utanpotlassport.hu 2017.05.16 13:05 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Birkózás: az RG-ből átnyergelt Nagy Nikolett már a kadét Eb-re készül

A tizenhat éves Nagy Nikolett a ritmikus gimnasztikát hagyta ott a birkózás kedvéért másfél évvel ezelőtt, és hogy jól döntött, mi sem bizonyítja fényesebben, mint hogy máris élete első világversenyére készülhet új sportágában.

Lakner Gábor A tizenhat éves Nagy Nikolett életében mindig is főszerepet játszott a sport, másfél éve azonban gyökeres fordulatot vett a pályafutása. A sikeres ritmikus gimnasztikázóból és showtáncosból birkózó lett, méghozzá nem is akármilyen. A Csepeli BC üdvöskéje a kadet Európa-bajnokságra készül, ahol ráadásul dobogós reményei vannak.

Nikolett hároméves korától kezdve tizenegy éven át ritmikus gimnasztikázott, edzője az édesanyja, Nagyné Szabó Mária volt. A serdülők között csapatban Magyar Kupa-bronzéremig jutott. Kipróbálta magát a showtáncban is, amelyben Európa-bajnoki harmadik és világbajnoki második helyezést ért el.

Nagy Nikolett

Nagy Nikolett a válogatott mezében  •  Forrás: csepel.hu

Közben gyakran eljárt nézelődni a bátyja edzéseire a csepeli birkózócsarnokba. A testvér, Nagy Zoltán ígéretes versenyző, tavaly a stockholmi kadet Európa-bajnokságon is szőnyegre léphetett a szabadfogásúak 54 kg-os súlycsoportjában, igaz, a selejtezőnél nem jutott messzebb. A lelátón üldögélő Nikolettet kiszúrta a Csepeli BC kiváló edzője, Ritter Diletta, és addig kapacitálta, hogy szálljon be ő is edzeni, amíg az akkor még csak tizennégy éves lány kötélnek állt.

„Az én kislányom is ritmikus gimnasztikázik, és Nikin ugyanazt látom, amit rajta: rendkívül laza az izomzata. A mozgáskoordinációja remek, és a levegőben sem érzi kényelmetlenül magát, ott sem veszíti el az irányítást a teste felett – folytatja a történetet Ritter Diletta, a csepeliek edzője. – Miután az első versenyén, ahová játékból beneveztem, jól szerepelt, megkérdeztem, van-e kedve komolyan foglalkozni a birkózással. Úgy döntött, belevág, azóta pedig nagyon komolyan készül, mindennap három órát edzünk.”

Nem Nagy Nikolett az egyetlen, aki a tornasportokból csöppent a birkózásba. A kötöttfogásban világbajnoki bronzérmet nyert Füredy Levente és a szabadfogású Európa-bajnoki ezüstérmes Óváry László egyaránt a tornászként kezdte, és az ott megszerzett izomerőt, valamint a levegőben történő nagyszerű helyezkedést kamatoztatni tudta. Innen nézve Nikolett váltását talán már nem is annyira meghökkentő...

De hogy miért váltott, arról beszéljen ő maga:
„Mivel a bátyám birkózik, nem volt idegen a sportág, apukám ráadásul korábban is mondogatta, hogy próbáljam ki én is, mert jó lennék benne. Anyukám sem ellenezte a döntésemet, támogatott a váltásban. A birkózásban az tetszik, hogy bárhogy áll a mérkőzés, mindig van esélyem javítani, míg a ritmikus gimnasztikában ha elrontottam a gyakorlatomat, akkor ott már nem volt mit tenni. Diletta kitartó kérlelése is kellett ahhoz, hogy belevágjak, de ma már egyáltalán nem hiányzik a korábbi sportágam, nagyon jól érzem magamat a birkózószőnyegen.”

Nikolett az elmúlt másfél évben egyre jobb eredményeket ért el, ráadásul sikeresen kvalifikálta magát a kadet Európa-bajnokságra. Július végén Szarajevóban részt vehet élete első világversenyén, arra készül gőzerővel.

„Rengeteget fejlődtem ezalatt a másfél év alatt, egyre többet tudok a birkózásból, a kadet Európa-bajnokságon pedig a dobogó a célom. Nagyon jó helyre kerültem Csepelen, nagyon kedvesek és felkészültek az edzők, és kitűnő csapattal készülök. Barka Emesét nyugodtan nevezhetem a példaképemnek is, sokat segít az edzéseken, rengeteget tanulok tőle.”

A mester, Ritter Diletta szerint a tanítvány előtt fényes jövő áll, és nem csupán azért, mert másfél év birkózás után már világversenyre készülhet:
„Niki nagyon gyorsan tanul, mentálisan rendkívül erős, és meggyőződésem, hogy ő a leggyorsabb lábú birkózólány az országban. Az elején még nagyon passzívan birkózott, de most már bátran elindítja az akciókat, és képes folyamatosan támadni is. Nagyon jó csapat veszi körül, a motivációval sincs problémája. Persze, még nem kész versenyző, tizenhat évesen nem is lehet az. Mindenben lehet és kell is még fejlődnie, de nagyon jó úton jár.”

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.