utanpotlassport.hu 2017.05.16 13:05 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Birkózás: az RG-ből átnyergelt Nagy Nikolett már a kadét Eb-re készül

A tizenhat éves Nagy Nikolett a ritmikus gimnasztikát hagyta ott a birkózás kedvéért másfél évvel ezelőtt, és hogy jól döntött, mi sem bizonyítja fényesebben, mint hogy máris élete első világversenyére készülhet új sportágában.

Lakner Gábor A tizenhat éves Nagy Nikolett életében mindig is főszerepet játszott a sport, másfél éve azonban gyökeres fordulatot vett a pályafutása. A sikeres ritmikus gimnasztikázóból és showtáncosból birkózó lett, méghozzá nem is akármilyen. A Csepeli BC üdvöskéje a kadet Európa-bajnokságra készül, ahol ráadásul dobogós reményei vannak.

Nikolett hároméves korától kezdve tizenegy éven át ritmikus gimnasztikázott, edzője az édesanyja, Nagyné Szabó Mária volt. A serdülők között csapatban Magyar Kupa-bronzéremig jutott. Kipróbálta magát a showtáncban is, amelyben Európa-bajnoki harmadik és világbajnoki második helyezést ért el.

Nagy Nikolett

Nagy Nikolett a válogatott mezében  •  Forrás: csepel.hu

Közben gyakran eljárt nézelődni a bátyja edzéseire a csepeli birkózócsarnokba. A testvér, Nagy Zoltán ígéretes versenyző, tavaly a stockholmi kadet Európa-bajnokságon is szőnyegre léphetett a szabadfogásúak 54 kg-os súlycsoportjában, igaz, a selejtezőnél nem jutott messzebb. A lelátón üldögélő Nikolettet kiszúrta a Csepeli BC kiváló edzője, Ritter Diletta, és addig kapacitálta, hogy szálljon be ő is edzeni, amíg az akkor még csak tizennégy éves lány kötélnek állt.

„Az én kislányom is ritmikus gimnasztikázik, és Nikin ugyanazt látom, amit rajta: rendkívül laza az izomzata. A mozgáskoordinációja remek, és a levegőben sem érzi kényelmetlenül magát, ott sem veszíti el az irányítást a teste felett – folytatja a történetet Ritter Diletta, a csepeliek edzője. – Miután az első versenyén, ahová játékból beneveztem, jól szerepelt, megkérdeztem, van-e kedve komolyan foglalkozni a birkózással. Úgy döntött, belevág, azóta pedig nagyon komolyan készül, mindennap három órát edzünk.”

Nem Nagy Nikolett az egyetlen, aki a tornasportokból csöppent a birkózásba. A kötöttfogásban világbajnoki bronzérmet nyert Füredy Levente és a szabadfogású Európa-bajnoki ezüstérmes Óváry László egyaránt a tornászként kezdte, és az ott megszerzett izomerőt, valamint a levegőben történő nagyszerű helyezkedést kamatoztatni tudta. Innen nézve Nikolett váltását talán már nem is annyira meghökkentő...

De hogy miért váltott, arról beszéljen ő maga:
„Mivel a bátyám birkózik, nem volt idegen a sportág, apukám ráadásul korábban is mondogatta, hogy próbáljam ki én is, mert jó lennék benne. Anyukám sem ellenezte a döntésemet, támogatott a váltásban. A birkózásban az tetszik, hogy bárhogy áll a mérkőzés, mindig van esélyem javítani, míg a ritmikus gimnasztikában ha elrontottam a gyakorlatomat, akkor ott már nem volt mit tenni. Diletta kitartó kérlelése is kellett ahhoz, hogy belevágjak, de ma már egyáltalán nem hiányzik a korábbi sportágam, nagyon jól érzem magamat a birkózószőnyegen.”

Nikolett az elmúlt másfél évben egyre jobb eredményeket ért el, ráadásul sikeresen kvalifikálta magát a kadet Európa-bajnokságra. Július végén Szarajevóban részt vehet élete első világversenyén, arra készül gőzerővel.

„Rengeteget fejlődtem ezalatt a másfél év alatt, egyre többet tudok a birkózásból, a kadet Európa-bajnokságon pedig a dobogó a célom. Nagyon jó helyre kerültem Csepelen, nagyon kedvesek és felkészültek az edzők, és kitűnő csapattal készülök. Barka Emesét nyugodtan nevezhetem a példaképemnek is, sokat segít az edzéseken, rengeteget tanulok tőle.”

A mester, Ritter Diletta szerint a tanítvány előtt fényes jövő áll, és nem csupán azért, mert másfél év birkózás után már világversenyre készülhet:
„Niki nagyon gyorsan tanul, mentálisan rendkívül erős, és meggyőződésem, hogy ő a leggyorsabb lábú birkózólány az országban. Az elején még nagyon passzívan birkózott, de most már bátran elindítja az akciókat, és képes folyamatosan támadni is. Nagyon jó csapat veszi körül, a motivációval sincs problémája. Persze, még nem kész versenyző, tizenhat évesen nem is lehet az. Mindenben lehet és kell is még fejlődnie, de nagyon jó úton jár.”

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.05 23:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Drámai módon szenvedett vereséget Vátzi Bálint a kötöttfogás 100 kg-os döntőjében az athéni kadet-világbajnokságon, de Takács István szerdán pótolhatja az elveszett aranyat, miután a 76 kg-ban a fináléba jutott. A világbajnok Szőke Alex harcban van a 85 kg bronzérméért. A fogásnem első öt világbajnoki címe három földrész öt országába jutott.

2017.09.01 22:47:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két bronzérmet szerzett a Portugáliában zajló U19-es öttusa Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott. Burcsik Barnabás és a csapat egyaránt a dobogó harmadik fokára léphetett a hullámvölgyekkel tarkított nap végén. A vívás megint kifogott a magyarokon, de a futás és a lövészet végül éremhez segítette őket.

2017.08.24 09:55:44

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Fantasztikus rajt: aranyérmet szerzett a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100 m-es fiú gyorsváltó az Indianapolisban zajló junior úszó-világbajnokságon, míg Holló Balázs 400 m gyorson szerzett ezüstérmet.

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…