utanpotlassport.hu 2017.11.27 08:54 Frissítve: 2017.11.27 09:00

Birkózás, U23-as vb: a szabadfogásban futottunk még...

A szabadfogás négy súlycsoportjának helyosztóival vasárnap este véget ért Bydgoszczban az első U23-as birkózó-világbajnokság. A fogásnem második négy aranyérme három földrész három országába került: az oroszok kettőt szereztek Európának, az irániak egyet Ázsiának, míg egyet az Egyesült Államok az amerikai kontinensnek. A két magyar induló egyformán zárt: egy mérkőzés, egy vereség, búcsú…

Szekeres István – utanpotlassport.hu A birkózó-világversenyeken, mint amilyen a mostani, a bydgoszczi U23-as vb volt, az éremért erős középtávot kell teljesíteni. A szabadfogás két vasárnapi, magyar szereplője ahhoz képet csak egy kört futott. És azt sem végig! Ligeti Richárd és Juhász Balázs is az első mérkőzésének alig túl a kétharmadán, az ötödik perc elején technikaitus-vereséget szenvedett. Kétségkívül mindketten erős ellenféllel szemben…

Akik közül azonban egyik sem vitte sokra az Artego arénában. A Ligetit legyőző fehérorosz Karpacs 15–5-re, technikai tussal kapott ki a folytatásban a grúz Kentcsadze ellenében, míg a Juhász ellen győztes, orosz Magomedovot több mint egy perccel a vége előtt leléptették a későbbi világbajnok, az iráni Golejdzs ellen, mert holt fáradtan már csak kilépkedett a szőnyegről.

De véletlenül sem akarom bántani a versenyzőket, nem is szokásom, mert tudom, hogy nagyon keményen és nagyon sokat dolgoznak az edzéseken, híres a sportág munkamorálja. A szabadfogásúak állóképessége, testi ereje is versenyképes a nemzetközi összehasonlításban, sokat tudnak a fogásnem technikájából is. Ami viszont most is hiányzott: a támadások dinamizmusa, vagyis a robbanékonyság…

És az önbizalom!

Nem névre szignálom ki a következőt, annál is inkább, mert a hazai versengésben nem jellemző rá. Viszont itt meg azt láttam: lábramenést indít, de már az indítás pillanatában elbizonytalanodik, már nem hisz abban, hogy sikerül, így annyira visszafogja magát, hogy végül már csak az ellenfél lába elé kuporodik. Mint aki azt mondja: passzolok, pajtás, most te jössz… Az pedig él a lehetőséggel, és jön is.

Nincs szándékom tanulmányt írni a szabadfogású utánpótlás helyzetéről, nem is az én dolgom, bár lassan ötven éve figyelem közelről a sportágat. Külön a szakemberek figyelmébe sem ajánlom, mert ők ezt pontosan, ugyanúgy tudják. Vagy még úgyabbul.

Ugorgyunk, mondom tehát most, mint bizonyos Pósalaky úr Nyilas Misinek Móricz Zsigmond méltán kedvelt regényében.

Ami a vasárnapi versenyt illeti, erős mezőny produkált színvonalas küzdelmet. Csak a döntők voltak visszafogottabbak. Az első, a 65 kilósoké, az orosz Kuular és az ezüstérmes, indiai Badzsrang közötti még nagyon is rendben volt, csak úgy röpködtek a látványos négypontos akciók, és 17–6 lett a vége az orosz javára. A másik három fináléban azonban az erősebb, jobb versenyző már nem birkózni akart… Csak győzni. Minél többször kiléptetni, kilökdösni, kigyömöszölni az ellenfelet a szőnyegről – egy pontért. Sok kicsi sokra megy. Ezt ismételte szinte az unalomig a 97 kilós, iráni Golejdzs is a fehérorosz ellenféllel szemben.

A japán Rinja Nakamura Szombathelyen aratta az első nemzetközi sikerét Forrás: UWW

A japán Rinja Nakamura Szombathelyen aratta az első nemzetközi sikerét  •  Forrás: UWW

Az egész szabadfogású mezőnyben – legalábbis az én ízlésemnek – a 61 kg japán világbajnoka, Rinja Nakamura nyújtotta a legtöbbet. A birkózásáról is híres, tokiói Szensu egyetem 22 éves hallgatója és versenyzője 2011-ben bronzérmes volt a kadétvébén (mégpedig Szombathelyen). Az idén már a felnőtt-világbajnokságon, Párizsban lett ötödik: a későbbi világbajnok, azeri Hadzsi Alijev verte meg 3–1-re, majd a bronzmérkőzésen a kubai Yowlys Bonne győzte le. Most Bydgoszczban elementáris erejű, látványos birkózást mutatott be. A négy mérkőzésén összesen 43 pontot szerzett, míg vele szemben az ellenfelek összesen ötöt. Ő persze szerzett volna többet is, csakhogy amikor kialakul a tíz pont különbség, akkor már nincs tovább, vége a meccsnek. Az elődöntőben az orosz Dudajev ellen 98 másodperc alatt érte el a 10–0-t.

A vasárnapi négy aranyérem három földrész három országába került: az oroszok révén kettő jutott Európának, az irániak egyet szereztek Ázsiának, egyet pedig az Egyesült Államok csapata visz az amerikai kontinensre. A szabadfogás nyolc világbajnoki címe a szokottnál több országban ad okot ünneplésre. A fele szovjet utódállamokban, három Oroszországban, egy Grúziában, a másik fele pedig az Egyesült Államokban, Iránban, Japánban és Kubában.

U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BYDGOSZCZ (LENGYELORSZÁG)
Szabadfogás, 2. nap: 65, 70, 74, 97 kg
A nap magyar szereplői
65 kg (26 induló): magyar nem volt. 70 kg (21): magyar induló nem volt. 74 kg (25): Ligeti Richárd (Haladás VSE). 97 kg (21): Juhász Balázs (Kőbánya SC)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Andrej Karpacs (fehérorosz)–Ligeti technikai tus, 10–0 a 4:18. percben. Nyolcaddöntő. Raszul Magomedov (orosz)–Juhász technikai tus, 10–0 a 4:13. percben
A nap világbajnokai és a magyar versenyzők helyezése
65 kg: Nacsin Kuular (Oroszország), magyar induló nem volt
70 kg: Richard Lewis (Egyesült Államok), magyar induló nem volt
74 kg: Gadzsi Nabijev (Oroszország), …24. Ligeti Richárd
97 kg: Motadzsba Golejdzs (Irán), …17. Juhász Balázs
Pontverseny: 1. Oroszország 55 pont, 2. Kazahsztán 41, 3. Grúzia 36, …18. Magyarország 6

Amit eddig írtunk a versenyről
Rajt a majdnem felnőttek világbajnokságán (előzetes)
1. nap, kötöttfogás 71, 75, 85, 98 kg
2. nap, kötöttfogás 59, 66, 80, 130 kg
3. nap, női birkózás 55, 58, 63, 75 kg
4. nap, női birkózás 48, 53, 60, 69 kg
5. nap, szabadfogás 57, 61, 86, 125 kg

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.03.09 09:48:14

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Lehet-e gond, ha egy sportág nagyon népszerűvé válik? Bírják-e a szakosztályok a megnövekedett érdeklődést edzőkkel, infrastruktúrával, ha egy-egy nagy siker után tömegével érkeznek a gyerekek? Öt hazai nevelőműhelyben érdeklődtünk.

2020.02.29 09:18:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Az utóbbi néhány évben egyre több 21 éves vagy annál fiatalabb külföldi labdarúgót szerződtetnek az NB I-es klubok. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója szerint ezzel az égvilágon semmi baj nincs, sőt…

2020.02.26 13:48:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A második versenynap délelőttjén már a harmadik érmét (a második aranyat) szerezte meg a magyar küldöttség a sportlövők lengyelországi junior Európa-bajnokságán: Mészáros Eszter Pekler Zalánnal párban győzött a vegyes csapatok küzdelmeiben.

2020.02.21 13:37:14

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Hívta az FTC, a Siófok és a Brest, ő azonban a német élvonal harmadik helyezettjét választotta. A 18 éves junior Eb-aranyérmes kézilabdázóval, Albek Annával a Metzingenbe szerződésről, a nem várt megkeresésekről, az NB I-ről és a távlati céljairól is beszélgettünk.

2020.02.09 12:37:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ifjúsági ergométeres kontinensviadal után a párizsi világbajnokságon is megvillantotta klasszisát az Arrabona Evezős Klub 18 éves versenyzője, Siska Bettina, elvégre 500 méteren új egyéni csúccsal a dobogó második fokára állt fel, s nevelőedzője, Halmainé Mészáros Éva szerint immár „stabilan hozza, amit tud".