Atlétika: öt ország U16-os nemzetközi viadalán szerepel a csapatunk szombaton Varasdon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.29. 14:26
Címkék
Öt ország legjobb korosztályos atlétáinak részvételével rendeznek szombaton a horvátországi Varasdon nemzetközi U16-os atlétikai viadalt. A magyar válogatott ellenfele Horvátország, Csehország, Szlovákia és Szlovénia együttese lesz, s a korábbi évekhez hasonlóan egy dobogós helyezés a cél. Lengyák György utánpótlás-szakreferens a jövő évi ifi Európa-bajnokság szemüvegén keresztül figyeli a magyar versenyzők teljesítményét.

Gy. Szabó CsillaNemzetközi atlétikai viadalon vesz részt szombaton a magyar U16-os válogatott a horvátországi Varasdon. A serdülőliga-döntő és a csapatbajnokság alapján kijelölt együttes a házigazda horvát mellett a cseh, a szlovák és a szlovén gárdával méri össze tudását. Az öt szomszédos ország összecsapása azonban nemcsak a hagyományok és a jószomszédság miatt fontos. A serdülőkorosztályban az év ezen időszakában elsősorban szakmai okok indokolják a viadal létjogosultságát.Gy. Szabó CsillaNemzetközi atlétikai viadalon vesz részt szombaton a magyar U16-os válogatott a horvátországi Varasdon. A serdülőliga-döntő és a csapatbajnokság alapján kijelölt együttes a házigazda horvát mellett a cseh, a szlovák és a szlovén gárdával méri össze tudását. Az öt szomszédos ország összecsapása azonban nemcsak a hagyományok és a jószomszédság miatt fontos. A serdülőkorosztályban az év ezen időszakában elsősorban szakmai okok indokolják a viadal létjogosultságát.

− Az eredményhajhászás semmiképpen sem lehet célunk tizenhat éves gyerekek esetében − nyilatkozta elutazásuk előtt honlapunknak Lengyák György utánpótlás-szakreferens. – Éppen ezért úgy válogatottunk, hogy a versenyzőink csak végső esetben induljanak két számban. Inkább több atlétánknak akarunk lehetőséget adni, hiszen ebben a korban ez fontosabb a számszerű eredményeknél. A válogatottság nagy motivációt jelenthet a továbbiakban, miközben nemzetközi tapasztalatszerzésre is kiváló alkalom az ilyen kisebb, családiasabb hangulatú viadal. Abban természetesen biztos vagyok, hogy valamennyi fiatalunk a tőle telhető maximumot hozza, de én semmiképpen sem szeretnék terheket tenni a vállukra azzal, hogy esélyekről beszélek. A korábbi években a csehekkel felváltva nyertük a viadalt, szerintem most is dobogósak lehetünk, hiszen sok tehetséges versenyző van a csapatban.

Szücs Szabina távolugrásban indul Varasdon Fotó: Lengyák György
Szücs Szabina távolugrásban indul Varasdon Fotó: Lengyák György

Szücs Szabina távolugrásban indul Varasdon  •  Fotó: Lengyák György

− Mint például a hétvégi összetett bajnokságban remekül szereplő Szücs Szabina. Ő tényleg indulhatott volna több számban is.

− Így igaz, hiszen köztudott, hogy nagyszerű hétpróbázó lehet belőle. Varasdon távolugrásban indítjuk, de gerelyhajításban vagy magasugrásban is esélyes lenne. De ahogy említettem, nem az eredmények a legfontosabbak. Az őszi verseny azért kiemelkedően hasznos, mert nem leeső szintről kezdjük az alapozást, hanem kicsit továbbtoljuk a formájukat, és magasabb szinten stabilizáljuk. Egyébként is már a jövő évi győri ifjúsági Európa-bajnokság szemüvegén keresztül nézem a versenyt, hiszen a mostani tizenöt évesek akkor már ifi korba lépnek.

− Kik azok, akiket különösen figyel már a kontinensviadalra előre tekintve?

− A gátfutókat mindenképpen, mind a lányoknál mind pedig a fiúknál. Tehetségesek, ügyesek, pillanatnyilag helyük lenne az ifjúsági Eb-n, de náluk a korosztályváltással növekszik a táv, ami kockázati tényező. Ma még nem tudhatjuk, hogyan alkalmazkodnak a változáshoz. A rúdugrókról sem mondanék semmit, még ha nekem Nagy Marcell részvétele is egyértelműnek tűnik, hiszen ebben a szakágban eredményes programunk van, amely bármikor kitermelhet új versenyzőket. Nehéz tehát neveket említeni, a teljesség igénye nélkül mondom, hogy Simon Virágnak, Urbán Zitának, Szűcs Szabinának és Giczi Eszternek a lányoknál, a fiúknál pedig Bánóczy Árpádnak, Molnár Attilának, Hodossy-Takács Sámuelnek, Nagy Marcellnek, Katavics Balázsnak, Stupák Lászlónak és Halász Kristófnak van a legnagyobb esélye arra, hogy jövőre az Eb-csapatban szerepeljen. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ebben a korban még egyetlen nyár alatt is annyit fejlődhet valaki, hogy tényleg felelőtlenség jövő évi eseményre jóslásokba bocsátkozni. Nekem azonban már arra kell készülni, ezért is tartom fontosnak a szombati szomszédolós viadalt.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

ÖT ORSZÁG U16-OS NEMZETKÖZI VIADALA, VARASD (HORVÁTORSZÁG)
A magyar válogatott
Fiúk
100 m:
Halász Kristóf, Balogh Levente. 300 m: Bánóczy Árpád, Molnár Attila. 1000 m: Soós Barnabás, Markó Péter Dániel. 3000 m: Zsetnyai Ákos, Marx Balázs. 100 m gát: Almási Olivér, Nagy Richárd. 300 m gát: Pintér Erik, Galántai Bence. 3000 m gyaloglás: Varga Máté, Babus Sándor. Magasugrás: Hodossy-Takács Sámuel, Kapusi Barnabás. Rúdugrás: Nagy Marcell, Scheidler Dávid, Böndör Márton (versenyen kívül). Távolugrás: Antal Bálint, Smelka Dániel. Kalapácsvetés: Katavics Balázs, Stupák László. Gerelyhajítás: Mihájlovics Alex, Jancsik Martin. 4x100 m váltó: Kiss Máté, Nagy Richárd, Balogh Levente, Halász Kristóf .4x300 m mix: Farkas Bence, Lipták Dániel, Kerekes Dominika, Nagy Vanessza
Leányok
100 m:
Simon Virág, Rácz Vivien. 300 m: Simon Virág, Mohai Regina. 600 m: Urbán Zita, Gajdos Dominika. 2000 m: Csuta Dorottya, Koczka Kata. 100 m gát: Petrozsényi Júlia, Decker Szonja. 300 m gát: K.Szabó Gabriella, Donka Réka. 3000 m gyaloglás: Zahorán Petra, Spiller Tiziana. Magasugrás: Goschi Anna, Borhy Annamária. Rúdugrás: Kulcsár Boglárka, Hornácsik Gréta, Pamela Scheidler Réka (vk). Távolugrás:Szűcs Szabina, Szabó Laura. Súlylökés: Kling Réka, Losonczi Blanka. Diszkoszvetés: Giczi Eszter, Eszenyi Napsugár. Kalapácsvetés: Giczi Eszter, Buús Borbála. Gerelyhajítás: Kövér Fanni, Gulyás Johanna. 4x100 m váltó: Skriván Bíbor, Decker Szonja, Petrozsenyi Júlia, Rácz Vivien

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik