Autósport: kiakadt a magyar pilóta a TCR versenyzőire

Vágólapra másolva!
2017.05.06. 17:57
Címkék
A legendás belgiumi versenypályán, Spa-Francorchampsban csapott össze a TCR International Series mezőnye, benne Tassi Attilával (17) és az ismét a Zengő Motorsport színeiben induló Ficza Ferenccel (20). Magyar szempontból felemásra sikerült a hétvége, Ficza nem szerzett pontot és egy vitatható ütközésbe is belekeveredett, Tassi Attila viszont ismét felállhatott a dobogóra.

Majer Dániel A Forma–1-ből jól ismert legendás versenypályán, a belgiumi Spa-Francorchampsban folytatódott a TCR International Series szezonja. Az évad harmadik versenyhétvégéjén az eddigiekhez hasonlóan Tassi Attilának (17) és Ficza Ferencnek (20) szurkolhattunk. Ezúttal is a dobogós helyezésekért szálltak harcba.Majer Dániel A Forma–1-ből jól ismert legendás versenypályán, a belgiumi Spa-Francorchampsban folytatódott a TCR International Series szezonja. Az évad harmadik versenyhétvégéjén az eddigiekhez hasonlóan Tassi Attilának (17) és Ficza Ferencnek (20) szurkolhattunk. Ezúttal is a dobogós helyezésekért szálltak harcba.

Tassi Attila (jobb szélen) szenzációs rajtja az első futamon Forrás: tcr-series.com
Tassi Attila (jobb szélen) szenzációs rajtja az első futamon Forrás: tcr-series.com

Tassi Attila (jobb szélen) szenzációs rajtja az első futamon  •  Forrás: tcr-series.com

Kisebb változás hogy a legutóbbi, bahreini versenyhétvége óta Ficza Ferenc, váltott, és már nem az osztrák Zele Racing színeiben készült az aktuális fordulóra, hanem az előzetes terveknek megfelelően visszatért jól megszokott csapatához, a Zengő Motorsporthoz. A magyar istálló Belgiumban az erre a szezonra szánt Kia cee’d-del képviselte volna magát, az autót azonban még nem kapták meg, így a magyar pilótát egy Seat Leon volánja mögé ültették be. A M1RA esetében sem volt minden a régi, először vett részt ugyanis versenyhétvégén a csapat alapítója, Michelisz Norbert.

A hosszú távú autós gyorsasági világbajnokság hatórás versenye miatt rendhagyó módon már csütörtökön elkezdődött a szabadedzésekkel a TCR programja és ahogy az az Ardennekben nem ritka, esős idő fogadta a mezőnyt. Az első gyakorláson Tassi Attila meg is látogatta a kavicságyat, de Ficza sem alkotott maradandót, a mezőny végén zárt a felszáradó pályán. A második tréning már száraz körülmények között zajlott, Tassi a 6., Ficza a 17. helyen zárt.

A másnapi időmérő nem alakult rosszul a magyar fiataloknak, de kis szerencsével sokkal jobb is lehetett volna, Ficza ugyanis az első helyen jutott be a kvalifikáció második szakaszába, ott azonban már nem tudott pályára gurulni, mivel Seatjában eltört a féltengely, így a 11. rajtkocka lett az övé. Tassinak nem voltak technikai gondjai, ő a 6. helyet szerezte meg.

Ficza Ferencnek egyelőre nem hozott szerencsét a visszatérő zöld szín Forrás: tcr-series.com
Ficza Ferencnek egyelőre nem hozott szerencsét a visszatérő zöld szín Forrás: tcr-series.com

Ficza Ferencnek egyelőre nem hozott szerencsét a visszatérő zöld szín  •  Forrás: tcr-series.com

Az időmérő után nem sokkal rendezett első versenyen aztán olyasmit láttunk, amire vélhetően kevesen számítottak. Tassi Attila remekül kapta el a rajtot és öt vetélytársát kívülről körbeautózva vezető helyen fordult az első kanyarba. Ficza egy helyet veszítve tizenkettedikként jött el. A M1RA magyarjának első helye pünkösdi királyságnak bizonyult, már az első kör végén is nagy erőkkel támadta őt Comini az Audiban, a második forduló elején pedig meg is előzte. A harmadik helyen ugyancsak Hondával autózó, Tassihoz hasonlóan 17 éves belga Lessennes bizonyára figyelte az előzést, egy körrel később ugyanis lemásolta Comini manőverét és ugyanott ment el Tassi mellett, ahol korábban az audis versenyző. A magyar fiú így visszaesett a harmadik helyre.

A kezdeti izgalmak után Tassinak igencsak eseménytelenül telt a futam egészen a hetedik körig. Ekkor Vernay megpróbálta elvenni tőle a harmadik helyet, Tassi azonban visszaverte a támadást és körökön keresztül hősiesen védekezve behozta az autót a dobogó legalsó fokára, a szezonnyitó hétvége második futama után ismét pódiumon ünnepelve. Hátrébb Ficza már jóval eseménydúsabb köröket élt meg. A Zengő Motorsport pilótája Morbidelli megelőzésével visszaszerezte a 11. helyet, majd felzárkózott az előtte haladó bolyra, a csatározásokból azonban rosszul jött kis és Tom Coronel, valamint Morbidelli is megelőzte, az utolsó kör utolsó kanyarjában ráadásul még ütközött is, így kitört bal hátsó kerékkel evickélt be a célba a 14. helyen.

A másnap délelőtti második futamon Tassi az 5., Ficza ismét a 11. helyről várhatta a lámpák kialvását. A M1RA magyarja ezúttal is remekül kapta el a rajtot, de most nem találta meg a rést az előre jutáshoz, az ellenfelek azonban segítettek neki, az élről induló Potty és a második kockából nekilóduló Oriola ütközésének köszönhetően a harmadik helyen fordult az első kanyarba. Ficza megtartotta 11. helyét.

Michelisz Norbert és Tassi Attila, aki újabb dobogós hellyel gazdagodott Belgiumban Forrás: M1RA Facebook
Michelisz Norbert és Tassi Attila, aki újabb dobogós hellyel gazdagodott Belgiumban Forrás: M1RA Facebook

Michelisz Norbert és Tassi Attila, aki újabb dobogós hellyel gazdagodott Belgiumban  •  Forrás: M1RA Facebook

Tassi már az első körben két pozíciót vesztett, visszaesett ötödik helyre, Ficza azonban előrejött egy helyet, majd a második kör elején még egyet. Tassi a harmadik körben még hátrébb szorult, Comini is elment mellette az Audival, Ficza azonban továbbra is remekül ment, az ötödik fordulóban már Kazsaját támadta, a grúz azonban a Les Combes-ban egyszerűen kilökte. A magyar pilóta a mezőny végére esett vissza. Tassit időközben Vervisch, nem sokkal később pedig Nash is megelőzte, a M1RA ifjú pilótájának így be kellett érnie a kilencedik hellyel. Ficza nagy hajrával négyet előzve visszakapaszkodott a 14. helyre, de így is pont nélkül zárta a hétvégét, csapata Facebook-oldalán elmondott értékelésében pedig nem rejtette véka alá Kazsaja iránt érzett ellenszenvét. Egy kézen meg tudná számolni, hány pilóta harcol korrekten a TCR-ben – háborgott.

A Kazsajával történt ütközés Ficza belső kamerájából (Forrás: Zengő Motorsport Facebook):

Pár garázzsal arrébb, Tassi Attila boxában sem lehettek maradéktalanul elégedettek, de azért a másik magyar 17 megszerzett pontja és a bajnoki tabellán elfoglalt harmadik helye szomorkodásra sem adhat okot. Michelisz Norbert először vett részt csapatvezetőként versenyen és nagy büszkeséggel töltötték el a látottak. Az apróbb hibákat azért persze szerinte is orvosolni kell, hogy a harmadik helyről az év további részében Tassi és a csapat még feljebb tudjon lépni.

A belgiumi verseny részletes eredményeit ITT találja. Legközelebb egy hét múlva Monzában, Spa után egy másik legendás pályán csap össze a mezőny.

Egyéb korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik