utanpotlassport.hu 2017.11.23 23:10 Frissítve: 2017.11.23 23:15

Birkózás, U23-as vb: japán száz százalék az első női versenynapon

A női birkózás első bydgoszczi versenynapján mind a négy súlycsoportban japán győzelem született az U23-as világbajnokságon; a négy döntő nyolc résztvevője közé csak egyetlen európai fért be. A két, rangos magyar szereplő közül Galambos Ramóna tudott mérkőzést nyerni, és hetedik lett, Németh Zsanett nyeretlenül búcsúzott.

Szekeres István – utanpotlassport.hu A lengyelországi Bydgoszban zajló, első U23-as világbajnokság előzetesében azt taglaltuk, hogy a magyar versenyzők csúcs napjának (az eddig elért eredményük alapján) a kedd és a csütörtök ígérkezik. A kedd a kötöttfogás arany- és ezüstérmével bejött. A csütörtök azonban – hogy stílszerűek legyünk – csütörtököt mondott.

A súlyos könyöksérülés miatt sokat kihagyott Galambos Ramóna sikeresen tért vissza, noha a száz százalékot még nem érte el a formája. A lengyel Czyzowiczot megverte, ahogy kell: gond nélkül, 8–0-ra. Következett az U23-as Eb-k ezüst- és bronzérmese, a török Bediha Gün. 10–10 lett a végeredmény, és ha az magyar győzelmet jelentett volna, még szépségdíjas meccsnek is neveznénk. De nem azt jelentette.

A kötés már lekerült Ramóna könyökéről, de a formája a sok kihagyás miatt még nem érte el a száz százalékot Fotó: UWW/Martin Gábor

A kötés már lekerült Ramóna könyökéről, de a formája a sok kihagyás miatt még nem érte el a száz százalékot  •  Fotó: UWW/Martin Gábor

Ramóna két levitellel gyorsan elhúzott, 4–0, amire Gün négy pontot érő akcióval, a ledöntés malomnak becézett verziójával válaszolt, 4–4. A második menet elején a magyar visszaadta a kölcsönt, az ő csípődobása is négy pontot ért, 8–4. Bármilyen hihetetlen, hiszen Ramóna jól ismeri a török malomtrükkjét, Gün megint megcsinálta, 8–8, és még bebillentéssel is megtoldotta, 8–10. Nyolcvan másodperc volt hátra, és a törököt – nem először – inteni kellett volna szabálytalan fogásért. A bírók nem tették meg. A magyar kispad hangosan reklamált, kapott is érte sárga lapot vagy Gulyás István felnőtt- vagy Nagy Lajos utánpótlás-kapitány; majd elosztják egymás között… Végre megadták, és be is írták a két pontot, de már túl későn, 10–10. Csakhogy ezzel Gün nyert, mert neki két, a magyarnak pedig csak egy négypontos akciója volt.

Ezzel elúszott az érem lehetősége. Vigaszágban bizakodni dőreség lett volna, hiszen oda egyedül a győztes kerülhetett. Nyilvánvaló volt ugyanis, hogy az elődöntő egyértelmű favoritja a japánok 18 éves felnőtt-világbajnoka, Haruna Okuno. És az vívhatott bronzmérkőzést, akit ő ott legyőz. Hát, Gün lett az!... Az elődöntő négy percnél rövidebb volt, technika tussal, 10–0-ra nyert Okuno.

Galambos Ramóna végül hetedik lett (a török pedig ötödik) a bydgoszczi Artego arénában. Pontszerző, hiszen a birkózásban az első tíz helyezett eredményét veszik figyelembe.

Németh Zsanettnek nem sikerült a rajt. Az ukrán Susztova ellen birkózott, aki – már elnézést a népies kifejezésért – afféle „töltött galamb”, mélyen van a súlypontja, de gyors és ügyes, képzett versenyző. Jelentős magasságbeli különbség esetén a kicsik nagy fegyvere a válldobás, az – mondhatni – a sportág elemiiskolás tananyaga. Zsanett, aki pedig egyetemi színvonalon ismeri a birkózást, mégis megette Susztova vállasát, 0–4. Aztán jött intés, 0–5, majd csípődobás, 0–9. A nagyobb baj viszont az volt, hogy fiatal klasszisunk egyáltalán nem érezte a birkózást. Mi több, az első menet közepétől – a streamingen át is jó látható módon – jelentős oxigénadóssága volt.

A bydgoszczi története elég hamar lezárult. A gömbölyded ukrán a következő, a kínai ellenfelet még 45 másodperc alatt tusolta, de az elődöntőben már ő került két vállra a kanadai Doogan ellen. És akkor, azáltal vesztette el még a vigaszág, a bronzmérkőzés reményét is a kétszeres U23-as Európa-bajnok magyar.

A kadétvilágbajnoki győzelme, 2011 óra követem Zsanett pályafutását, és továbbra is meggyőződésem, hogy a tokiói olimpia aranyesélyese. Ilyen enerváltnak azonban még nem láttam, és arra gondoltam, hogy megbetegedett, tusolta valamilyen vírus. Az olvasók tájékoztatása, de személyes aggódás miatt is felhívtam Bydgoszczban az utánpótlás-kapitányt. Nagy Lajos elmondta, hogy Zsanett szerencsére egészséges, és csak nagyon visszafogottan utalt a problémára: „Kicsit elszaladt a súlya, és nyilván megviselte a szokottnál nagyobb fogyasztás”.

Ezt nagyon gyorsan orvosolni kell. A mostanáig érvényes szabályok szerint a verseny előtti délutánon zajlik le a mérlegelés. Az egyetlen mérlegelés! De 2018-tól, amikor véglegesítik, hogy minden súlycsoport versenye két napig tart, és az érintetteknek mind a két napon (!) reggel kell mérlegelniük, az bizony nagy fordulat.

Akkora fordulat, hogy várhatóan a nagyfogyasztó, idősebb versenyzők egész sora be is fejezi a pályafutását. Mert ha valaki reggel faragja le magáról, kínnal-keservvel az utolsó dekákat, viszont egy óra múlva már szőnyegre kell lépnie, az bizony nem gyerekjáték. Új étrendet, szigorú súlytartást követel az év minden napján.

A 18 éves, már felnőttvilágbajnok Haruna Okuno nyert Ramóna súlycsoportjába Fotó: Reuters/Regis Duvignau

A 18 éves, már felnőttvilágbajnok Haruna Okuno nyert Ramóna súlycsoportjába  •  Fotó: Reuters/Regis Duvignau

De mi most maradjunk még a jelenben és Bydgoszczban. A női birkózás első versenynapján a japánok száz százalékon teljesítettek: mind a négy aranyat megszerezték, ami azért nekik is szokatlan. Európa nagyon sápadt statisztikával zárt. A négy döntő nyolc szereplője közül öt volt ázsiai (a négy japán és egy mongol), ketten képviselték az amerikai kontinenst (két kanadai; a sportágban kevésbé jártas olvasók tájékoztatására: Kanada a női birkózás egyik nagyhatalma). És csak egyetlen európai, az 55 kg-ban, Ramóna súlycsoportjában, a fehérorosz Irina Kuracskina, aki remekül helytállt, még vezetett is, és végül csak 5–2-re maradt alul a tizennyolc évesen már felnőtt-világbajnok Haruna Okunóval szemben.

S tegyük hozzá, hogy a női szakágban rohamléptekkel fejlődő latin-amerikai és afrikai országok többsége nem vesz részt az U23-as világbajnokságon.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BYDGOSZCZ (LENGYELORSZÁG)
Női birkózás, 1. nap: 55, 58, 63, 75 kg
A nap magyar szereplői
55 kg (12 induló): Galambos Ramóna (Pécsi EAC). 58 kg (15): magyar induló nincs. 63 kg (17): magyar induló nincs. 75 kg (14): Németh Zsanett (UTE)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Galambos–Alicja Czyzowicz (lengyel) 8–0. Anasztaszia Susztova (ukrán)–Németh 9–0. Negyeddöntő. Bediha Gün (török)–Galambos 10–10, több magas értékű akcióval a török nyert
A nap világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
55 kg: Haruna Okuno (Japán), …7. Galambos Ramóna
58 kg: Juzuru Kumano (Japán), magyar induló nem volt
63 kg: Ajana Gempei (Japán), magyar induló nem volt
75 kg: Jaszuha Macujuki (Japán), …13. Németh Zsanett

Mercédesz japánnal kezd

A női birkózás első napjának láttán aligha kell kommentár ahhoz, hogy Dénes Mercédesz péntek reggelre, „éhgyomorra” japán ellenfelet kapott.

Nézzük hát a pénteken szőnyegre lépő két magyar sorsolását!

48 kg (15 induló). A tatabányai leány, Kyparissi Vassiliki a 12-es sorsolási számmal együtt első ellenfélnek megkapta az orosz Anzselina Vetoskinát, az idei U23-as Eb aranyérmesét. Ha győz, akkor igen kemény páros győztese ellen folytathatja, lehet az illető vagy a junior-világbajnok, azeri Turkan Naszirova vagy a kazah Irina Boriszova, az idei felnőtt Ázsia-bajnokság bronzérmese. És ha ez nem elég, következhet a japán Rina Okuno…

53 kg (18). Dénes Mercédesz (12-es sorsolási szám) első ellenfele tehát japán lesz, az egyszeres kadét- és kétszeres junior-világbajnok Miho Igarasi. Orosz vagy azeri ellenfél jöhet következőnek. Az azeri, Lejla Gurbunova az idén U23-as Eb-ezüstöt és juniorvébé-bronzot nyert. Az orosz, vagyis Jekatyerina Polescsuk 2011-ben kadét Európa-bajnok volt, hat évig nem indult egyetlen utánpótlás-világversenyen sem, viszont bronzérmes lett az orosz felnőttbajnokságban.

Amit eddig írtunk a versenyről
Rajt a majdnem felnőttek világbajnokságán (előzetes)
1. nap, kötöttfogás 71, 75, 85, 98 kg
2. nap, kötöttfogás 59, 66, 80, 130 kg

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.

2017.09.29 17:48:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bár 2-0-ra is vezetett, végül döntetlent ért el a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az FK Szutjeszka otthonában, az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában. Simon Miklós elégedett volt csapata játékával, és szerinte minden esély megvan arra, hogy kiharcolják a továbbjutást a Bozsik Stadionban.