utanpotlassport.hu 2017.05.16 13:05 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Birkózás: az RG-ből átnyergelt Nagy Nikolett már a kadét Eb-re készül

A tizenhat éves Nagy Nikolett a ritmikus gimnasztikát hagyta ott a birkózás kedvéért másfél évvel ezelőtt, és hogy jól döntött, mi sem bizonyítja fényesebben, mint hogy máris élete első világversenyére készülhet új sportágában.

Lakner Gábor A tizenhat éves Nagy Nikolett életében mindig is főszerepet játszott a sport, másfél éve azonban gyökeres fordulatot vett a pályafutása. A sikeres ritmikus gimnasztikázóból és showtáncosból birkózó lett, méghozzá nem is akármilyen. A Csepeli BC üdvöskéje a kadet Európa-bajnokságra készül, ahol ráadásul dobogós reményei vannak.

Nikolett hároméves korától kezdve tizenegy éven át ritmikus gimnasztikázott, edzője az édesanyja, Nagyné Szabó Mária volt. A serdülők között csapatban Magyar Kupa-bronzéremig jutott. Kipróbálta magát a showtáncban is, amelyben Európa-bajnoki harmadik és világbajnoki második helyezést ért el.

Nagy Nikolett

Nagy Nikolett a válogatott mezében  •  Forrás: csepel.hu

Közben gyakran eljárt nézelődni a bátyja edzéseire a csepeli birkózócsarnokba. A testvér, Nagy Zoltán ígéretes versenyző, tavaly a stockholmi kadet Európa-bajnokságon is szőnyegre léphetett a szabadfogásúak 54 kg-os súlycsoportjában, igaz, a selejtezőnél nem jutott messzebb. A lelátón üldögélő Nikolettet kiszúrta a Csepeli BC kiváló edzője, Ritter Diletta, és addig kapacitálta, hogy szálljon be ő is edzeni, amíg az akkor még csak tizennégy éves lány kötélnek állt.

„Az én kislányom is ritmikus gimnasztikázik, és Nikin ugyanazt látom, amit rajta: rendkívül laza az izomzata. A mozgáskoordinációja remek, és a levegőben sem érzi kényelmetlenül magát, ott sem veszíti el az irányítást a teste felett – folytatja a történetet Ritter Diletta, a csepeliek edzője. – Miután az első versenyén, ahová játékból beneveztem, jól szerepelt, megkérdeztem, van-e kedve komolyan foglalkozni a birkózással. Úgy döntött, belevág, azóta pedig nagyon komolyan készül, mindennap három órát edzünk.”

Nem Nagy Nikolett az egyetlen, aki a tornasportokból csöppent a birkózásba. A kötöttfogásban világbajnoki bronzérmet nyert Füredy Levente és a szabadfogású Európa-bajnoki ezüstérmes Óváry László egyaránt a tornászként kezdte, és az ott megszerzett izomerőt, valamint a levegőben történő nagyszerű helyezkedést kamatoztatni tudta. Innen nézve Nikolett váltását talán már nem is annyira meghökkentő...

De hogy miért váltott, arról beszéljen ő maga:
„Mivel a bátyám birkózik, nem volt idegen a sportág, apukám ráadásul korábban is mondogatta, hogy próbáljam ki én is, mert jó lennék benne. Anyukám sem ellenezte a döntésemet, támogatott a váltásban. A birkózásban az tetszik, hogy bárhogy áll a mérkőzés, mindig van esélyem javítani, míg a ritmikus gimnasztikában ha elrontottam a gyakorlatomat, akkor ott már nem volt mit tenni. Diletta kitartó kérlelése is kellett ahhoz, hogy belevágjak, de ma már egyáltalán nem hiányzik a korábbi sportágam, nagyon jól érzem magamat a birkózószőnyegen.”

Nikolett az elmúlt másfél évben egyre jobb eredményeket ért el, ráadásul sikeresen kvalifikálta magát a kadet Európa-bajnokságra. Július végén Szarajevóban részt vehet élete első világversenyén, arra készül gőzerővel.

„Rengeteget fejlődtem ezalatt a másfél év alatt, egyre többet tudok a birkózásból, a kadet Európa-bajnokságon pedig a dobogó a célom. Nagyon jó helyre kerültem Csepelen, nagyon kedvesek és felkészültek az edzők, és kitűnő csapattal készülök. Barka Emesét nyugodtan nevezhetem a példaképemnek is, sokat segít az edzéseken, rengeteget tanulok tőle.”

A mester, Ritter Diletta szerint a tanítvány előtt fényes jövő áll, és nem csupán azért, mert másfél év birkózás után már világversenyre készülhet:
„Niki nagyon gyorsan tanul, mentálisan rendkívül erős, és meggyőződésem, hogy ő a leggyorsabb lábú birkózólány az országban. Az elején még nagyon passzívan birkózott, de most már bátran elindítja az akciókat, és képes folyamatosan támadni is. Nagyon jó csapat veszi körül, a motivációval sincs problémája. Persze, még nem kész versenyző, tizenhat évesen nem is lehet az. Mindenben lehet és kell is még fejlődnie, de nagyon jó úton jár.”

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.19 12:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés szezont fut az egriek 17 éves kézilabdázója, Tóth Rajmond. Az ígéretes irányító már 168 gólt szerzett az ifjúsági bajnokság 2017/18-as évadjában. Honlapunknak beszélt klubjáról, a korosztályos válogatottról és a céljairól is.

2018.04.07 08:33:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Berlinben ma kezdődik az ifjúsági cselgáncsozók Európa-kupája, amelyen tavaly olyan erős mezőny gyűlt össze, hogy több magyar reménység is érem nélkül maradt. Bíró Norbert szerint valamelyest azért gyengébb lesz a verseny, mint az egy évvel ezelőtti, és reméli sikeresebben zárják versenyzőink a megméretést, mint 2017-ben.

2018.04.04 21:03:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét Pusztai Lizáról szólt a kardozók versenye, a BVSC-Zugló versenyzője bronzérmet nyert a junior-világbajnokságon Veronában. A 17 éves, még kadétkorú versenyző ezzel ötödik érmét szerezte meg az idei korosztályos világversenyeken. A fiúk közül klubtársa, Nagy Martin szerepelt a legjobban, ő a 27. helyen végzett.

2018.03.22 18:42:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Tizennégy utánpótláskorú versenyző szerepelhet a budapesti felnőtt párbajtőr Grand Prix-versenyen. A viadalon a korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmes junior fiú- és kadét leánycsapat tagjai is pástra lépnek a MOM Sportcentrumban.

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.