapján.

KADET-VILÁGBAJNOKSÁG, ATHÉN
A magyar versenyzők menetrendje
Kötöttfogás
1. programcsomag (szeptember 4., hétfő-szeptember 5. kedd)
50 kg: Kecskeméti Dávid (Ceglédi VSE). 54 kg: magyar induló nincs. 58 kg: Farkas Rajmund (Kecskeméti TE). 63 kg: Bak Gergely (FTC). 100 kg: Vátzi Bálint (Budapesti Honvéd SE)
2. programcsomag (kedd-szerda)
42 kg és 46 kg: magyar induló nincs. 69 kg: Putnoki Zsolt (BHSE). 76 kg: Takács István (BVSC-Ganz-Jászkisér). 85 kg: Szőke Alex (ESMTK)
Női birkózás
1. programcsomag (szeptember 6., szerda-szeptember 7., csütörtök)
38 kg, 43 kg, 49 kg és 75 kg: magyar induló nincs. 56 kg: Szél Anna (Orosházi Spartacus BK)
2. programcsomag (csütörtök-péntek)
40 kg és 46 kg: magyar induló nincs. 52 kg: Szekér Szimonetta (BHSE). 56 kg: Bognár Erika (Kecskeméti TE). 70 kg: Nagy Bernadett (UTE)
Szabadfogás
1. programcsomag (szeptember 8., péntek-szeptember 9., szombat)
42 kg: magyar induló nincs. 50 kg: Rácz Richárd (Orosházi SBK). 58 kg: Kiss Károly (Szegedi VSE). 69 kg: Veszeli Dániel (Csepeli BC). 85 kg: Losonczi Dávid (ESMTK)
2. programcsomag (szombat-vasárnap)
46 kg: magyar induló nincs. 54 kg: Budai-Kovács Marcell (Csepeli BC). 63 kg és 76 kg: magyar induló nincs. 100 kg: Ubornyák Csaba (Kecskeméti TE)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik