utanpotlassport.hu 2017.11.21 23:51 Frissítve: 2017.11.22 04:04

Birkózás, U23-as vb: minden, ami a kötöttfogás első napján történt

Az első U23-as birkózó-világbajnokság első napján a lengyelországi Bydgoszcz (Artego nevet viselő) arénájának három szőnyegén nagyszerűen kezdtek a magyar kötöttfogásúak. Megszületett az első érmünk, ezüst – Fritsch Róbert révén, majd az első aranyunk is – Szilvássy Erik jóvoltából. A nap másik három világbajnoki címe Moldovába, Törökországba és Oroszországba kerül.

Szekeres István – utanpotlassport.hu Az első U23-as birkózóvébén, a kötöttfogás első napján a magyarok közül a 85 kg-os Szilvássy Eriket, a korosztály tavalyi Európa-bajnokát szólították szőnyegre. Ő pedig hozta az első győzelmünket, 2–1-re verve a litván Stankeviciust az intések mérkőzésén, amelyet ő uralt, jelentős erőnléti fölényben.

Az aréna a rajt reggelén

Az aréna a rajt reggelén

Négy kiváló versenyzőnk vágott a napnak a négy súlycsoportban, és kiváló mérleggel zárt: az egész nap során tizenegy magyar győzelmet könyvelhettünk el, három vereség ellenében, ami bizony nem semmi. Az első vereségünk a selejtezőben csúszott be. A korosztály tavalyi Eb-bronzérmese, a 98 kilós Török Zsolt csúnyán rálépett Kukuri Kirtszhalia csípődobására, és a grúz abból két vállra is fektette. Legalább akkora baj, hogy a grúzt pedig a negyeddöntőben tusolta, alig több mint egy perc alatt, a későbbi aranyérmes, az orosz Golovin. Azzal a ferencvárosi fiú kiesett.

A következő kiesőnk – kellemetlen meglepetésre – a legnagyobb esélyesünk a junior Eb- és U23-as Eb-aranyérmes Lévai Zoltán volt. Az első, az üzbég ellenfelét technikai tussal intézte el, a másodikat, a finnt pedig 0–1 után levitellel és hátsó emeléssel 6–1-re verte. A negyeddöntőben aztán jött a kirgiz Aszanov… Magas, szikár legény, jó birkózó, és egy ideig állóképességből is jeles. A második menetben 1–1-re álltak, és akkor egy pontért kiléptette a szőnyegről a magyart. Lévai persze nagy rohamozásba kezdett, de Aszanov kibírta, meg sem intették… Csakhogy a fizikumból többre már nem futotta. Az elődöntőben a későbbi aranyérmes, török Çengiz 5–0-ra elverte.

Tehát a második magyar kiesést is a nap világbajnoka okozta, de nem közvetlenül, hanem úgy, a legyőzőnket verte, így aztán nem volt vigaszág…

Versenyben maradt a két Pénzügyőr-birkózó. Noha régi műhelyekre épült, mégis az egyik legfiatalabb szakosztályunkról van szó, és a mostani kettős sikere kifejezetten demonstratív.

Az egész nap bemutatott birkózása alapján Fritsch Róbert is aranyat érdemelt volna. Az orosz Ahmedovot, aki bronzérmes volt az idei orosz felnőttbajnokságon, érett, profimód taktikus birkózással, 5–0-ra verte. Török ellenfelet nem szoktak simán elverni, most Fritsch 6–1-re intézte el Murat Dagot.

Szóval, megérdemelte volna az aranyat… De a döntőt elég simán elvesztette. A moldovai, felnőttvébé-ezüstérmes Cataraga úgy birkózott, mintha örökmozgóval megerősített cséplőgép lenne. Pattogott a magyar előtt, aki nem tudott a közelébe menni, hogy vasmarokkal megfogja-megfékezze. Intés, kiléptetés, levitel, majd még egy kiléptetés, így lett 5–0 oda…

A nemzetközi szövetség honlapjának kiemelt fotóján Szilvássy Erik, amint éppen az azeri Abbászov elleni győzelmet, az elődöntőbe jutást ünnepli Forrás: UWW

A nemzetközi szövetség honlapjának kiemelt fotóján Szilvássy Erik, amint éppen az azeri Abbászov elleni győzelmet, az elődöntőbe jutást ünnepli  •  Forrás: UWW

Az aranyérmesünk, Szilvássy Erik pedig éppen a fináléban volt topon. Addig remek állóképességgel, kicsit kiszenvedte az akció nélküli győzelmeket, ami persze nagy dolog, mert hát a végeredmény is azt jelzi. A nagyon erős, azeri Abbászt úgy verte meg, hogy amikor a második menetben az ellenfelét megintették, és azzal 3–2-re vezetett, még két hosszú perc volt hátra. Óriási lendülettel, gyilkos iramot ment mindkét fél, meginteni egyiket sem lehetett, így végig kitartott az előny. Az elődöntőben a grúz Hecurianit háromszor is megintették, őt egyszer sem kellett.

Hanem aztán a fináléban csodát tett. Az ellenfél, a horvát Huklek a meccs elején megpróbálta kitolni őt a szőnyegről, már-már sikerült is, de az volt a csapda!... Erik az ellenfél óvatlan lendületét használta ki, befogta, mint szelet a vitorlába, úgy vágott alá neki látványos szaltóval. 4–0 volt az eredmény, amikor felálltak a szőnyegről. Aztán a folytatást olyan magabiztosan játszotta végig, mint kiváló sakkozó a tisztelőnyt.

Az első U23-as világbajnokságon magyar világbajnokot ünnepelhettünk.

A magyar aranyon kívül született még moldovai, török és orosz. Az irániak az első napon kénytelenek voltak beérni két bronzéremmel. A kínaiak pedig nyilván aranyként ünneplik meg a maguk egy bronzát: azt a 98 kg-ban szerezte Alimujiang, aki ukrán ellenfelet vert technikai tussal, bolgárt és lengyelt pedig két vállra fektetett.

A legfontosabb tény azonban az, hogy az első nap után – arannyal és ezüsttel – Magyarország áll az éremtáblázat élén.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BYDGOSZCZ (LENGYELORSZÁG)
Kötöttfogás, 1. nap: 71, 75, 85, 98 kg
A magyar szereplők
71 kg (22 induló): Fritsch Róbert (Pénzügyőr SE). 75 kg (25): Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd SE). 85 kg (25): Szilvássy Erik (Pénzügyőr SE). 98 kg (23): Török Zsolt (FTC)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Fritsch–Mateusz Nowak (lengyel) 3–1. Lévai–Aszror Muhitdinov (üzbég) technikai tus, 8–0 a 3:11. percben. Szilvássy–Eividas Stankevicius (litván) 2–1. Kukuri Kirtszhalia (grúz)–Török tus, csípődobás után, 1–5-nél, a 4:04. percben. Nyolcaddöntő. Fritsch–Rinat Ahmedov (orosz) 5–0. Lévai–Tero Halmesmäki (finn) 6–1. Szilvássy–Dimitriosz Cekeridisz (görög) 2–0. Negyeddöntő. Fritsch–Matias Lipasti (finn) 5–0. Eszen Aszanov (kirgiz)–Lévai 2–1. Szilvássy–Iszlam Abbászov (azeri) 3–2
Elődöntő. Fritsch–Murat Dag (török) 6–1. Szilvássy–Gurami Hecuriani (grúz) 3–0
Döntő. Daniel Cataraga (moldovai)–Fritsch 5–0. Szilvássy–Ivan Huklek (horvát) 4–0
A nap világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
71 kg: Daniel Cataraga (Moldova), 2. Fritsch Róbert (Magyarország)
75 kg: Fatih Çengiz (Törökország), …8. Lévai Zoltán
85 kg: SZILVÁSSY ERIK (MAGYARORSZÁG)
98 kg: Alekszandr Golovin (Oroszország), …20. Török Zsolt

A második kötöttfogású nap sorsolása

59 kg (25 induló). Torba Erik (15-ös rajtszám) a sors akaratából selejtezőt vív a kínai Di Hu ellen, akinek nincs számottevő eredménye. Következhet a junior-világbajnok, grúz Dato Cshartisvili vagy a török Ahmet Uçar, és akkor van még az ágán iráni, japán és kubai vetélytárs is.

66 kg (25). Losonczi Ottó (14-es sorsolási szám) ugyancsak a selejtezőben kezd a svéd színekben birkózó Hussam Omar ellen, aki elindult (és 10. lett) az idei U23-as Eb-n. Következhet a moldovai Valeriu Toderean és a kazah Abilajhan Amzejev összecsapásának a győztese, de van az ágon még iráni, oroszt és örmény ellenfél is.

80 kg (21). Nagy Péter (11) az első magyar, akit Bydgoszczban a selejtező elkerült; a nyolcaddöntőben kezd vagy a kazah Szultanbek Sabalajev vagy a fehérorosz Sztaniszlav Safarenko ellen, aztán iráni vagy török ellenfél jön.

130 kg (22). Almási Ferenc rendesen kifogta… Igaz, hogy ő is a nyolcaddöntőben kezd, de a grúz Zvjadi Pataridze ellen, akivel a világszövetség honlapja külön foglalkozik, jelezve, hogy most szerezheti meg a hatodik korosztályos világbajnoki címét. Ez Almásinak azt az esélyt adja meg, hogy ha nem sikerül legyőznie a grúzt, akkor a vigaszágról egy győzelemmel elérheti a bronzmérkőzést. Mondjuk, nem akárkik ellen, mert van az ágon iráni és kazah vetélytárs is.

Amit eddig írtunk a versenyről
Rajt a majdnem felnőttek világbajnokságán (előzetes)

http://www.utanpotlassport.hu/2017/11/20/rajt-a-majdnem-felnottek-vilagbajnoksagan-2/

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.