Atlétika: a Dobó SE fiatal dobói mindent vittek

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.27. 14:10
Címkék
Az év atlétája választás utánpótlás-kategóriájában a fiúk között mind a három díjat a szombathelyi Dobó SE Németh Pál dobóakadémia versenyzői nyerték. Halász Bence (U23), Rába Dániel (U20) és Varga Donát (U18) kalapácsvető, és mindhárman a klub nagy hagyományainak méltó folytatói. Az egyesület vezetőedzője, Németh Zsolt szerint a három díj nagyon fontos visszaigazolása az általuk végzett munkának. A szakember arról is beszélt honlapunknak, hogy a legkisebbeknek az alapsportok egyikével kéne kezdeniük a sportokkal való ismerkedést.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA szombathelyi Dobó SE különleges színfolt a magyar atlétika palettáján. A hazai kalapácsvetés legendás alakjának, Németh Pálnak a nevét viselő és a fiai, László és Zsolt által vezetett akadémia versenyzői minden korosztályban a legjobbak között vannak, s a felnőttkor küszöbét átlépve is többnyire ott maradnak. Munkájukkal kapcsolatban leginkább egyetlen jelző jut az eszünkbe. Minőségi. Így látja ezt a sportág hazai szakember-gárdája is, hiszen Az év atlétája díj átadóján több versenyzőjük is a legjobbnak bizonyult. Pontosabban a fiú utánpótlás-kategóriákban kizárólag ők nyertek. Az U23-asoknál Halász Bence, az U20-asok között Rába Dániel, az U18-as mezőnyben pedig Varga Donát vehette át a megtisztelő elismerést.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA szombathelyi Dobó SE különleges színfolt a magyar atlétika palettáján. A hazai kalapácsvetés legendás alakjának, Németh Pálnak a nevét viselő és a fiai, László és Zsolt által vezetett akadémia versenyzői minden korosztályban a legjobbak között vannak, s a felnőttkor küszöbét átlépve is többnyire ott maradnak. Munkájukkal kapcsolatban leginkább egyetlen jelző jut az eszünkbe. Minőségi. Így látja ezt a sportág hazai szakember-gárdája is, hiszen Az év atlétája díj átadóján több versenyzőjük is a legjobbnak bizonyult. Pontosabban a fiú utánpótlás-kategóriákban kizárólag ők nyertek. Az U23-asoknál Halász Bence, az U20-asok között Rába Dániel, az U18-as mezőnyben pedig Varga Donát vehette át a megtisztelő elismerést.

− Amikor a fiúk átvették a díjat, megerősödött bennem, hogy van értelme annak a sok munkának, amelyet közösen elvégeztünk – nyilatkozta honlapunknak Németh Zsolt vezetőedző. − A gyerekek szempontjából nagyon fontos az elismerésnek ez a formája, nekik ez fontos visszaigazolás. Úgy gondolom, azokban a sportolókban, akik a legmagasabb szintekre el akarnak jutni, mindig van egészséges exhibicionizmus, mint mondjuk a színészekben. Ki kell állniuk a világ elé, és megmutatni, mit tudnak. Hogy éppenséggel több száz vagy több tízezer ember előtt kell végigcsinálnia a gyakorlatát, az már csak nagyságrendi kérdés. Úgyhogy nekik is meg kell szokniuk, hogy a teljesítményük a nyilvánosság elé kerül. Az eredményeket persze helyesen kell tudni kezelni, és motivációs erőként használni. Azt hiszem ezek is nagyon fontos pillanatok.

Edző és tanítványai az Európa-bajnokságon. Varga Donát (balról) Németh Zsolt és Rába Dániel Forrás: Dobó SE
Edző és tanítványai az Európa-bajnokságon. Varga Donát (balról) Németh Zsolt és Rába Dániel Forrás: Dobó SE

Edző és tanítványai az Európa-bajnokságon. Varga Donát (balról) Németh Zsolt és Rába Dániel  •  Forrás: Dobó SE

− Korábban úgy fogalmazott, hogy csak két ösztönző erő van. A siker és a kudarc.

− Így van, s ezt továbbra is tartom. Minden áldott nap rá kell vennem ezeket a gyerekeket arra, hogy gyakorlatilag sanyargassák a testüket. Ez nekem is kegyetlenül nehéz feladat. De nincs más választásunk. Most kicsit könnyebb a helyzetünk, mert pozitív dolgokkal mindig könnyebb nevelni, még ha időről időre a kudarcok is segíthetnek. Most nekik is világos, hogy a nagy elődök, Gécsek, Pars útjára léptek, s fiatal kora ellenére már Halász Bencét is ide sorolnám. Próbálunk hűek maradni a hagyományainkhoz, de az újdonságoktól sem zárkózunk el. Ahogy a sporttudományok haladnak, mi is igyekszünk tartani vele a lépést, cseréljük a gyakorlatainkat, folyamatosan megújulunk.

− Halász Bencét már ön is a „nagyok” közé sorolta, Rába Dániel és Varga Donát neve azonban még nem olyan ismert.

− Dani bronzérmes lett a húsz éven aluliak Európa-bajnokságán, ő tehát már nemzetközi szinten is letette a névjegyét. Későn érő típus, felnőttkorában lesz jó versenyző. Remek testi adottságai vannak, technikában egyre jobban fejlődik, a jövő évtől viszont az erőfejlesztés lesz a legfontosabb. A huszonnégyes olimpiára lesz kész. Addig azonban sok türelemre lesz szükségünk, hiszen a nehezebb szerrel a nagyobbak között várni kell az újabb eredményekre. Donát nagy ígéret, a profi szemlélete az egyik legnagyobb ereje. A legjobb úton halad a többiek nyomában.

− És akik mögöttük jönnek, a még kisebbek, ők is sokan vannak?

− A tao-sportágakon kívül nem hiszem, hogy bárhol is dúskálhatnak a gyerekekben. Sajnos, nagyon kicsi a merítés, a csapatsportok elszívják a fiatalokat. De ez is kétélű dolog, mert nagyon sok tizenkét-tizenhárom éves érkezik hozzánk kiégve. Pedig pont fordítva kéne lennie, az atlétikával kéne kezdeni, hiszen ez minden másnak az alapja. De ezt nem én találtam ki, Franciaországban a kilencvenes években erős nemzeti atlétikai programot indítottak, s ennek eredménye lett már az, hogy a labdajátékokban a világ legjobbjai lettek. Elismerem utóbbinak az igen erős társadalomformáló hatását, ám úgy gondolom, hogy kisebb korban mindenképpen az alapsportágakat, s így elsősorban az atlétikát kéne favorizálni.

Egyéb korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik