Birkózás: az RG-ből átnyergelt Nagy Nikolett már a kadét Eb-re készül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.16. 13:05
Címkék
A tizenhat éves Nagy Nikolett a ritmikus gimnasztikát hagyta ott a birkózás kedvéért másfél évvel ezelőtt, és hogy jól döntött, mi sem bizonyítja fényesebben, mint hogy máris élete első világversenyére készülhet új sportágában.

Lakner Gábor A tizenhat éves Nagy Nikolett életében mindig is főszerepet játszott a sport, másfél éve azonban gyökeres fordulatot vett a pályafutása. A sikeres ritmikus gimnasztikázóból és showtáncosból birkózó lett, méghozzá nem is akármilyen. A Csepeli BC üdvöskéje a kadet Európa-bajnokságra készül, ahol ráadásul dobogós reményei vannak.Lakner Gábor A tizenhat éves Nagy Nikolett életében mindig is főszerepet játszott a sport, másfél éve azonban gyökeres fordulatot vett a pályafutása. A sikeres ritmikus gimnasztikázóból és showtáncosból birkózó lett, méghozzá nem is akármilyen. A Csepeli BC üdvöskéje a kadet Európa-bajnokságra készül, ahol ráadásul dobogós reményei vannak.

Nikolett hároméves korától kezdve tizenegy éven át ritmikus gimnasztikázott, edzője az édesanyja, Nagyné Szabó Mária volt. A serdülők között csapatban Magyar Kupa-bronzéremig jutott. Kipróbálta magát a showtáncban is, amelyben Európa-bajnoki harmadik és világbajnoki második helyezést ért el.

Nagy Nikolett
Nagy Nikolett

Nagy Nikolett a válogatott mezében  •  Forrás: csepel.hu

Közben gyakran eljárt nézelődni a bátyja edzéseire a csepeli birkózócsarnokba. A testvér, Nagy Zoltán ígéretes versenyző, tavaly a stockholmi kadet Európa-bajnokságon is szőnyegre léphetett a szabadfogásúak 54 kg-os súlycsoportjában, igaz, a selejtezőnél nem jutott messzebb. A lelátón üldögélő Nikolettet kiszúrta a Csepeli BC kiváló edzője, Ritter Diletta, és addig kapacitálta, hogy szálljon be ő is edzeni, amíg az akkor még csak tizennégy éves lány kötélnek állt.

„Az én kislányom is ritmikus gimnasztikázik, és Nikin ugyanazt látom, amit rajta: rendkívül laza az izomzata. A mozgáskoordinációja remek, és a levegőben sem érzi kényelmetlenül magát, ott sem veszíti el az irányítást a teste felett – folytatja a történetet Ritter Diletta, a csepeliek edzője. – Miután az első versenyén, ahová játékból beneveztem, jól szerepelt, megkérdeztem, van-e kedve komolyan foglalkozni a birkózással. Úgy döntött, belevág, azóta pedig nagyon komolyan készül, mindennap három órát edzünk.”

Nem Nagy Nikolett az egyetlen, aki a tornasportokból csöppent a birkózásba. A kötöttfogásban világbajnoki bronzérmet nyert Füredy Levente és a szabadfogású Európa-bajnoki ezüstérmes Óváry László egyaránt a tornászként kezdte, és az ott megszerzett izomerőt, valamint a levegőben történő nagyszerű helyezkedést kamatoztatni tudta. Innen nézve Nikolett váltását talán már nem is annyira meghökkentő...

De hogy miért váltott, arról beszéljen ő maga:
„Mivel a bátyám birkózik, nem volt idegen a sportág, apukám ráadásul korábban is mondogatta, hogy próbáljam ki én is, mert jó lennék benne. Anyukám sem ellenezte a döntésemet, támogatott a váltásban. A birkózásban az tetszik, hogy bárhogy áll a mérkőzés, mindig van esélyem javítani, míg a ritmikus gimnasztikában ha elrontottam a gyakorlatomat, akkor ott már nem volt mit tenni. Diletta kitartó kérlelése is kellett ahhoz, hogy belevágjak, de ma már egyáltalán nem hiányzik a korábbi sportágam, nagyon jól érzem magamat a birkózószőnyegen.”

Nikolett az elmúlt másfél évben egyre jobb eredményeket ért el, ráadásul sikeresen kvalifikálta magát a kadet Európa-bajnokságra. Július végén Szarajevóban részt vehet élete első világversenyén, arra készül gőzerővel.

„Rengeteget fejlődtem ezalatt a másfél év alatt, egyre többet tudok a birkózásból, a kadet Európa-bajnokságon pedig a dobogó a célom. Nagyon jó helyre kerültem Csepelen, nagyon kedvesek és felkészültek az edzők, és kitűnő csapattal készülök. Barka Emesét nyugodtan nevezhetem a példaképemnek is, sokat segít az edzéseken, rengeteget tanulok tőle.”

A mester, Ritter Diletta szerint a tanítvány előtt fényes jövő áll, és nem csupán azért, mert másfél év birkózás után már világversenyre készülhet:
„Niki nagyon gyorsan tanul, mentálisan rendkívül erős, és meggyőződésem, hogy ő a leggyorsabb lábú birkózólány az országban. Az elején még nagyon passzívan birkózott, de most már bátran elindítja az akciókat, és képes folyamatosan támadni is. Nagyon jó csapat veszi körül, a motivációval sincs problémája. Persze, még nem kész versenyző, tizenhat évesen nem is lehet az. Mindenben lehet és kell is még fejlődnie, de nagyon jó úton jár.”

További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik