Birkózás: 51 magyar fiatal lép szőnyegre a kísérleti serdülő Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.18. 15:30
Címkék
Hosszú kihagyás után, kísérleti jelleggel világversenyt rendez a nemzetközi szövetség a serdülőkorosztálynak: az U15-ös Európa-bajnokságon 51 magyar versenyző lép szőnyegre péntektől vasárnapig.

Lakner Gábor Hosszú kihagyás után a nemzetközi szövetség ismét serdülő-világversenyt rendez: Európa-bajnokságot, Belgrádban péntektől vasárnapig. A korosztály elnevezése a 14-15 éveseket takarja, de korengedménnyel a 13 évesek is szőnyegre léphetnek.Lakner Gábor Hosszú kihagyás után a nemzetközi szövetség ismét serdülő-világversenyt rendez: Európa-bajnokságot, Belgrádban péntektől vasárnapig. A korosztály elnevezése a 14-15 éveseket takarja, de korengedménnyel a 13 évesek is szőnyegre léphetnek.

A korosztályban utoljára 1999-ban rendeztek világversenyt, jelesül világbajnokságot, bár akkor még ezt a korcsoportot nevezték kadetnak (a felső korhatár ráadásul 16 év volt). A mostani értelemben vett kadetek junior néven szerepeltek, a jelenlegi juniorok pedig az olimpiai reménységek kategóriájába (espoir) tartoztak. A magyar birkózók rendre eredményesen szerepeltek a legfiatalabbak között, elég csak a későbbi olimpiai bajnok Majoros Istvánra gondolni, aki 1990-ben Szombathelyen nyert serdülő-világbajnoki címet.

Birkozas_serdulok
Birkozas_serdulok

A serdülőkorosztály tagjai Belgrádban debütálhatnak világversenyen  •  Forrás: MBSZ

A kísérleti jelleggel rendezendő kontinensviadalt fogásnemenként tíz súlycsoportban bonyolítják le, pénteken a szabadfogásúak kezdenek, szombaton a lányoké a terep, végül vasárnap a kötöttfogásúak versenyével zárul a viadal. Minden országból két birkózó indulhat súlycsoportonként, azonban ha az összes résztvevő ország él ezzel a lehetőséggel, bizony könnyen kezelhetetlen mennyiségűre duzzadhat a mezőny. De ez már legyen a rendező szerb szövetség gondja...

Magyarországot összesen 51 fiatal képviseli: a Gyurasits Csaba és Tóth Gábor vezette szabadfogású csapatot, valamint a Módos Péter és Módos Csaba által irányított kötöttfogású gárdát egyaránt 19 versenyző alkotja, Péteri András és Csonka Csaba leánycsapata pedig 13 sportolóból áll. Szabad- és kötöttfogásban tehát csak egy-egy súlycsoportban nem indul két versenyzőnk, míg a lányok küzdelmében hat súlycsoportban duplázunk, egyben lesz egyetlen indulónk, háromban pedig nem vagyunk érdekeltek.

„Nagyon örülünk annak, hogy ismét világversenyt rendeznek ennek a korosztálynak, hiszen a korcsoportok összevonása néhány ritka kivételtől eltekintve nem tett jót a fiatalabb, azáltal rutintalanabb versenyzőknek. Hagyományos és népszerű volt ez a megméretés korábban, ráadásul mi mindig jól is szerepeltünk – mondja a leánycsapatot vezető Péteri András. – A fiúk Szlovákiában, a lányok pedig Horvátországban vettek részt főpróbának is beillő nemzetközi versenyen, és ígéretes teljesítményeket láthattunk tőlük. Bizakodóak vagyunk, szeretnénk, ha a feltörekvő fiatalok több éremmel térnének haza első korosztályos Európa-bajnokságukról.”

A magyar résztvevők
Szabadfogás. 32 kg: Rafael Dániel(CVSE). 35: Kocsis Ferenc(DBC), Gyurasits Máté(Győri AC). 38: Takács Zsolt,Mányik Dávid(mindkettő ESMTK). 42: Kaffai Botond (Vasas), Csavar Krisztofer (FTC). 47: Porteleki Dávid(DBC), Jochim Márk(OSBK). 53: Balázs Bálint(TSC), Nagy Zsombor (Csepeli BC). 59: Takács Ferenc(HVSE), Patyi Máté (Sziget SC). 66: Nemes Bálint(HVSE), Pap Gergely (Törökszentmiklós). 73: Tímár Máté(FTC), Mikle Henrik(Törökszentmiklós). 85: Gubic Áron (BHSE), Nagy Barnabás (Csepeli BC)
Leányok. 37: Kocsis Boglárka(Győri AC). 40: Matyi Vivien(ESMTK), Romfa Jázmin (Nagysáp). 44: Szenttamási Róza(Csepeli BC), Borsos Viktória(Kőbánya SC). 48: Horváth Vanessza(Esztergom), Győri Emma (DBC). 52: Gaál Henrietta(Túrkeve), Elekes Enikő(Kalocsa). 57: Major Nóra(SzVSE), Fődi Ildikó(Kiskunhalas). 62: Ferentzi Emília(FTC), Juhász Elizabet(Esztergom)
Kötöttfogás. 32: Mizsei Zoltán(FTC), Herda Attila(Dévaványa). 35: Gombos Alex(FTC), Kovács Ferenc(Nagysáp). 38: Vitek Amadeusz(Esztergom), Balajti Gábor(Püspökladány). 42: Kovács Gábor(Esztergom), Molnár Tibor(Kaba). 47: Zurai Rajmund(DBC), Jordán Szilárd(NIKÉ). 53: Tősmagi Attila(ESMTK), Dóczi Mátyás(Dorogi NC). 59: Szinay Csaba(DBC), Déri Dominik(KASI). 66: Horváth Ádám(NIKÉ), Zsivnovszky Gergő(Sziget SC). 73: Birtalan Bendegúz(ESMTK). 85: Pénzes Péter(Monor SE), Mezei Dáriusz(Érd)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik