utanpotlassport.hu 2018.03.13 19:37 Frissítve: 2018.03.13 19:43

Birkózás: hat serdülő szabadfogású érem Bulgáriából

„Rég láttam ilyen motiváltnak magyar szabadfogású korcsoportot, kivételes morállal bírnak. El tudtam velük hitetni, hogy bármire képesek” - nyilatkozta Szatmári Zsolt, a serdülő szabadfogású válogatott frissen kinevezett vezetőedzője a bolgár nemzetközi megméretés után. A tíz súlycsoportból hatban érmet nyertek a magyarok.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A bulgáriai Galabovo 15. alkalommal rendezte meg serdülő szabadfogású nemzetközi versenyét, amelyen a magyar válogatott mellett bolgár, grúz, macedón, török, brit és olasz birkózók vettek részt.

Fiatal nemzeti alakulatunk kiemelkedően teljesített, hiszen tíz súlycsoportból hatban érmet nyert, amelyből egy arany. Szatmári Zsolt, a szabadfogású serdülő fiúk frissen kinevezett szövetségi kapitánya kifejtette: kivételes generációról van szó.

Tíz súlycsoportból hatban érmet nyert a serdülő szabadfogású válogatott a bolgár nemzetközi versenyen

Tíz súlycsoportból hatban érmet nyert a serdülő szabadfogású válogatott a bulgáriai nemzetközi versenyen

Rég láttam ilyen motiváltnak magyar szabadfogású korcsoportot, kivételes morállal bírnak. Habár ez volt az első komolyabb megméretés, amelyre közösen mentünk; el tudtam velük hitetni, hogy ők bármire képesek. Ökölbe szorított kézzel mentek fel a szőnyegre a fiúk, összeszorított fogakkal, úgy, hogy nyerni akarnak. Ha megmarad bennük ez az elszántság, akkor komolyan lehet velük számolni.”

A verseny egyetlen magyar aranyérmét a tatabányai, 62 kg-os Balázs Bálint szerezte, miután a grúz válogatott ellenfelét 9-0-ra felülmúlta.

A teljesítményéről ezt mondja a szakember:
„Bálinttal egyszerűen értettünk szót. Könnyű volt elhinnie, hogy jobb annál a grúznál, aki három évvel idősebbnek és erősebbnek tűnt nála. Úgy ment fel a szőnyegre, hogy győzni akar, ő a jobb, és ez így is lett. Magas, laza izomzatú fiú, és kötöttfogású elemeket is alkalmaz. Nagy tehetség, itthon az eggyel nagyobb korosztályban, a kadétok között is megnyerte az első válogatóversenyt.”

A 62 kilogrammos Balázs Bálint grúz válogatott ellenfelet győzött le 9-0-ra a döntőben

A 62 kilogrammos Balázs Bálint grúz válogatott ellenfelet győzött le 9-0-ra a döntőben

A tatabányai versenyzőt leszámítva is akadtak olyanok, akik meglepetést okoztak a szakágvezetőnek teljesítményükkel:
Remek birkózást mutatott be a harmincnyolc kilogrammos Gyurasits Máté, az ötvenkét kilós Dely Marcell és a hatvannyolc kilós Rizmajer Márton is. Dely ezüsttel, Gyurasits és Rizmajer pedig bronzéremmel térhetett haza. Természetesen nagyon tapasztalatlanok még, de a felfogásuk és a kvalitásaik igencsak biztatóak a győri korosztályos Európa-bajnokságra és a későbbi karrierjükre nézve.”

Ennek apropóján tért ki arra is a mester, hogy azért van hová fejlődniük a fiúknak és, habár a mentalitásuk kivételes; erőnlétben és technikában is rengeteget kell még fejlődniük.

A serdülő szabadfogású válogatott legközelebb Ukrajnában bizonyíthat április elején, ami után már tisztább képet kaphatunk arról, hol a korosztály helye Európában.

Szatmári annyit azért elárult, hogy idén a védekezésre helyezi a hangsúlyt a felkészülésben, hiszen a jelenlegi erőnléti hátrányt – amelyet nem lehet teljes mértékben pótolni a júniusi, hazai serdülő Eb-ig –, leginkább azzal lehet kompenzálni.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.22 18:42:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Tizennégy utánpótláskorú versenyző szerepelhet a budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-versenyen. A viadalon a korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmes junior fiú- és kadét leánycsapat tagjai is pástra lépnek a MOM Sportcentrumban.

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.

2018.03.14 13:14:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Igen tetszetős sikert ért el a zágrábi Európa-kupán a magyar ifjúsági cselgáncsválogatott, hiszen a 37 ország által delegált 793 fős mezőnyben három aranyérmet, ugyanannyi ezüstöt, két bronzérmet, négy ötödik és öt hetedik helyezést szerzett. Ezt azt jelenti, hogy a 49 magyar cselgáncsozó közül tizenhétnek sikerült pontot szereznie.

2018.03.10 09:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Csikócsapattal utazik a Kielce elleni idegenbeli kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésre a Rhein-Neckar Löwen együttese. A németek azért küldik az utánpótlásegyüttesüket Lengyelországba, mert a BL-meccsel egyidőben a Kiel elleni hazai bajnokin is pályára kell lépniük. A Löwen próbált egyeztetni a nemzetközi szövetséggel a halasztásról, hiába…

2018.03.08 15:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Három utánpótláskorú játékos is bekerült a hollandok elleni Eb-selejtezőkre készülő női kézilabda-válogatott keretébe. Ezúttal három ferencvárosi fiatal, Háfra Noémi (19), Faluvégi Dorottya (19) és Márton Gréta (18) kapott meghívót Kim Rasmussen egyértelműen fiatalodó együttesébe.