Birkózás: a szabályismeret kiemelt szerepe a képzésben

Vágólapra másolva!
2017.12.08. 21:22
Címkék
Néhány hét múlva, 2018 beköszöntével új szabályok lépnek életbe a birkózásban. Mi most néhány fontosabbat közzéteszünk, hogy segítsük a tájékozódást. Magában az utánpótlás-nevelésben azonban külön, nagy súlyt kell fektetni a szabályismeret elmélyítésére.

Sz. I. – utanpotlassport.hu Még elképzelni is rossz, mi történhet azzal a versenyzővel, aki nem ismeri pontosan a szabályokat. Röviden fogalmazva a tudását sem képes maradéktalanul érvényesíteni, ha olyasmibe ütközik a küzdőtéren, amelyről nem is tud, vagy nem készült fel belőle. Igaz ez a birkózásban is. Olyannyira – a dolgoknak inkább a pozitív oldalát nézve –, hogy a változó szabályokra akár új taktikát is lehet építeni.Sz. I. – utanpotlassport.hu Még elképzelni is rossz, mi történhet azzal a versenyzővel, aki nem ismeri pontosan a szabályokat. Röviden fogalmazva a tudását sem képes maradéktalanul érvényesíteni, ha olyasmibe ütközik a küzdőtéren, amelyről nem is tud, vagy nem készült fel belőle. Igaz ez a birkózásban is. Olyannyira – a dolgoknak inkább a pozitív oldalát nézve –, hogy a változó szabályokra akár új taktikát is lehet építeni.

A nemzetközi szövetség (UWW) 2018-ra több újdonságot vezetett be. Ezekből mutatjuk meg a leglényegesebbeket.

A jövő évtől minden korosztályban tíz súlycsoportban írják ki a versenyeket, eddig a fiatalabbaknak több kategóriában volt lehetőségük megküzdeni az érmekért. Változatlanul eltérnek egymástól a súlyhatárok korosztályonként és fogásnemenként.

A felnőtt kategóriák vonatkoznak az U23-as és a juniorkorra is.
Szabadfogás: 57, 61, 65, 70, 74, 79, 86, 92, 97, 125 kg
Kötöttfogás: 55, 60, 63, 67, 72, 77, 82, 87, 97, 130 kg
Női birkózás: 50, 53, 55, 57, 59, 62, 65, 68, 72, 76 kg

Kadétek
Kötött- és szabadfogás: 41-45, 48, 51, 55, 60, 65, 71, 80, 92, 110 kg
Női birkózás: 36-40, 43, 46, 49, 53, 57, 61, 65, 69, 73 kg

Serdülők
Kötött- és szabadfogás: 34-38, 41, 44, 48, 52, 57, 62, 68, 75, 85 kg
Leány birkózás: 29-33, 36, 39, 42, 46, 50, 54, 58, 62, 66 kg

Alsó súlyhatár is van
Alsó súlyhatár is van

Alsó súlyhatár is van

Mint mindig is, a legkisebbek kategóriáiban – egészségvédelmi okokból – létezik alsó súlyhatár. A serdülő leányok legalacsonyabb súlycsoportjában (33 kg) nem indulhat versenyen, akinek a testsúlya nem éri el legalább a 29 kg-ot.

Az idén – próbaként – már alkalmazták, jövőre azonban kötelezően életbe lép, hogy a világversenyeken minden súlycsoport küzdelmei kétnaposak lesznek. Mégpedig ráadásul úgy, hogy a résztvevőknek mindkét nap reggelén mérlegelniük kell. Ez így volt mondjuk négy évtizede is. A felnőtt-világbajnokságokon négy napon át volt versenyben az összes súlycsoport, és minden áldott reggel mérlegre kellett állni.

A most elköszönő lebonyolítási rendszer előnyös volt a versenyzőnek. A rajt előtti nap délutánján mérlegelt, és a rendelkezésére állt nagyjából tizenhat óra, hogy az első mérkőzésig feltöltődjön testben és lélekben; utóbbira a nagy fogyasztónak különösen szüksége volt, hogy utolsó dekák olykor igen stresszes leadása után kisimuljanak az idegei…

A fiatal birkózók jövőjét most időszerű és szükséges alaposan átgondolni: az antropometriai előrejelzés alapján esetleg mielőbb súlycsoportot váltani, hogy az értelmetlenül nagy fogyásokat mielőtt kiiktassuk. Azzal egyidejűleg súlytartási szabályokat bevezetni, az étkezési szokásokat átalakítani.

Erre a témára a közeli napokban még visszatérünk.

Más területen is születettek döntések változásról. Azokban a súlycsoportokban, amelyekben 6-7 induló van, két csoportba sorsolják a versenyzőket. Ezzel együtt jár a már régóta esedékes, új szabály: annak a versenyzőnek, aki nem nyer mérkőzést, nem jár éremdíjazás.

Ismét fontos szerepe lesz a pörgetésnek
Ismét fontos szerepe lesz a pörgetésnek

Ismét fontos szerepe lesz a pörgetésnek

Jelentős változás a kötöttfogásban, hogy visszahozzák a térdelő helyzetet.

A bírók egybehangzó véleménye alapján adható a passzivitás, de csak a 2 perc után. Ekkor a támadónak 1 technikai pont jár, és lehetőség a választásra, hogy állásból vagy lentről akarja folytatni a mérkőzést. A második passzivitás 4’ 30”-nél adható, ahol újra 1 pontot és választási lehetőséget kap az aktív versenyző. A továbbiakban, aki passzív marad, a kárára a bírók 1 pontot adnak, de már nem állítják meg a mérkőzést.

Fontos tanulság, hogy a birkózást teljes egészében kell megtanítani a fiataloknak, és nem a divatot követve szemezgetni az akciók között, mert – íme – szabályváltozás jön, és az addig háttérbe szorított fogás egyszeriben megint kulcsfontosságúvá válik.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik