utanpotlassport.hu 2017.11.23 23:10 Frissítve: 2017.11.23 23:15

Birkózás, U23-as vb: japán száz százalék az első női versenynapon

A női birkózás első bydgoszczi versenynapján mind a négy súlycsoportban japán győzelem született az U23-as világbajnokságon; a négy döntő nyolc résztvevője közé csak egyetlen európai fért be. A két, rangos magyar szereplő közül Galambos Ramóna tudott mérkőzést nyerni, és hetedik lett, Németh Zsanett nyeretlenül búcsúzott.

Szekeres István – utanpotlassport.hu A lengyelországi Bydgoszban zajló, első U23-as világbajnokság előzetesében azt taglaltuk, hogy a magyar versenyzők csúcs napjának (az eddig elért eredményük alapján) a kedd és a csütörtök ígérkezik. A kedd a kötöttfogás arany- és ezüstérmével bejött. A csütörtök azonban – hogy stílszerűek legyünk – csütörtököt mondott.

A súlyos könyöksérülés miatt sokat kihagyott Galambos Ramóna sikeresen tért vissza, noha a száz százalékot még nem érte el a formája. A lengyel Czyzowiczot megverte, ahogy kell: gond nélkül, 8–0-ra. Következett az U23-as Eb-k ezüst- és bronzérmese, a török Bediha Gün. 10–10 lett a végeredmény, és ha az magyar győzelmet jelentett volna, még szépségdíjas meccsnek is neveznénk. De nem azt jelentette.

A kötés már lekerült Ramóna könyökéről, de a formája a sok kihagyás miatt még nem érte el a száz százalékot Fotó: UWW/Martin Gábor

A kötés már lekerült Ramóna könyökéről, de a formája a sok kihagyás miatt még nem érte el a száz százalékot  •  Fotó: UWW/Martin Gábor

Ramóna két levitellel gyorsan elhúzott, 4–0, amire Gün négy pontot érő akcióval, a ledöntés malomnak becézett verziójával válaszolt, 4–4. A második menet elején a magyar visszaadta a kölcsönt, az ő csípődobása is négy pontot ért, 8–4. Bármilyen hihetetlen, hiszen Ramóna jól ismeri a török malomtrükkjét, Gün megint megcsinálta, 8–8, és még bebillentéssel is megtoldotta, 8–10. Nyolcvan másodperc volt hátra, és a törököt – nem először – inteni kellett volna szabálytalan fogásért. A bírók nem tették meg. A magyar kispad hangosan reklamált, kapott is érte sárga lapot vagy Gulyás István felnőtt- vagy Nagy Lajos utánpótlás-kapitány; majd elosztják egymás között… Végre megadták, és be is írták a két pontot, de már túl későn, 10–10. Csakhogy ezzel Gün nyert, mert neki két, a magyarnak pedig csak egy négypontos akciója volt.

Ezzel elúszott az érem lehetősége. Vigaszágban bizakodni dőreség lett volna, hiszen oda egyedül a győztes kerülhetett. Nyilvánvaló volt ugyanis, hogy az elődöntő egyértelmű favoritja a japánok 18 éves felnőtt-világbajnoka, Haruna Okuno. És az vívhatott bronzmérkőzést, akit ő ott legyőz. Hát, Gün lett az!... Az elődöntő négy percnél rövidebb volt, technika tussal, 10–0-ra nyert Okuno.

Galambos Ramóna végül hetedik lett (a török pedig ötödik) a bydgoszczi Artego arénában. Pontszerző, hiszen a birkózásban az első tíz helyezett eredményét veszik figyelembe.

Németh Zsanettnek nem sikerült a rajt. Az ukrán Susztova ellen birkózott, aki – már elnézést a népies kifejezésért – afféle „töltött galamb”, mélyen van a súlypontja, de gyors és ügyes, képzett versenyző. Jelentős magasságbeli különbség esetén a kicsik nagy fegyvere a válldobás, az – mondhatni – a sportág elemiiskolás tananyaga. Zsanett, aki pedig egyetemi színvonalon ismeri a birkózást, mégis megette Susztova vállasát, 0–4. Aztán jött intés, 0–5, majd csípődobás, 0–9. A nagyobb baj viszont az volt, hogy fiatal klasszisunk egyáltalán nem érezte a birkózást. Mi több, az első menet közepétől – a streamingen át is jó látható módon – jelentős oxigénadóssága volt.

A bydgoszczi története elég hamar lezárult. A gömbölyded ukrán a következő, a kínai ellenfelet még 45 másodperc alatt tusolta, de az elődöntőben már ő került két vállra a kanadai Doogan ellen. És akkor, azáltal vesztette el még a vigaszág, a bronzmérkőzés reményét is a kétszeres U23-as Európa-bajnok magyar.

A kadétvilágbajnoki győzelme, 2011 óra követem Zsanett pályafutását, és továbbra is meggyőződésem, hogy a tokiói olimpia aranyesélyese. Ilyen enerváltnak azonban még nem láttam, és arra gondoltam, hogy megbetegedett, tusolta valamilyen vírus. Az olvasók tájékoztatása, de személyes aggódás miatt is felhívtam Bydgoszczban az utánpótlás-kapitányt. Nagy Lajos elmondta, hogy Zsanett szerencsére egészséges, és csak nagyon visszafogottan utalt a problémára: „Kicsit elszaladt a súlya, és nyilván megviselte a szokottnál nagyobb fogyasztás”.

Ezt nagyon gyorsan orvosolni kell. A mostanáig érvényes szabályok szerint a verseny előtti délutánon zajlik le a mérlegelés. Az egyetlen mérlegelés! De 2018-tól, amikor véglegesítik, hogy minden súlycsoport versenye két napig tart, és az érintetteknek mind a két napon (!) reggel kell mérlegelniük, az bizony nagy fordulat.

Akkora fordulat, hogy várhatóan a nagyfogyasztó, idősebb versenyzők egész sora be is fejezi a pályafutását. Mert ha valaki reggel faragja le magáról, kínnal-keservvel az utolsó dekákat, viszont egy óra múlva már szőnyegre kell lépnie, az bizony nem gyerekjáték. Új étrendet, szigorú súlytartást követel az év minden napján.

A 18 éves, már felnőttvilágbajnok Haruna Okuno nyert Ramóna súlycsoportjába Fotó: Reuters/Regis Duvignau

A 18 éves, már felnőttvilágbajnok Haruna Okuno nyert Ramóna súlycsoportjába  •  Fotó: Reuters/Regis Duvignau

De mi most maradjunk még a jelenben és Bydgoszczban. A női birkózás első versenynapján a japánok száz százalékon teljesítettek: mind a négy aranyat megszerezték, ami azért nekik is szokatlan. Európa nagyon sápadt statisztikával zárt. A négy döntő nyolc szereplője közül öt volt ázsiai (a négy japán és egy mongol), ketten képviselték az amerikai kontinenst (két kanadai; a sportágban kevésbé jártas olvasók tájékoztatására: Kanada a női birkózás egyik nagyhatalma). És csak egyetlen európai, az 55 kg-ban, Ramóna súlycsoportjában, a fehérorosz Irina Kuracskina, aki remekül helytállt, még vezetett is, és végül csak 5–2-re maradt alul a tizennyolc évesen már felnőtt-világbajnok Haruna Okunóval szemben.

S tegyük hozzá, hogy a női szakágban rohamléptekkel fejlődő latin-amerikai és afrikai országok többsége nem vesz részt az U23-as világbajnokságon.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BYDGOSZCZ (LENGYELORSZÁG)
Női birkózás, 1. nap: 55, 58, 63, 75 kg
A nap magyar szereplői
55 kg (12 induló): Galambos Ramóna (Pécsi EAC). 58 kg (15): magyar induló nincs. 63 kg (17): magyar induló nincs. 75 kg (14): Németh Zsanett (UTE)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Galambos–Alicja Czyzowicz (lengyel) 8–0. Anasztaszia Susztova (ukrán)–Németh 9–0. Negyeddöntő. Bediha Gün (török)–Galambos 10–10, több magas értékű akcióval a török nyert
A nap világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
55 kg: Haruna Okuno (Japán), …7. Galambos Ramóna
58 kg: Juzuru Kumano (Japán), magyar induló nem volt
63 kg: Ajana Gempei (Japán), magyar induló nem volt
75 kg: Jaszuha Macujuki (Japán), …13. Németh Zsanett

Mercédesz japánnal kezd

A női birkózás első napjának láttán aligha kell kommentár ahhoz, hogy Dénes Mercédesz péntek reggelre, „éhgyomorra” japán ellenfelet kapott.

Nézzük hát a pénteken szőnyegre lépő két magyar sorsolását!

48 kg (15 induló). A tatabányai leány, Kyparissi Vassiliki a 12-es sorsolási számmal együtt első ellenfélnek megkapta az orosz Anzselina Vetoskinát, az idei U23-as Eb aranyérmesét. Ha győz, akkor igen kemény páros győztese ellen folytathatja, lehet az illető vagy a junior-világbajnok, azeri Turkan Naszirova vagy a kazah Irina Boriszova, az idei felnőtt Ázsia-bajnokság bronzérmese. És ha ez nem elég, következhet a japán Rina Okuno…

53 kg (18). Dénes Mercédesz (12-es sorsolási szám) első ellenfele tehát japán lesz, az egyszeres kadét- és kétszeres junior-világbajnok Miho Igarasi. Orosz vagy azeri ellenfél jöhet következőnek. Az azeri, Lejla Gurbunova az idén U23-as Eb-ezüstöt és juniorvébé-bronzot nyert. Az orosz, vagyis Jekatyerina Polescsuk 2011-ben kadét Európa-bajnok volt, hat évig nem indult egyetlen utánpótlás-világversenyen sem, viszont bronzérmes lett az orosz felnőttbajnokságban.

Amit eddig írtunk a versenyről
Rajt a majdnem felnőttek világbajnokságán (előzetes)
1. nap, kötöttfogás 71, 75, 85, 98 kg
2. nap, kötöttfogás 59, 66, 80, 130 kg

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.17 14:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A női U20-as kézilabda-világbajnokság után a leány U19-es Európa-bajnokságnak is Magyarország lesz a házigazdája. A kontinensviadalt 2019 júliusában Győrben rendezik meg, ott, ahol ugyanez a korosztály tavaly nyáron EYOF-aranyérmet ünnepelhetett.

2018.03.14 13:14:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Igen tetszetős sikert ért el a zágrábi Európa-kupán a magyar ifjúsági cselgáncsválogatott, hiszen a 37 ország által delegált 793 fős mezőnyben három aranyérmet, ugyanannyi ezüstöt, két bronzérmet, négy ötödik és öt hetedik helyezést szerzett. Ezt azt jelenti, hogy a 49 magyar cselgáncsozó közül tizenhétnek sikerült pontot szereznie.

2018.03.10 09:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Csikócsapattal utazik a Kielce elleni idegenbeli kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzésre a Rhein-Neckar Löwen együttese. A németek azért küldik az utánpótlásegyüttesüket Lengyelországba, mert a BL-meccsel egyidőben a Kiel elleni hazai bajnokin is pályára kell lépniük. A Löwen próbált egyeztetni a nemzetközi szövetséggel a halasztásról, hiába…

2018.03.08 15:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Három utánpótláskorú játékos is bekerült a hollandok elleni Eb-selejtezőkre készülő női kézilabda-válogatott keretébe. Ezúttal három ferencvárosi fiatal, Háfra Noémi (19), Faluvégi Dorottya (19) és Márton Gréta (18) kapott meghívót Kim Rasmussen egyértelműen fiatalodó együttesébe.

2018.02.25 12:44:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bő fél éve született parlamenti határozat a röplabda látványsportágak közé emeléséről. Az országgyűlés 150 igen és 34 nem szavazattal elfogadta az előterjesztést. Azóta a röplabda a hatodik sportág, amely élhet a társaságiadó-kedvezmény nyújtotta – az utánpótlás-nevelésben döntő jelentőségű – lehetőségekkel. Az első hónapok tapasztalatairól mindkét oldalt megkérdeztük: Ludvig Zsoltot, a szövetség főtitkárát, valamint Tomanóczy Tibort, a Dunaferr SE élvonalbeli férficsapatának vezetőedzőjét.