Birkózás: hat serdülő szabadfogású érem Bulgáriából

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.13. 19:37
Címkék
„Rég láttam ilyen motiváltnak magyar szabadfogású korcsoportot, kivételes morállal bírnak. El tudtam velük hitetni, hogy bármire képesek” - nyilatkozta Szatmári Zsolt, a serdülő szabadfogású válogatott frissen kinevezett vezetőedzője a bolgár nemzetközi megméretés után. A tíz súlycsoportból hatban érmet nyertek a magyarok.

Krasznai Bence –utanpotlassport.huA bulgáriai Galabovo 15. alkalommal rendezte meg serdülő szabadfogású nemzetközi versenyét, amelyena magyar válogatott mellett bolgár, grúz, macedón, török, brit és olasz birkózók vettek részt.Krasznai Bence –utanpotlassport.huA bulgáriai Galabovo 15. alkalommal rendezte meg serdülő szabadfogású nemzetközi versenyét, amelyena magyar válogatott mellett bolgár, grúz, macedón, török, brit és olasz birkózók vettek részt.

Fiatal nemzeti alakulatunk kiemelkedően teljesített, hiszen tíz súlycsoportból hatban érmet nyert, amelyből egy arany.Szatmári Zsolt, a szabadfogású serdülő fiúk frissen kinevezett szövetségi kapitánya kifejtette: kivételes generációról van szó.

Tíz súlycsoportból hatban érmet nyert a serdülő szabadfogású válogatott a bolgár nemzetközi versenyen
Tíz súlycsoportból hatban érmet nyert a serdülő szabadfogású válogatott a bolgár nemzetközi versenyen

Tíz súlycsoportból hatban érmet nyert a serdülő szabadfogású válogatott a bulgáriai nemzetközi versenyen

Rég láttam ilyen motiváltnak magyar szabadfogású korcsoportot, kivételes morállal bírnak. Habár ez volt az első komolyabb megméretés, amelyre közösen mentünk; el tudtam velük hitetni, hogy ők bármire képesek. Ökölbe szorított kézzel mentek fel a szőnyegre a fiúk, összeszorított fogakkal, úgy, hogy nyerni akarnak. Ha megmarad bennük ez az elszántság, akkor komolyan lehet velük számolni.”

A verseny egyetlen magyar aranyérmét a tatabányai, 62 kg-os Balázs Bálint szerezte, miután a grúz válogatott ellenfelét 9-0-ra felülmúlta.

A teljesítményéről ezt mondja a szakember:
„Bálinttal egyszerűen értettünk szót. Könnyű volt elhinnie, hogy jobb annál a grúznál, aki három évvel idősebbnek és erősebbnek tűnt nála. Úgy ment fel a szőnyegre, hogy győzni akar, ő a jobb, és ez így is lett. Magas, laza izomzatú fiú, és kötöttfogású elemeket is alkalmaz. Nagy tehetség, itthon az eggyel nagyobb korosztályban, a kadétok között is megnyerte az első válogatóversenyt.”

A 62 kilogrammos Balázs Bálint grúz válogatott ellenfelet győzött le 9-0-ra a döntőben
A 62 kilogrammos Balázs Bálint grúz válogatott ellenfelet győzött le 9-0-ra a döntőben

A 62 kilogrammos Balázs Bálint grúz válogatott ellenfelet győzött le 9-0-ra a döntőben

A tatabányai versenyzőt leszámítva is akadtak olyanok, akik meglepetést okoztak a szakágvezetőnek teljesítményükkel:
Remek birkózást mutatott be a harmincnyolc kilogrammos Gyurasits Máté, az ötvenkét kilós Dely Marcell és a hatvannyolc kilós Rizmajer Márton is. Dely ezüsttel, Gyurasits és Rizmajer pedig bronzéremmel térhetett haza. Természetesen nagyon tapasztalatlanok még, de a felfogásuk és a kvalitásaik igencsak biztatóak a győri korosztályos Európa-bajnokságra és a későbbi karrierjükre nézve.”

Ennek apropóján tért ki arra is a mester, hogy azért van hová fejlődniük a fiúknak és, habár a mentalitásuk kivételes; erőnlétben és technikában is rengeteget kell még fejlődniük.

A serdülő szabadfogású válogatott legközelebb Ukrajnában bizonyíthat április elején, ami után már tisztább képet kaphatunk arról, hol a korosztály helye Európában.

Szatmári annyit azért elárult, hogy idén a védekezésre helyezi a hangsúlyt a felkészülésben, hiszen a jelenlegi erőnléti hátrányt – amelyet nem lehet teljes mértékben pótolni a júniusi, hazai serdülő Eb-ig –, leginkább azzal lehet kompenzálni.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik