Atlétika: fiatalok mozgalmas és részsikerekben gazdag év után

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.25. 09:03
Címkék
Csak az U20-as Európa-bajnokság sikerült az idén a vártnál gyengébben a korosztályos válogatott atlétáinknak. Az U23-asok például négy érmet is hazahoztak a bydgoszczi kontinensviadalról. A fiatalok megerősödését azonban leginkább az jelezte, hogy az augusztusi felnőtt-világbajnokságon öt juniorkorú versenyző is az utazó csapatba került. Közülük a 20 esztendős Halász Bence szerepelt a legjobban, aki döntőbe jutott.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA nyári korosztályos versenyszezon idén meglehetősen szokatlanul kezdődött utánpótláskorú atlétáinknak. Kenyába, ifjúsági világbajnokságra utaztak volna legjobbjaink, ám a hazai szövetség – biztonsági okokból, a világ több más, fejlett országának sportági szervezetéhez hasonlóan – lemondta a csapat részvételét. A szakvezetés átérezte a fiatalok csalódottságát, és Nairobi helyett végül az olaszországi Grosettóba utazhattak a hoppon maradt versenyzők. Igaz, vb helyett Eb-re, s nem az ifik, hanem a juniorok közé. Az U20-asok olaszországi kontinensviadalára éppen ezért a tervezettnél népesebb, az esélyesebb fiatalokkal kibővített válogatott utazott néhány héttel később.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA nyári korosztályos versenyszezon idén meglehetősen szokatlanul kezdődött utánpótláskorú atlétáinknak. Kenyába, ifjúsági világbajnokságra utaztak volna legjobbjaink, ám a hazai szövetség – biztonsági okokból, a világ több más, fejlett országának sportági szervezetéhez hasonlóan – lemondta a csapat részvételét. A szakvezetés átérezte a fiatalok csalódottságát, és Nairobi helyett végül az olaszországi Grosettóba utazhattak a hoppon maradt versenyzők. Igaz, vb helyett Eb-re, s nem az ifik, hanem a juniorok közé. Az U20-asok olaszországi kontinensviadalára éppen ezért a tervezettnél népesebb, az esélyesebb fiatalokkal kibővített válogatott utazott néhány héttel később.

Halász Bence már a felnőttek között is döntőt dobott Londonban Forrás: AFP Kirill Kudryavtse
Halász Bence már a felnőttek között is döntőt dobott Londonban Forrás: AFP Kirill Kudryavtse

Halász Bence már a felnőttek között is döntőt dobott Londonban  •  Forrás: AFP Kirill Kudryavtse

Előbb azonban az U23-asok bydgoszczi Európa-bajnokságára került sor, július közepén, s nyomban négy magyar éremnek örülhettünk. Kalapácsvetésben kettős magyar siker született, Halász Bence lett az első, Pásztor Bence a második. Pedig a selejtezőhöz hasonlóan a döntőben is Pásztor vezetett 71,51-gyel, ám Halász az ötödik sorozatban 73,30-ig repítette kalapácsát. Új felnőtt országos csúccsal szerzett aranyérmet a gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert, aki a finálé második sorozatában 83,08 métert dobott. Horváth Gergely 2004 óta, 81,55-tel tartott rekordját döntötte meg. A negyedik medál Kozák Luca érdeme: ő a harmadik helyen ért célba a 100 méteres gátfutásban.

Rekkenő hőségben, magas páratartalom mellett versenyzett Olaszországban néhány nappal később az U20-as korosztály, amely aztán egyetlen érmet tudott hazahozni Grosettóból. Rába Dániel kalapácsvető mentette meg a mundér becsületét, a harmadik helyezésével. Pedig népes, 41 fős magyar delegáció utazott a kontinensviadalra. Igaz, a balszerencse is elkísérte a csapatot, a háromezer méteres gátfutásban Tóth Lili Anna vezető pozícióban bukott, a selejtezőkben egyéni csúcsot futó Pavuk Tíra pedig Fair play-díjas cselekedettel segítette fel csapattársnőjét a földről, feláldozva ezzel saját helyezését. Tóth Lili Anna végül decemberben, a Somorján megrendezett mezei futó Európa-bajnokságon vigasztalódhatott. Az U20-as lányok között ezüstérmet szerzett.

Augusztus elején Londonban, felnőtt-világbajnokságon álltak rajthoz legjobbjaink, s a magyar csapatban öt utánpótláskorú versenyző is helyet kapott. Mivel a sportágban jellemzően nagyon nehéz a korosztályváltás, és az esemény légköre sem hasonlítható az utánpótlás-világversenyekéhez, a fiataloknak csupán a tapasztalatszerzést tűzték ki célul. Végül Halász Bence jutott közülük a legtovább, az ötödik helyről indulhatott a kalapácsvetők döntőjében. A finálé azonban finálé, s elsősorban tapasztalatlanságának tudható be, hogy ott a 11. helyen végzett. A szombathelyi dobó döntőbe jutása azonban így is nagy fegyvertény.

A győri Európai Ifjúsági Fesztiválon 24 tagú atlétacsapat vett részt, s ebből 15-en végeztek a legjobb nyolc között. Négyen állhattak fel a dobogóra, Horváth Karolina arany-, Takács Boglárka és Apáti Bence ezüst-, Molnár Janka pedig bronzérmes lett.

„Összességében jónak értékelem az utánpótlás-válogatottak idei szereplését. Csak az U20-as Európa-bajnokság sikerült a vártnál gyengébben, bár a hat döntős helyezést is értékelni kell. Sikeresség szempontjából a győri EYOF vitte el a pálmát, nem csak a négy érem, de a jó néhány döntős helyezés miatt is. Nagyon jól sikerült az U23-as kontinensviadal és a serdülők varasdi nemzetközi versenye is, ez utóbbin tizenhét aranyat, kilenc ezüstöt és hét bronzérmet szereztek a tizenhat éven aluliak” – értékelte fiatal atlétáink éves teljesítményét Lengyák György utánpótlás-szakreferens.

A szakember szerint azonban a fejlődést nemcsak érmekben lehet mérni. A hátország létszámának növekedése legalább ilyen fontos. Az újonc kategóriákban olyan sok indulóval kellett a fedett pályás idényben számolniuk, hogy inkább módosították a versenyrendszert, és a korábban egy nap alatt megrendezett viadalokat mostantól több naposra húzzák szét. A szakmai vezetés inkább vállalja a többletmunkát, semmint korlátozná az atlétikához kedvet kapott fiatalok létszámát.

Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik