Atlétika: ifjúsági világbajnokság magyarok nélkül

Vágólapra másolva!
2017.06.20. 11:19
Címkék
A versenyzők és az edzők biztonsága érdekében nehéz szívvel, de úgy döntött a Magyar Atlétika Szövetség elnöksége, hogy a magyar csapat nem vesz részt a július 12-én Nairobiban kezdődő ifjúsági világbajnokságon. Az okokat Spiriev Attila sportigazgató tárta fel.

reb A nyári zsúfolt atlétikai utánpótlás-versenynaptár csúcspontjainak egyike lett volna a július 12-én kezdődő,utoljára megrendezendő ifjúsági világbajnokság, amelyre 14 magyar versenyző már zöld utat kapott, s a korosztály országos bajnokságát követően várhatóan 16-17 főre bővült volna a létszám.reb A nyári zsúfolt atlétikai utánpótlás-versenynaptár csúcspontjainak egyike lett volna a július 12-én kezdődő,utoljára megrendezendő ifjúsági világbajnokság, amelyre 14 magyar versenyző már zöld utat kapott, s a korosztály országos bajnokságát követően várhatóan 16-17 főre bővült volna a létszám.

athletic
athletic

Hiába készültek sokat a kenyaiak, több ország is távol marad az ifjúsági vb-től  •  Forrás: IAAF

Immár azonban csak feltételes módban lehet beszélni az eseményről, hiszen a hazai szövetség elnöksége úgy döntött, a biztonsági kockázatok miatt nem nevez magyar küldöttséget az eseményre: az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Kanada, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svájc, Svédország, Törökország és Új-Zéland után a 18. országként mondott nemet a vb-re.

„Június hetedikén kaptunk levelet a Külügyminisztériumtól, a hivatalos állásfoglalásban határozottan ellenevoltak annak, hogy elutazzunk Kenyába – vázolja a hátteret Spiriev Attila sportigazgató. – Az ügy horderejének megfelelően azonnal rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Gyulai Miklós elnök. Az indoklást látva nem volt kérdés, egyhangúlag szavaztunk arra, hogy ne utazzon a magyar csapat. Mi az atlétikához értünk, nem biztonságpolitikai kérdésekhez, hogyan is bíráltuk volna felül a hivatalos állásfoglalást.”

Azért nem ajánlott Kenyába utazni, mert augusztus 8-án kezdődnek a parlamenti választások, s a kampányidőszakban jóval nagyobb a terrorfenyegetettség, mint máskor. Márpedig a szálláshelytől két másfél-két kilométerre van Nairobi második legnagyobb nyomornegyede, amely 2008-ban a központja volt a több száz halálos áldozattal járó zavargásoknak. Ilyen kevéssel a vb rajtja előtt a helyszínváltoztatás vagy későbbi időpont szóba sem jöhet, így marad a távollét.

„Az edzők természetesen megértették a döntést – folytatta Spiriev. – Németh Zsolt, a Dobó SE edzője például elnökségi tag és három leendő induló felkészítője, köztük éremesélyeseké, mégis a távolmaradás mellett szavazott. A versenyzők már nehezebben fogadták el, hogy nem szerepelhetnek a vébén, amelyre olyan sokat készültek, de értelmes fiatalokról van szó, akik nem szimpla nemet, hanem részletes tájékoztatást kaptak az okokról. A kenyaiak rengeteget dolgoztak azért, hogy jó házigazdái legyenek a világbajnokságnak, és kívánom, hogy zökkenőmentesen menjen minden, de nem kockáztathattunk az indulással.”

A szövetség igyekszik kárpótolni a hoppon maradt versenyzőket. Úgy tekintenek rájuk, mint az ifjúsági vb sikeres szereplőire, ami jóval több, mint szép fordulat: a jövő évi ösztöndíjak, edzőtáborok meghatározásakor jól jöhet. Ráadásként, akit csak lehetséges, elindítanak az eggyel idősebb, a juniorkorosztály július 20-án, Grosettóban kezdődő Európa-bajnokságán.

További korosztályos híreink ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik