Atlétika: a gátfutó Kozák Luca harca a századmásodpercekkel

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.17. 18:12
Címkék
Kozák Luca (21) a londoni felnőtt-világbajnokságon a 28. helyen végzett a női 100 méteres gátfutásban, és a szakvezetés szerint kiválóan versenyzett. A debreceni atléta nem ijedt meg a zsúfolt lelátóktól, s most 13 másodperc alá akar kerülni távján. Ő lehetne Siska Xénia után a második magyar gátfutónő, akinek ez sikerül.

gy. sz. cs.A londoni felnőtt-világbajnokságon öt utánpótláskorú atlétánk mutatkozott be, köztük a gátfutó Kozák Luca, akinek teljesítményét a csapatvezető Spiriev Attila kiválóra értékelte. A debreceni atléta a huszonnyolcadik helyen végzett, s futamában éppen csak lecsúszott a középdöntőről, viszont nagyszerű 13.17-es időt futott. A szezonnak azonban még nincs vége, szombaton az Universiadéra utazik, ahol ismeretlen mezőnyben fog versenyezni, de amúgy is időeredményben gondolkodik helyezés helyett.gy. sz. cs.A londoni felnőtt-világbajnokságon öt utánpótláskorú atlétánk mutatkozott be, köztük a gátfutó Kozák Luca, akinek teljesítményét a csapatvezető Spiriev Attila kiválóra értékelte. A debreceni atléta a huszonnyolcadik helyen végzett, s futamában éppen csak lecsúszott a középdöntőről, viszont nagyszerű 13.17-es időt futott. A szezonnak azonban még nincs vége, szombaton az Universiadéra utazik, ahol ismeretlen mezőnyben fog versenyezni, de amúgy is időeredményben gondolkodik helyezés helyett.

„Ez az első nagyon hosszú versenyidőszakom, korábban csak korosztályos viadalokon indultam, így a nyár második felében már pihenhettem. A felnőtt megmérettetésekkel együtt jól kitolódott a szezon, de nem zavar, élvezem a versenyzést. Nem mondom, hogy nincsenek mélypontok, de gyorsan tovább lépek a pillanatnyi fáradtságon hiszen nagyon szeretem, amit csinálok. Most kicsit másképp edzünk, kevésbé intenzíven, sokkal többet technikázunk, próbálunk a formaidőzítéssel játszani. Így készültünk a londoni vébére is” – mondja honlapunknak Kozák Luca a változásokról, amelyekkel idén a felnőttek közötti debütálás miatt találkozott.

Kozák Luca idén harmadik lett az U23-as Európa-bajnokságon Forrás: atlétika.hu
Kozák Luca idén harmadik lett az U23-as Európa-bajnokságon Forrás: atlétika.hu

Kozák Luca idén harmadik lett az U23-as Európa-bajnokságon  •  Forrás: atlétika.hu

A Debrecenben élő és az egyetemen vegyésznek tanuló atléta optimista alkat. Jól érzi magát a cívisvárosban, nem kell utazgatnia az iskola, az atlétikai pálya és az otthona között, ideális feltételek között készülhet. Edzőjével, Suba Lászlóval remekül megértik egymást, még ha Luca szerint mesterénél ő jóval pozitívabban is látja a világot. Ennek ellenére remekül kiegészítik egymást ebben éppúgy, mint az atlétikában. A sportág szabályai szerint jövőre nem lesznek korosztályos versenyek, így a felnőtt kontinensviadal lesz a következő cél. De milyen élményekkel gazdagodott első nagy felnőtt világversenyén, Londonban?

„A futamom előtt nem mentem ki a stadionba. Igazából nem tudtam mire számítsak a többiek mesélték, hogy a tömeg zúgásától olyan, mint egy hatalmas méhkas. És tényleg, hihetetlen érzés volt belépni a londoni arénába. Először furcsa volt, hogy ennyi ember engem néz, de nem ijedtem meg, sőt. Élvezem a versenyeket, s a zsúfolt nézőtér is inkább feldobott. Szakmailag azt vontam le magamban tanulságként, hogy fel kell nőni a helyzethez, a több és erősebb ellenfélhez. Azt hiszem, ez a normális fejlődés része, nem bénít, hogy világsztárok társaságában kell teljesítenem.”

Luca két évvel ezelőtt második lett a korosztályos kontinensviadalon. Ez az eredmény győzte meg arról, hogy érdemes folytatnia. Gátfutásban ráadásul nem elég, ha valaki csak gyorsan fut, a technika is fontos, ami az európai versenyzőket is esélyesebbé teszi. Innen fakad a debreceni atléta optimizmusa is, aki már a 2020-as tokiói olimpiát tűzi ki reális célként maga elé. Rövid távú fejlődését azonban csak másodpercekben tudja mérni.

„Mindenképpen tizenhárom másodperc alá szeretnék kerülni, úgy érzem, hogy bennem van már, de még nem jött ki. Ha minden jól alakul, szerintem már jövőre meglehet. Eddig ez csak Siska Xéniának sikerült Magyarországon, nagyon szeretnék a második női atléta lenni, akinek ez összejön.”

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik