Birkózás: Fődi Ildikó bronzával megjött a serdülő-Eb első magyar érme

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.21. 00:36
Címkék
Megszületett az első magyar érem Belgrádban, a kísérleti Európa-bajnokságon: a női birkózás 57 kg-os súlycsoportjában a kiskunhalasi Fődi Ildikó felléphetett a dobogó harmadik fokára az Alekszandar Nikolics Sportcsarnokban. A 44 kg-ban a Csepeli BC versenyzője, Szenttamási Róza ötödik lett. A nap a fehéroroszokról szólt – a mi kárunkra is.

Szekeres István Belgrádban a helyzet változatlan, állapíthattuk meg délelőtt, a női verseny kezdetén, nem túl vidáman: tájékoztatás, eredményközlés továbbra sincs az interneten. Szerencsére, a stream ezúttal már mind a három szőnyegen működött, látni tehát lehetett a mérkőzéseket, de az inkább afféle információvadászat volt, hiszen a súlycsoportok táblázata nélkül sötétben tapogatózik, aki a verseny igazi menetét akarja követni. És nem biztos, hogy így, szinte látatlanban helyesen rakja ki a puzzlét.Szekeres István Belgrádban a helyzet változatlan, állapíthattuk meg délelőtt, a női verseny kezdetén, nem túl vidáman: tájékoztatás, eredményközlés továbbra sincs az interneten. Szerencsére, a stream ezúttal már mind a három szőnyegen működött, látni tehát lehetett a mérkőzéseket, de az inkább afféle információvadászat volt, hiszen a súlycsoportok táblázata nélkül sötétben tapogatózik, aki a verseny igazi menetét akarja követni. És nem biztos, hogy így, szinte látatlanban helyesen rakja ki a puzzlét.

Mert hát például azt sem tudni, melyik súlyban hányan indultak.

Nap közben a szerb szövetség honlapján megjelent a pénteki, szabadfogású verseny komplett jegyzőkönyve, hogy legalább visszafele láthassunk tisztán…

A Nikolics-csarnok
A Nikolics-csarnok

A Nikolics-csarnok

Az már csak hab a tortán, hogy a 18 órára kiírt helyosztókat korábban, a streaming indulása előtt megkezdték. Amikor a kép megjelent, két súlycsoporton már túl volt a Nikolics-csarnok, szerencsére ott magyar induló nem volt. Ha lett volna, vasárnap délig várhatnánk, hogy megtudjuk a hivatalos eredményt.

Még szerencse, hogy a magyar lányok biztatóan kezdtek. A kilenc selejtezőből négyet megnyertek, moldovai, szerb, román és bolgár ellenféllel szemben. A legyőzőink között volt orosz, török, szerb…

No, és fehérorosz!

Úgy hozta a sors, hogy öt meccsen is velük futottunk össze. Akik a nap favoritjai voltak. Abból a nyolc súlycsoportból, amelynek tudjuk a végeredményét, ötnek a döntőjében is érdekeltek voltak: hármat megnyertek, kettőben az ezüst lett az övék. Két-két arany jutott az oroszoknak és az ukránoknak, egyet pedig az olaszok vihettek haza, a nagyszerűen birkózó Russo jóvoltából, aki a mi Gaál Henriettánkat 18 másodperc alatt győzte le egyetlen, elementáris rohammal, majd a döntőben a fehérorosz Volkot is gyakorlatilag leiskolázta.

Érdemes megemlékezni a másik nyugat-európai kiválóságról, a spanyol Molináról, aki – sajnálatos módon – a mi két 62 kg-os szereplőnket, Ferentzit, majd Juhászt győzte le egymás után, mégpedig technikai tussal. Így fordulhatott elő, hogy a két magyar a vigaszág első körében egymás ellen birkózott, Ferentzi nyert, de a következő lépés már nem sikerült: legyőzte az ukrán Leckovec.

Visszatérve Molinára, a döntő tragikus hőse lett. Egy perc alatt 4-0-ra ellibbent az orosz Kozlovától, de beleragadt egy kontrába, és tussal kikapott.

Szemben a szabadfogással, a női versenyen valamelyest enyhült a volt szovjetek nyomasztó fölénye. Az is belefért, hogy későbbi bronzérmesünk, a kiskunhalasi Fődi Ildikó a nyolcaddöntőben egyenesen orosz ellenfelet verjen meg, Ramazanova személyében. Méghozzá hogyan!... Mögékerüléssel szerzett vezetést az első menetben (2-0), a másodikban megintették (2-1), de taktikus, okos birkózással tartotta az előnyét. A hajrában az orosz levitellel kísérletezett, de amikor lejárt a mérkőzésidő, még nem volt meg. Már régen állt az óra, amikor akár kaphatott is volna két pontot. Az oroszok ezt nyilván nem észlelték, challenge-et kértek. Azt – ahogy kell – elvesztették, így lett a vége 3-1. Orosz vetélytársat (Cidenovát) győzött le Szenttamási is, 5-2-re. 1-2-ről fordított mögékerüléssel (3-2), majd a második menetben hídba billentéssel alakította ki a nagyszerű végeredményt.

Itt pedig Fődi Ildikó a Nikolics-csarnokban
Itt pedig Fődi Ildikó a Nikolics-csarnokban

Itt pedig Fődi Ildikó a Nikolics-csarnokban

Ildikó jól teljesített az elődöntőben, a későbbi ezüstérmes, fehérorosz Tretyak ellen is. Kicsit elaludt ugyan azt elején, és jött egy levitel és két felfordítás (0-6), de a második menetben parádés ledöntéssel feljött (4-6), abból azonban Tretyak mögé ment (4-7). Még éppen egy perc volt hátra. A magyar rohamozott, kicsit ki is nyílt, és egy levitel megpecsételte a sorsát (4-9).

A bronzmérkőzés jutalomjátéknak ígérkezett, de – sajátos módon – villámtréfa lett belőle. A leányunk levitte, hídba forgatta, és már ki sem engedte a szorításból a litván Valciukaitét. Huszonhárom másodperc telt el mindössze. A villámtréfa igazán csattanós volt, és ennek a csattanónak szép, bronzos a csengése.

Az ugyancsak az 57 kg-ban szerepelt, szegedi Major Nóra is jó benyomást keltett. Román ellenfelet vert meg 4-1-re, majd a fehérorosz Daraskeviccsel is kemény harcot vívott, a 8-4-es különbségű vereség arról sokat elárul.

És van egy ötödik helyezésünk is, a csepeli Szenttamási Róza jóvoltából. Az ötödik hely minden körülmények között megbecsülendő, hát meg ebben a dupla „szovjet” részvétellel sújtott mezőnyben!... Simán megverte Cidenovát, majd okosan túlbirkózta a román Pirvut. Az elődöntő is jó meccset ígért, az is lett volna, ha nem szalad rá egy csípődobásra, amelyből már nem lehetett kijönni.

Summa summárum: lett érmünk, értékes helyezésünk, és van ígéretes csapatunk (öten is vigaszágra kerültek), amely előtt hosszú út áll még. De a tagjainak idejük bőséggel van, hiszen nagyon-nagyon fiatalok.

SERDÜLŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD
Női szakág
A magyar csapat szereplői
37 kg: Kocsis Boglárka (Győri AC). 40 kg: Matyi Vivien (ESMTK), Romfa Jázmin (Nagysápi KE). 44 kg: Szenttamási Róza (Csepeli BC), Borsos Viktória (Kőbánya SC). 48 kg: Horváth Vanessza (Esztergomi BSE), Győri Emma (Diósgyőri BC). 52 kg: Gaál Henrietta (Túrkevei KSE), Elekes Enikő (Kalocsai SE). 57 kg: Major Nóra (Szegedi VSE), Fődi Ildikó (Kiskunhalasi BC). 62 kg: Ferentzi Emília (FTC), Juhász Elizabett (Esztergomi BSE)
A magyar mérkőzések
Selejtező. Iskin (török)–Kocsis 8-0, Gogajeva (orosz)–Matyi 12-2, technikai tus a 3:45. percben, Romfa–Babucsijszka (bolgár) tus a 0:43. percben. Janotava (fehérorosz)–Borsos tus a 0:34. percben. Beda (moldovai)–Győri tus az 1:19. percben. Elekes–Crecium (moldovai) 8-1. Major–Agoston-Palk (román) 4-1. Juhász–Velez (szerb) 9-2). Molina (spanyol)–Ferentzi technikai tus, 10-0 az 1:54. percben
Nyolcaddöntő. Szenttamási–Cidenova (orosz) 5-2. Zdunkevics (fehérorosz)–Horváth technikai tus, 10-0 az 1:09. percben. Copaceanu (román)–Elekes tus az 1:46. percben. Russo (olasz)–Gaál tus a 0:18. percben, Daraskevics (fehérorosz)–Major 8-4. Fődi–Fábián (szerbiai) tus a 0:12. percben. Molina (spanyol)–Juhász technikai tus, 10-0 a 0:49. percben
Negyeddöntő. Gogajeva (orosz)–Romfa technikai tus, 10-0 az 1:17. percben. Szenttamási–Pirvu (román) 2-1. Fődi–Ramazanova (orosz) 3-1
Elődöntő. Savcsuk (fehérorosz)–Szenttamási tus, csípődobás után, 6-0-nál az 1:11. percben. Tretyak (fehérorosz)–Födi 9-4
Vigaszág. Iskin (török)–Kocsis 8-0. Kiszljakova (fehérorosz)–Horváth 8-0. Dernekci (török)–Gaál tus az 1:10. percben. Ferentzi–Juhász technikai tus, 10-0 az 1:55. percben; Leckovec (ukrán)–Ferentzi tus a 0:49. percben
Bronzmérkőzés. Janotava (fehérorosz) –Szenttamási tus, a 2:58. percben, 6-0-nál. Fődi–Valciukaite (litván) tus a 0:23. percben, 2-0-nál
A döntők
34 kg: Szuharjova (orosz)–Padosik (ukrán) tus a 2:57. percben, 8-0-nál
37 kg: Tomiscs (ukrán)–Nuchifor (román) 10-0, technikai tus a 2:43. percben
40 kg: Kapusztyina (fehérorosz)–Macola (ukrán) 6-0
44 kg: Savcsuk (fehérorosz)–Plaser (észt) 6-0
48 kg: Zdunkevics (fehérorosz)–Tkacsenko (ukrán) 15-6
52 kg: Russo (olasz)–Volk (fehérorosz) 7-3
57 kg: Szjedih (ukrán)–Tretyak (fehérorosz) 10-4
62 kg: Kozlova (orosz)–Molina (spanyol) tus az 1:37. percben, 2-4-es állásnál (!)

Vasárnap a kötöttfogással folytatódik, és zárul is le a kísérleti Európa-bajnokság.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik