Atlétika: remek eredmények a korosztályos bajnokságon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.24. 23:54
Címkék
Remek eredmények születtek az atléták korosztályos fedett pályás országos bajnokságának első napján a BOK-csarnokban. A résztvevők száma is emelkedett a tavalyihoz képest. A legjobb ifjúsági versenyzők az Európa-bajnokságra, a juniorok pedig a világbajnokságra készülnek, amihez fontos lépcsőfok volt a bajnokság.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz atléták kétnapos fedett pályás ifjúsági és junior országos bajnoksága kezdődött meg szombaton délben a BOK-csarnokban. Összesen 48 számban hirdetnek bajnokot a két korcsoportban, az egyéni számokra közel 800 indulást jeleztek a szakosztályok, 309 junior és 490 ifjúsági nevezés érkezett a szövetségbe. A váltók száma is igen magas, a idősebbeknél 21, míg a fiataloknál 15 egység áll majd rajthoz a program zárásaként, vasárnap délután.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huAz atléták kétnapos fedett pályás ifjúsági és junior országos bajnoksága kezdődött meg szombaton délben a BOK-csarnokban. Összesen 48 számban hirdetnek bajnokot a két korcsoportban, az egyéni számokra közel 800 indulást jeleztek a szakosztályok, 309 junior és 490 ifjúsági nevezés érkezett a szövetségbe. A váltók száma is igen magas, a idősebbeknél 21, míg a fiataloknál 15 egység áll majd rajthoz a program zárásaként, vasárnap délután.

A leányok 60 méteres síkfutásának dobogósai: Simon Virág, Takács Boglárka és Fodor Julianna Boglárka (balról jobbra) Fotó: Lengyák György
A leányok 60 méteres síkfutásának dobogósai: Simon Virág, Takács Boglárka és Fodor Julianna Boglárka (balról jobbra) Fotó: Lengyák György

A leányok 60 méteres síkfutásának dobogósai (balról jobbra): Simon Virág, Takács Boglárka, Fodor Julianna Boglárka  •  Fotó: Lengyák György

A BOK-csarnokban ennek megfelelően megteltek a mobillelátók szurkolókkal és családtagokkal, nem volt könnyű üres helyet találni. Az országos bajnokság első számában, a leány hármasugrásban azon nyomban kitűnő eredmény született. Áts Viktória 12.32 méterre ugrott, ami nemcsak egyéni csúcsot jelentett a tatabányai atléta számára, de az ifjúsági Eb-re is teljesítette a kiküldetési szintet.

Az országos bajnokság legjobbjainak ez a verseny ugyan a fedett pályás szezon végét jelentette, az egész éves programnak igazából csak a kezdete volt. Mindkét korosztály világversenyre készül, az ifjúságiak a győri Európa-bajnokságra, a juniorok pedig a tamperei világbajnokságra. De olyanok is akadnak, akiknek a kontinensviadal is csupán állomás, a végcél valójában a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia. Mint például Takács Boglárkának, az ARAK UP Akadémia 16 éves sprinterének, aki 7.55-ös egyéni csúccsal nyerte a 60 méteres síkfutást az ifjúságiak között.

„Nagyon örülök a győzelemnek, sajnos, nem szorítottak meg eléggé az ellenfelek, pedig az idő lett volna a cél. Ifjúsági csúcsot szerettem volna futni, de ez most nem jött össze. Pár századdal csupán, de lemaradtam. Az ifjúsági olimpiára szeretnék eljutni, de tudom, nehéz lesz, mert nagyon erős szintet kell teljesíteni. Az Európa-bajnokságon remekelnem kell, keményen meg kell küzdeni érte, de nem baj” – vélekedett a futamát követően Boglárka, akinek legnagyobb vágya természetesen az „igazi” olimpiára. Ám ez egyelőre csak álom, annyira messze van még időben, ráadásul európai sprinternek nem isbiztos, hogyreális célkitűzés.

Persze, olyanok is akadtak, akik koruknál fogva ugyan készülhetnének a Buenos Aires-i ötkarikás játékokra, s talán esélyük is lenne rá, de a kedvenc szakáguk nem szerepel a programban. Így esett ez Szűcs Szabinával, a kecskeméti KARC SE atlétájával is, aki 172 centiméterrel nyerte meg az ifjúsági leányok magasugrását, ám a hétpróbában érzi magát igazán otthon. Csakhogy azt nem rendezik meg az ifjúsági olimpián.

„Ennek ellenére megpróbálom magasugrásban kivívni az indulás jogát, előre semmit sem szabad feladni, de az edzőm szerint arra azérthétpróbában azért több lenneaz esélyem. Éppen ezért most örülök a mai győzelmemnek és az egyéni csúcsomnak. Hosszútávon szeretnék a hétpróbánál maradni, mert mindent szeretek, ami benne van” – így a 15 éves, kecskeméti ugró, akinek ez volt a tizenharmadik országos bajnoki címe.

A fiúk 1500 méteres síkfutásában is az esélyes nyert, a békéscsabai Apáti Bence személyében, aki alaposan maga mögött hagyta a mezőnyt. Persze a tavalyi győri EYOF ezüstérmesétől nem is lehet rosszabb teljesítményt várni.

„Két hétig beteg voltam, épphogy meggyógyultam – szabódott két köhögés között a 17 éves futó, aki idén már szintén az ifjúsági olimpiát tűzte ki célul maga elé. – Azt hiszem, nyolcszázon erősebb a mezőny, ezért az ezerötszázra koncentrálok. Jó lenne, ha itthon nagyobb lenne a rivalizálás, és kicsit megszorítanának, akkor jobban fejlődnék. Tényleg örülnék a konkurenciának,mertmost is elég egyedül maradtam a végére.”

A szövetség utánpótlás-szakreferense, Lengyák György elégedett volt a látottakkal. Szerinte mindenki jól felkészült az országos bajnokságra és már az első nap remek eredmények születtek.

Az ob-val kapcsolatban ugyanakkor a résztvevők számának emelkedését említette a másik legfontosabb tényként:
„A rendezés az indulók nagy száma miatt egyre nehezebb, de azt mondom, ennél nagyobb gondunk sose legyen! Sportoló gyerekből ugyanis sohasem elég, ha fel akarjuk építeni a sportág piramisát. A fiú távolugrásban például az ifjúsági versenyzők harmincöten voltak, ketté kellett szedni a csoportot, és így bizony a junior távolugrás elhúzódott. Úgy érzem, a Sport XXI. programunk egyre inkább termeli a fiatalokat a versenysportra. A célunk pedig az, hogy közülük minél többen felnőttként is megmaradjanak.”

Az országos bajnokság összes eredményeITTtalálható.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik