Birkózás, a junior Eb aranycsatájában Utódállamok–Európa-válogatott 19-5

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.04. 18:24
Címkék
A junior Európa-bajnokságon a magyar birkózóknak nem sikerült folytatni a nagyszerű hagyományt, ezúttal ugyanis nem szereztek érmet mindhárom fogásnemben. Meglepetésre a legeredményesebb ágazat, a kötöttfogás maradt ki a sorból. A szovjet utódállamok versenyzői 61 érmet vittek el a 94-ből. A korábbi gyengélkedésük nem bizonyult tartósnak.

Szekeres István Muszáj az utódállamok csoportjáról beszélni a birkózásban, a nemrég véget ért junior Eb kapcsán meg különösképpen, noha mindegyik önálló ország. Az 1992-es barcelonai olimpián már nem szovjet csapat szerepelt, hanem Független Államok Közössége néven gyűjtötte közös – semleges – zászló alá a korábbi szovjet területek sportolóit.Szekeres István Muszáj az utódállamok csoportjáról beszélni a birkózásban, a nemrég véget ért junior Eb kapcsán meg különösképpen, noha mindegyik önálló ország. Az 1992-es barcelonai olimpián már nem szovjet csapat szerepelt, hanem Független Államok Közössége néven gyűjtötte közös – semleges – zászló alá a korábbi szovjet területek sportolóit.

Az egykori világhatalom legerősebb sportága a birkózás volt. Minden tagköztársaságban hatalmas tömegek űzték, a népi birkózások tradíciója nyomán, jó néhányban az a nemzeti sport. A szakmai hagyományok persze ma is hatnak, ugyanannak a nagyon erős iskolának a mesterei révén, és a kapcsolatok megmaradtak, tapasztaltcserék, továbbképzések és közös edzőtáborok formájában ma is meglehetősen szoros az együttműködés. Ez az oka annak, hogy az egymás földrajzi közelségében lévő utódállamok nem puszta halmazt alkotnak.

A junior Eb-n szerepelt 36 országból 10 érkezett az egykori Szovjetunió területéről. Ugyanakkor kereken húsz ország nyert érmet Dortmundban, közte nyolc utódállam. De az a nyolc szinte mindent vitt…
A 94 éremből 61-et (63.5 %)…
a 24 aranyból 19-et (79% - !)…
a 24 ezüstből 16-ot (66.6%)…
a 48 bronzból pedig 26-ot (54 %).

Az elmúlt években egyértelmű volt a dominanciájuk, de a fölényük elkezdett kopni az utánpótlás-világversenyeken is…

Mígnem most megint csúcsra értek.

Réczi Bianka bronzéremmel a nyakában
Réczi Bianka bronzéremmel a nyakában

Réczi Bianka bronzéremmel a nyakában

Hogy ne velük foglalkozzunk, nézzük az üldöző mezőnyt, amelynek a magyar birkózás is a tagja. Míg az utódállamok mindhárom fogásnem minden súlycsoportjában jól képzett, erős versenyzőt küldenek szőnyegre, addig a szintén magas birkózókultúrával rendelkező, más országoknak nagyjából a súlycsoportok felében van éremesélyes szereplőjük. És ha az ő legjobbjaik már kiöregedtek a juniorkorból, az utódnemzedék pedig még nem érett be (mint a magyar kötöttfogásban is), megsérülnek a verseny előtt (mint a mi Érsek Róbertünk), akkor kisebb az együttes ellenállás a nagyokkal szemben. A kötöttfogásnál maradva: olyan, amúgy eredményes szereplők maradtak érem nélkül Dortmundban, mint a bolgárok, a lengyelek és a magyarok. Mi több, a nagy hagyományokkal bíró törökök is az egész Eb-n csupán hat érmet gyűjtöttek, egy-egy aranyat és ezüstöt, továbbá négy bronzot.

A női birkózásban a technikai tudás mellett az ügyességé és a szívé a főszerep, a mi új(abb) szereplőinkből elsősorban a kellő tapasztalat és a versenyrutin hiányzott. A két férfiszakágból annál sokkal több: a robbanékonyság – és az akció… Az amúgy nagyon erős kötöttfogásunk jelenlegi, remélhetőleg átmenetinek tekinthető állapotáról – nem véletlenül – foglalkozunk külön írásban a közeli napokban.

A szabadfogásban és a női birkózásban legalább felcsillant valami. A két bronzérmes pedig remélhetőleg sugározza a többiek felé a jó példát. A 66 kg-ban az idén is dobogóra állt, csepeli Vida Csaba három mérkőzést nyert, csak egyet veszített el, és a győztes találkozóin összesen negyven pontot (!) csinált, míg az ellenfelek ellene tizenötöt. Az ő látványos és eredményes birkózásában megtalálható az, ami a magyar csapat legtöbb tagjából hiányzott Dortmundban… Azt a birkózószlengben úgy hívják: kenyérkereső fogás.

Az orsó lett Vida Csaba kenyérkereső fogása Fotók: MBSZ
Az orsó lett Vida Csaba kenyérkereső fogása Fotók: MBSZ

Az orsó lett Vida Csaba kenyérkereső fogása  •  Fotók: MBSZ

Nos, Csaba mesterfokon csinálta az úgynevezett orsót. Érdekes módon az ellenfelek még nem lesték ki a titkát, nem is leshették, mert eddig versenyen nem alkalmazta. Így hát a látványos technika egyszeriben taktikai fegyver is lett.

A női mezőnyben Réczi Bianka szállította a magyar érmet. Az ő tudása, akaratereje és rutinja mostanra érett egybe és erősre. Vele szemben maradt adósságom. A streaming cserben hagyta a magyar nézőket a bronzmérkőzésén, azt nem láthattuk. Akkor megígértem, hogy pótolom a beszámolót. Tessék… A fehérorosz Anasztaszija Ramanjuk szerezte meg a vezetést, levitellel, 2-0 volt oda. Később vezetett már 5-2-re is, Bianka négy perc alatt onnan fordított 6-5-re, és nyerte meg a bronzcsatát.

Hogy még ennél is teljesebb és tisztább legyen a kép, ITT megnézhetik a mérkőzés videóját.

A junior Eb-ről írott tudósításaink
1. nap: szabadfogás 50, 60, 74, 96 kg
2. nap: szabadfogás 55, 66, 84, 120 kg
3. nap: női birkózás 44, 51, 59, 67 kg
4. nap: női birkózás 48, 55, 63, 72 kg
5. nap: kötöttfogás 50, 60, 74, 96 kg
6. nap: kötöttfogás 55, 66, 84 120 kg

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik