Atlétika: először rendezték meg a ligasorozat döntőjét a serdülőknek

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.04. 17:24
Címkék
A serdülő atlétáknak a hétvégén rendezték meg először a ligasorozat döntőjét. Ebben a korosztályban a szezon csak most kezdődik, így a versenyzők formájáról igen vegyes képet mutatott. A szakemberek szerint azonban a fiataloknak még szükségük van a nyári pihenőre.

gy. sz. cs.Mint ahogy az a junior- és az ifjúsági korú atléták esetében történt, a hétvégén a serdülőkorosztályban is megrendezték a magyar liga döntőjét. A négy évvel ezelőtt életre hívott sorozat első fináléjára a már eddig is létező, életkor szempontjából nyílt kategóriaként működő Szuper Liga döntőjével együtt került sor a Lantos Mihály Sportközpontban. Az ifik és a juniorok versenynaptárába újonnan beépített viadallal az volt a szövetség célja, hogy kitolják a versenyidőszak végét, s ezzel a fiatal atléták magasabb szintről kezdhessék az újabb idényt. A serdülők esetében azonban koruknál és programjuknál fogva kicsit más a helyzet.gy. sz. cs.Mint ahogy az a junior- és az ifjúsági korú atléták esetében történt, a hétvégén a serdülőkorosztályban is megrendezték a magyar liga döntőjét. A négy évvel ezelőtt életre hívott sorozat első fináléjára a már eddig is létező, életkor szempontjából nyílt kategóriaként működő Szuper Liga döntőjével együtt került sor a Lantos Mihály Sportközpontban. Az ifik és a juniorok versenynaptárába újonnan beépített viadallal az volt a szövetség célja, hogy kitolják a versenyidőszak végét, s ezzel a fiatal atléták magasabb szintről kezdhessék az újabb idényt. A serdülők esetében azonban koruknál és programjuknál fogva kicsit más a helyzet.

Lengyák György a szövetség utánpótlás-szakági referense speciális szemüvegen keresztül nézte a viadalt, hiszen ő az, aki a ligadöntőn és a csapatbajnokságon látottak alapján kijelöli a korosztályos válogatott kereteket:
− Nagyon vegyes képet kaptam a versenyzők állapotáról ezen a hétvégén. Voltak, akik komolyan készültek a ligadöntőre, s voltak, akik szinte most jöttek vissza nyaralásból. De ezt valahol normálisnak is tartom, mert ebben az életkorban nem lehet a fiatalokat megfosztani a nyári pihenéstől, a szervezetüknek még különösen nagy szüksége van a feltöltődésre. Sokan voltak tehát szezon eleji formában, de láttam nagyon biztató egyéni csúcsokat is. Új arcokkal nem találkoztam, nem tűntek fel olyan ismeretlen tehetségek, akikről eddig ne lett volna információm. Hétvégén lesz a serdülő-csapatbajnokság, amely a válogatás szempontjából a másik meghatározó esemény. A kettő alapján már árnyaltabb képet kapunk. Szakmailag nagyon hasznosnak tartom a ligadöntő megrendezését, mert az országos bajnoksággal egyetemben a legkisebbeket is segíti a nemzetközi versenyekre való felkészülésben.

S hogy miért éppen a serdülők kerültek egy napra a "nagyokkal"? Arra természetesen megvan a maga ésszerű magyarázata. Spiriev Attila, a MASZ sportigazgatója, ötletgazdaként és szervezőként egyaránt elégedett azzal, amit a hétvégén látott:

Mátó Sára még csak tizenhat éves, de már veri a felnőtteket Forrás: feol.hu
Mátó Sára még csak tizenhat éves, de már veri a felnőtteket Forrás: feol.hu

Mátó Sára még csak tizenhat éves, de már veri a felnőtteket  •  Forrás: feol.hu

− A visszajelzések nagyon kedvezőek voltak, úgy látom, bevált az utánpótláskorúaknak megrendezett finálé. A döntő véglegesen a versenynaptárunkba került, s nemcsak a különleges hangulata miatt, de azért is, mert szakmai szempontból indokolt volt a bevezetése. Az időjárás ugyan nem kedvezett, hiszen nagyon hűvös volt, ennek ellenére, és a fiataloknál néhol tapasztalható szezon előtti forma dacára is láthattunk egyéni csúcsokat, ami kifejezetten biztató az előttünk álló, hosszú idény előtt. A fiatalok esetében ugye másképp épül fel a versenynaptár, náluk a diákolimpia szabja meg a küzdelmek ritmusát. S hogy miért a tizenhárom-tizenöt évesek kerültek össze a legnagyobbakkal? Annak igen praktikus magyarázat van. A nyitott, tehát felnőttként is jellemezhető szuperdöntőre a juniorok győztesei automatikusan kvalifikálják magukat, a serdülők körében ez viszont nagyon ritka, ezért a két kategória nem „üti egymást”. Én is úgy gondolom, hogy a fiatalabbaknak meg kell adni a lehetőséget nyár közepén a pihenésre, de augusztus végén ismét komolyabb munkába kell fogni, ha eredményeket akarunk elérni.

A hétvégén megrendezett ligadöntő nyílt kategóriájában, vagyis a felnőttek között szép számmal voltak fiatalok is, akik remekül szerepeltek. A férfi rúdugrást például a 18 esztendős Simonvárosi Csanád nyerte, 501 centiméteres eredménnyel. De juniorkorú győztest avattak a 200 méteres férfi síkfutásban Máté Tamás személyében, aki mellesleg 100 méteren második lett. A hölgyeknél a húszesztendős Sorok Klaudiát senki sem tudta legyőzni 100 méteren, a 16 esztendős Mátó Sára pedig a 400 méteres gátfutásban utasította maga mögé a jóval idősebb ellenfeleit.

A juniorok és ifjúságiak a sikereikkel igazolták a ligasorozat megalkotóinak elképzelését, világosan jelezve, hogy helyet követelnek maguknak a legjobbak között.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik