Birkózás: egykori mestere mellett dolgozik Módos Péter

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.12. 19:03
Címkék
Még harmincéves sem volt az olimpiai bronzérmes Módos Péter, amikor bejelentette visszavonulását. A kötöttfogású kiválóság nem szakadt el a sportágtól: mestere, Struhács György mellett oktatja a jövő nagy birkózóit a Kozma István Akadémián.

Lakner Gábor Módos Péter a háta mögött öt, felnőttvilágversenyen nyert éremmel, és még a harmincon innen döntött úgy, hogy a sorozatos sérüléseit követően végleg lelép a birkózószőnyegről. A népszerű Csonti, aki a londoni olimpián a dobogó harmadik fokára állhatott fel, természetesen nem szakadt el a sportágtól: a Kozma István Birkózó Akadémián oktatja a kötöttfogás rejtelmeire a fiatalokat.Lakner Gábor Módos Péter a háta mögött öt, felnőttvilágversenyen nyert éremmel, és még a harmincon innen döntött úgy, hogy a sorozatos sérüléseit követően végleg lelép a birkózószőnyegről. A népszerű Csonti, aki a londoni olimpián a dobogó harmadik fokára állhatott fel, természetesen nem szakadt el a sportágtól: a Kozma István Birkózó Akadémián oktatja a kötöttfogás rejtelmeire a fiatalokat.

„Nagyon fiatalon, négyéves koromban kezdtem el birkózni a nagyapám, Módos János alapította szigetvári műhelyben. Világéletemben ebben a közegben éltem, és ahogy egyre idősebb lettem, tudtam, hogy ha egyszer befejezem a pályafutásomat, akkor edzőként szeretném folytatni. Az idén jött el ennek az ideje, és nagyon örültem, hogy a szövetség Fodor Zolira és rám gondolt, amikor fiatal edzőket keresett Struhács György mellé az akadémiára. Fodzsival együtt voltunk válogatottak, régóta jó a kapcsolatunk, remekül kiegészítjük egymást” – mondja honlapunknak Módos Péter az új feladatáról. (Fodor olimpiai ezüstérmes - A szerk.)

Persze az sem mellékes, hogy egykori mestere, az akadémián a kötöttfogást irányító Struhács György mellett dolgozhat tovább: a kitűnő szakembert a pótapjának tekinti, aki 2001-től a Mr. Tus-sportiskolában, majd a felnőttválogatottban készítette fel.

„Struhács Györgytől és Takács Ferenctől mindennap tanulok valami újat. A többi, pályakezdő edzőhöz képest nekem többéves előnyöm van, hiszen rengeteg apróságra hívják fel a figyelmemet az edzéseken, és ezekre más saját kútfőből csak négy-öt év alatt jön rá. Versenyzőként is sokat kaptam tőlük, és edzőként is így van. Nem tudom eléggé megköszönni.”

Az akadémián jelenleg negyven kötöttfogású fiatallal dolgoznak, de ez a szám szeptembertől várhatóan jelentősen megemelkedik.

„Heti hét edzésünk van a hétköznapokon, de ha hét végén éppen nincs verseny vagy edzőtábor, akkor a gyerekek szombat délelőtt is szívesen bejönnek az edzőterembe, különmunkát végezni. Ebből is látszik, hogy a motivációval semmi probléma nincs, nagyon remélem, hogy köztük vannak a jövő nagy birkózói is.”

Csonti versenyzői pályafutásának egyik csúcspontja volt a londoni olimpián nyert bronzérem. A kötöttfogás 55 kg-os súlycsoportjában állhatott dobogóra,úgy, hogy csupán a későbbi győztes, ötszörös világbajnok iráni Hamid Szorjan Reihanpurtól szenvedett vereséget. A győztes bronzmérkőzés után sem maradhatott el az ikonikus örömszaltó, amely végigkísérte pályafutását.

„Fantasztikus érzés volt fellépni az olimpiai dobogóra, olyan euforikus állapotba kerültem, amit semmihez nem lehet hasonlítani. El sem tudom képzelni, milyen lehetett Struhács Györgynek ott állni, és azt látni, hogy a tanítványa eljutott odáig. Szeretném egyszer én is átélni, hogy a versenyzőm hasonló magasságokba jut el, ez a következő célom, amiért bármennyit hajlandó vagyok dolgozni.”

Szaltózni elvégre a szőnyeg mellett is lehet.

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik