Birkózás: a Csepeli BC korosztályos szabadfogású adóssága

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.25. 15:25
Címkék
A Csepeli Birkózó Club, mondhatni, idén megtette a magáét. Részben. A nagy hagyományokkal bíró fogásnemében, a szabadfogásban megnyerte a női és a férfi utánpótlás-csapatbajnokságot. Ugyanakkor viszont az alsóbb korosztályokban (diák, serdülő) még csapatot sem tudott indítani. Hát, ez meg hogy létezik?

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A Csepeli Birkózó Club hagyományosan a magyar szabadfogás bázisa. Ezt bizonyítja, hogy idén az utánpótlás-válogatottakat hat versenyzőjük is erősítette. A fiatalabb korosztályokban azonban nem tudtak kiállni a csapatbajnokságra, ez pedig némi aggodalmra adhat okot.Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A Csepeli Birkózó Club hagyományosan a magyar szabadfogás bázisa. Ezt bizonyítja, hogy idén az utánpótlás-válogatottakat hat versenyzőjük is erősítette. A fiatalabb korosztályokban azonban nem tudtak kiállni a csapatbajnokságra, ez pedig némi aggodalmra adhat okot.

A Csepeli BC győztes alakulata az idei utánpótlás-csapatbajnokságon Forrás: MBSZ
A Csepeli BC győztes alakulata az idei utánpótlás-csapatbajnokságon Forrás: MBSZ

A Csepeli BC győztes alakulata az idei utánpótlás-csapatbajnokságon  •  Forrás: MBSZ

Minderről Bánkuti Zsolt Európa-bajnokkal, a Csepeli BC és a szabadfogású kadétválogatott vezetőedzőjével beszélgettünk.

− Az utánpótlás csapatbajnokságon remekeltek. Értékelné az ott történteket?

− Valamelyest számítottunk erre az eredményre a férfimezőnyben, mivel tisztában vagyunk a fogásnem magyar erőviszonyaival. Csapatunk tele van kadét- és juniorválogatottakkal. Természetes volt, hogy nagy reményekkel indultunk a megméretésnek. Minimális cél volt a döntőbe jutás. Szerencsére, mindkét nemben bajnokok lettünk. A fiúk döntőjében az ESMTK gárdáján kerekedtünk felül, 22–17-re. A leányainkra is nagyon büszkék vagyunk, ők a szigetvári Dél-Zselicet győzték le.

− Tudna említeni kiemelkedő teljesítményt a csapatból?

− Ilyen esetekben sohasem szerettem senkit kiemelni, hiszen a nevében van, hogy csapatbajnokság. Mindenki teljesítménye kell a sikerhez. Ezek adódnak össze a végén, míg kiderül, hogy az pedig hányadik helyre elég. Ha bravúrt kell említenem, akkor Korcsog Milán döntőben mutatott birkózását idézem fel. Óriási dolgot hajtott végre, hiszen a kötöttfogásban itthon is mindent megnyerő, kadét világ- és Európa-bajnok Szőke Alexet múlta felül, egy súlycsoporttal feljebb. Úgy gondolom, ez óriási fegyvertény. De a csapat minden tagja kitett magáért a saját szintjén.

− Melyek az egyesület céljai 2018-ban?

Vida Csaba (alul, pirosban) már befogta, és indítja is a a nyerő akcióját, az orsót Forrás: UWW
Vida Csaba (alul, pirosban) már befogta, és indítja is a a nyerő akcióját, az orsót Forrás: UWW

Vida Csaba (alul, pirosban) már befogta, és indítja is a a nyerő akcióját, az orsót  •  Forrás: UWW

− Az utánpótláscsapat kiegészítése mindkét nemben, serdülőkkel. Van jó pár ügyes fiatalunk. Bízom benne, hogy a válogatottakba is tudunk delegálni szép számmal versenyzőket. Jövőre a serdülő Európa-bajnokságra itthon, Győrben kerül sor. Szeretnék két-három fiatalt a nemzeti válogatottban tudni. A juniorok között valószínűsíthetően egy-két versenyzőt tudunk adni a válogatottnak. Jövőre, az U23-as korosztályba lép át Vida Csaba. (Ő lett az év szabadfogású utánpótlás-férfibirkózója – A szerk.) Neki, mint junior Eb-bronzérmesnek alapfeladat a válogatottság kiharcolása. Nagyon bízom benne, hogy Európa- és világbajnokságon is tudunk érmet szerezni. A kadétek között Budai-Kovács Marcell volt Eb- és vb-bronzérmes is 2016-ban. Idén két súlycsoportot ugrott, így sajnos nem úgy alakul az esztendő, ahogy azt elterveztük. De Korcsog Milánnal egyetemben mindketten éremesélyesnek számítanak világversenyeken.

− A diák korcsoportban tavaly óta, idén pedig már a serdülők között sem indultak a csapatbajnokságon. Részletezné ennek okait?

− Edzői karrierem elején a Mr. Tus-birkózóiskolában dolgoztam, azután jöttem vissza, Csepelre 2007 elején, ahol éppen akkoriban következett be váltás: megalakult a CSABI, amely azóta fuzionált a Pénzügyőrrel. Szimplán oda igazoltak el a gyerekek, durván harmincan. Abszolút padlóra kerültünk, de újra felkeltünk. Gyakorlatilag a semmiből. A mostani utánpótláscsapatunk az akkor itt maradottakból áll össze, szinte teljes egészében. Azt gondolom ez is jelzi, hogy egész jó munkát végeztünk. Az edző kollégák folyamatosan azon dolgoznak, hogy a gyerekcsapatokat is alulról fejlesszük fel. Idén a diákjaink még túl fiatalok voltak ahhoz, hogy a serdülők között el tudjanak indulni, ám jövőre már erre is sor kerül, hiszen mindenki nagyon jó munkát végez. A serdülő-csapatbajnokságon valóban nem versenyeztünk, bár a területi válogatón másodikak lettünk. Sajnálatos módon két pótolhatatlan versenyzőnk betegedett meg az országos döntő előtt, emiatt nem tudtunk részt venni a versenyen. De továbbra is dolgozunk a szabadfogásért, és jövőre már ott leszünk mindegyik korosztályban. Az egyik olyan klub vagyunk az országban, aki kiemelkedően teljesít szabadfogásban, és ezt szeretnénk folytatni.

Egyéb korosztályos hírekBIRKÓZÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik