utanpotlassport.hu 2017.05.18 15:30 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Birkózás: 51 magyar fiatal lép szőnyegre a kísérleti serdülő Eb-n

Hosszú kihagyás után, kísérleti jelleggel világversenyt rendez a nemzetközi szövetség a serdülőkorosztálynak: az U15-ös Európa-bajnokságon 51 magyar versenyző lép szőnyegre péntektől vasárnapig.

Lakner Gábor Hosszú kihagyás után a nemzetközi szövetség ismét serdülő-világversenyt rendez: Európa-bajnokságot, Belgrádban péntektől vasárnapig. A korosztály elnevezése a 14-15 éveseket takarja, de korengedménnyel a 13 évesek is szőnyegre léphetnek.

A korosztályban utoljára 1999-ban rendeztek világversenyt, jelesül világbajnokságot, bár akkor még ezt a korcsoportot nevezték kadetnak (a felső korhatár ráadásul 16 év volt). A mostani értelemben vett kadetek junior néven szerepeltek, a jelenlegi juniorok pedig az olimpiai reménységek kategóriájába (espoir) tartoztak. A magyar birkózók rendre eredményesen szerepeltek a legfiatalabbak között, elég csak a későbbi olimpiai bajnok Majoros Istvánra gondolni, aki 1990-ben Szombathelyen nyert serdülő-világbajnoki címet.

Birkozas_serdulok

A serdülőkorosztály tagjai Belgrádban debütálhatnak világversenyen  •  Forrás: MBSZ

A kísérleti jelleggel rendezendő kontinensviadalt fogásnemenként tíz súlycsoportban bonyolítják le, pénteken a szabadfogásúak kezdenek, szombaton a lányoké a terep, végül vasárnap a kötöttfogásúak versenyével zárul a viadal. Minden országból két birkózó indulhat súlycsoportonként, azonban ha az összes résztvevő ország él ezzel a lehetőséggel, bizony könnyen kezelhetetlen mennyiségűre duzzadhat a mezőny. De ez már legyen a rendező szerb szövetség gondja...

Magyarországot összesen 51 fiatal képviseli: a Gyurasits Csaba és Tóth Gábor vezette szabadfogású csapatot, valamint a Módos Péter és Módos Csaba által irányított kötöttfogású gárdát egyaránt 19 versenyző alkotja, Péteri András és Csonka Csaba leánycsapata pedig 13 sportolóból áll. Szabad- és kötöttfogásban tehát csak egy-egy súlycsoportban nem indul két versenyzőnk, míg a lányok küzdelmében hat súlycsoportban duplázunk, egyben lesz egyetlen indulónk, háromban pedig nem vagyunk érdekeltek.

„Nagyon örülünk annak, hogy ismét világversenyt rendeznek ennek a korosztálynak, hiszen a korcsoportok összevonása néhány ritka kivételtől eltekintve nem tett jót a fiatalabb, azáltal rutintalanabb versenyzőknek. Hagyományos és népszerű volt ez a megméretés korábban, ráadásul mi mindig jól is szerepeltünk – mondja a leánycsapatot vezető Péteri András. – A fiúk Szlovákiában, a lányok pedig Horvátországban vettek részt főpróbának is beillő nemzetközi versenyen, és ígéretes teljesítményeket láthattunk tőlük. Bizakodóak vagyunk, szeretnénk, ha a feltörekvő fiatalok több éremmel térnének haza első korosztályos Európa-bajnokságukról.”

A magyar résztvevők
Szabadfogás. 32 kg: Rafael Dániel (CVSE). 35: Kocsis Ferenc (DBC), Gyurasits Máté (Győri AC). 38: Takács Zsolt, Mányik Dávid (mindkettő ESMTK). 42: Kaffai Botond (Vasas), Csavar Krisztofer (FTC). 47: Porteleki Dávid (DBC), Jochim Márk (OSBK). 53: Balázs Bálint (TSC), Nagy Zsombor (Csepeli BC). 59: Takács Ferenc (HVSE), Patyi Máté (Sziget SC). 66: Nemes Bálint (HVSE), Pap Gergely (Törökszentmiklós). 73: Tímár Máté (FTC), Mikle Henrik (Törökszentmiklós). 85: Gubic Áron (BHSE), Nagy Barnabás (Csepeli BC)
Leányok. 37: Kocsis Boglárka (Győri AC). 40: Matyi Vivien (ESMTK), Romfa Jázmin (Nagysáp). 44: Szenttamási Róza (Csepeli BC), Borsos Viktória (Kőbánya SC). 48: Horváth Vanessza (Esztergom), Győri Emma (DBC). 52: Gaál Henrietta (Túrkeve), Elekes Enikő (Kalocsa). 57: Major Nóra (SzVSE), Fődi Ildikó (Kiskunhalas). 62: Ferentzi Emília (FTC), Juhász Elizabet (Esztergom)
Kötöttfogás. 32: Mizsei Zoltán (FTC), Herda Attila (Dévaványa). 35: Gombos Alex (FTC), Kovács Ferenc (Nagysáp). 38: Vitek Amadeusz (Esztergom), Balajti Gábor (Püspökladány). 42: Kovács Gábor (Esztergom), Molnár Tibor (Kaba). 47: Zurai Rajmund (DBC), Jordán Szilárd (NIKÉ). 53: Tősmagi Attila (ESMTK), Dóczi Mátyás (Dorogi NC). 59: Szinay Csaba (DBC), Déri Dominik (KASI). 66: Horváth Ádám (NIKÉ), Zsivnovszky Gergő  (Sziget SC). 73: Birtalan Bendegúz (ESMTK). 85: Pénzes Péter (Monor SE), Mezei Dáriusz (Érd)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.05 23:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Drámai módon szenvedett vereséget Vátzi Bálint a kötöttfogás 100 kg-os döntőjében az athéni kadet-világbajnokságon, de Takács István szerdán pótolhatja az elveszett aranyat, miután a 76 kg-ban a fináléba jutott. A világbajnok Szőke Alex harcban van a 85 kg bronzérméért. A fogásnem első öt világbajnoki címe három földrész öt országába jutott.

2017.09.01 22:47:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két bronzérmet szerzett a Portugáliában zajló U19-es öttusa Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott. Burcsik Barnabás és a csapat egyaránt a dobogó harmadik fokára léphetett a hullámvölgyekkel tarkított nap végén. A vívás megint kifogott a magyarokon, de a futás és a lövészet végül éremhez segítette őket.

2017.08.24 09:55:44

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Fantasztikus rajt: aranyérmet szerzett a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100 m-es fiú gyorsváltó az Indianapolisban zajló junior úszó-világbajnokságon, míg Holló Balázs 400 m gyorson szerzett ezüstérmet.

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…