utanpotlassport.hu 2017.05.18 15:30 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Birkózás: 51 magyar fiatal lép szőnyegre a kísérleti serdülő Eb-n

Hosszú kihagyás után, kísérleti jelleggel világversenyt rendez a nemzetközi szövetség a serdülőkorosztálynak: az U15-ös Európa-bajnokságon 51 magyar versenyző lép szőnyegre péntektől vasárnapig.

Lakner Gábor Hosszú kihagyás után a nemzetközi szövetség ismét serdülő-világversenyt rendez: Európa-bajnokságot, Belgrádban péntektől vasárnapig. A korosztály elnevezése a 14-15 éveseket takarja, de korengedménnyel a 13 évesek is szőnyegre léphetnek.

A korosztályban utoljára 1999-ban rendeztek világversenyt, jelesül világbajnokságot, bár akkor még ezt a korcsoportot nevezték kadetnak (a felső korhatár ráadásul 16 év volt). A mostani értelemben vett kadetek junior néven szerepeltek, a jelenlegi juniorok pedig az olimpiai reménységek kategóriájába (espoir) tartoztak. A magyar birkózók rendre eredményesen szerepeltek a legfiatalabbak között, elég csak a későbbi olimpiai bajnok Majoros Istvánra gondolni, aki 1990-ben Szombathelyen nyert serdülő-világbajnoki címet.

Birkozas_serdulok

A serdülőkorosztály tagjai Belgrádban debütálhatnak világversenyen  •  Forrás: MBSZ

A kísérleti jelleggel rendezendő kontinensviadalt fogásnemenként tíz súlycsoportban bonyolítják le, pénteken a szabadfogásúak kezdenek, szombaton a lányoké a terep, végül vasárnap a kötöttfogásúak versenyével zárul a viadal. Minden országból két birkózó indulhat súlycsoportonként, azonban ha az összes résztvevő ország él ezzel a lehetőséggel, bizony könnyen kezelhetetlen mennyiségűre duzzadhat a mezőny. De ez már legyen a rendező szerb szövetség gondja...

Magyarországot összesen 51 fiatal képviseli: a Gyurasits Csaba és Tóth Gábor vezette szabadfogású csapatot, valamint a Módos Péter és Módos Csaba által irányított kötöttfogású gárdát egyaránt 19 versenyző alkotja, Péteri András és Csonka Csaba leánycsapata pedig 13 sportolóból áll. Szabad- és kötöttfogásban tehát csak egy-egy súlycsoportban nem indul két versenyzőnk, míg a lányok küzdelmében hat súlycsoportban duplázunk, egyben lesz egyetlen indulónk, háromban pedig nem vagyunk érdekeltek.

„Nagyon örülünk annak, hogy ismét világversenyt rendeznek ennek a korosztálynak, hiszen a korcsoportok összevonása néhány ritka kivételtől eltekintve nem tett jót a fiatalabb, azáltal rutintalanabb versenyzőknek. Hagyományos és népszerű volt ez a megméretés korábban, ráadásul mi mindig jól is szerepeltünk – mondja a leánycsapatot vezető Péteri András. – A fiúk Szlovákiában, a lányok pedig Horvátországban vettek részt főpróbának is beillő nemzetközi versenyen, és ígéretes teljesítményeket láthattunk tőlük. Bizakodóak vagyunk, szeretnénk, ha a feltörekvő fiatalok több éremmel térnének haza első korosztályos Európa-bajnokságukról.”

A magyar résztvevők
Szabadfogás. 32 kg: Rafael Dániel (CVSE). 35: Kocsis Ferenc (DBC), Gyurasits Máté (Győri AC). 38: Takács Zsolt, Mányik Dávid (mindkettő ESMTK). 42: Kaffai Botond (Vasas), Csavar Krisztofer (FTC). 47: Porteleki Dávid (DBC), Jochim Márk (OSBK). 53: Balázs Bálint (TSC), Nagy Zsombor (Csepeli BC). 59: Takács Ferenc (HVSE), Patyi Máté (Sziget SC). 66: Nemes Bálint (HVSE), Pap Gergely (Törökszentmiklós). 73: Tímár Máté (FTC), Mikle Henrik (Törökszentmiklós). 85: Gubic Áron (BHSE), Nagy Barnabás (Csepeli BC)
Leányok. 37: Kocsis Boglárka (Győri AC). 40: Matyi Vivien (ESMTK), Romfa Jázmin (Nagysáp). 44: Szenttamási Róza (Csepeli BC), Borsos Viktória (Kőbánya SC). 48: Horváth Vanessza (Esztergom), Győri Emma (DBC). 52: Gaál Henrietta (Túrkeve), Elekes Enikő (Kalocsa). 57: Major Nóra (SzVSE), Fődi Ildikó (Kiskunhalas). 62: Ferentzi Emília (FTC), Juhász Elizabet (Esztergom)
Kötöttfogás. 32: Mizsei Zoltán (FTC), Herda Attila (Dévaványa). 35: Gombos Alex (FTC), Kovács Ferenc (Nagysáp). 38: Vitek Amadeusz (Esztergom), Balajti Gábor (Püspökladány). 42: Kovács Gábor (Esztergom), Molnár Tibor (Kaba). 47: Zurai Rajmund (DBC), Jordán Szilárd (NIKÉ). 53: Tősmagi Attila (ESMTK), Dóczi Mátyás (Dorogi NC). 59: Szinay Csaba (DBC), Déri Dominik (KASI). 66: Horváth Ádám (NIKÉ), Zsivnovszky Gergő  (Sziget SC). 73: Birtalan Bendegúz (ESMTK). 85: Pénzes Péter (Monor SE), Mezei Dáriusz (Érd)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.11 14:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is részt vett a kecskeméti úszóünnepen, az Univer 24-en. A maratoni versenyen az iskolások óránkénti váltásban szálltak vízbe, a hatfős felnőttváltók pedig szombat éjjel 12 órás versenyen mérték össze tudásukat. Hosszú Katinka köszöntőjében a világ legjobb sportjának nevezte az úszást.

2017.11.26 14:58:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Nagyszerű szezont zártak idén a korosztályos nyílt vízi úszók. A most kijelölt ifjúsági válogatottba még az idei eredmények alapján kerültek a versenyzők, ám a tavasz végi válogatóversenyek alaposan átrendezhetik a világversenyekre készülő csapatot. Gellért Gábor szakágvezető szerint a felkészülésükben annyi lesz a változás, hogy több felnőtt Európa-kupán is „mély vízbe” dobnák a fiatalokat.

2017.11.14 13:14:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) sem ment el szó nélkül az FTC fiatal játékosainak kiváló teljesítménye mellett: a 18 éves Márton Grétát a forduló újoncának választották a Vardar Szkopje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés után.

2017.10.04 15:21:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kedvezően fogadta a szakma a szövetség által meghirdetett utánpótlás-reformokat. A Postás SE női tornaszakosztályában utánpótlásedzőként tevékenykedő Bozi András szerint jó irányba mutatnak az újítások. A koncepció kidolgozását irányító Jordanov Zoltánnal rendszeres kapcsolatban állnak, így a megvalósításban nem számítanak nagyobb nehézségekre. Az egyesület a napokban kisbuszt kapott a MTSZ-től, amely csökkenti a fiatalok utaztatásával járó költségeket.

2017.10.02 14:29:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 11. fordulójában 620 perc jutott hét, fiatalszabályba tartozó játékosnak, összességében nem tapasztaltunk semmi meglepőt: a Diósgyőrt leszámítva azok a klubok, amelyek eddig is lehetőséget biztosítottak az U20-as futballistáknak, ezúttal sem okoztak csalódást. Közülük kiemelkedik a Haladás, amely három fiatalt is a kezdőbe nevezett. Ezúttal csak öt csapatban jutott szóhoz 1997 után született játékos, ez pedig újabb negatív rekordot jelent. Örömteli viszont, hogy az Újpest 20 éves hátvédje, Pávkovics Bence megszerezte első élvonalbeli gólját.