utanpotlassport.hu 2017.05.17 17:30 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Atlétika: a 19 éves kalapácsvető, Halász Bence megdobta a felnőttvébészintet

Egy centi híján fél métert javított egyéni csúcsán kalapácsvetésben a 19 éves Halász Bence, aki így elérte a felnőtt-világbajnoki szintet. A Dobó SE 2016-ban az év legjobb utánpótlás-sportolójának választott atlétája elképzelhetőnek tartja, hogy ifjú kora ellenére döntőbe jut Londonban.

reb Hátra semmiképpen sem dőlhet, de némiképpen megnyugodhat a 19 éves Halász Bence, a  ugyanis 76,05-tel felnőtt-világbajnoki szintet dobott kalapáccsal a hét végén, Szekszárdon rendezett felnőtt csapatbajnoki elődöntőben. Ráadásul nem is akárhogyan: majdnem fél métert javított korábbi, egyébként az idén felállított egyéni rekordján (75,56).

20160723halasz-bence-akcio-foto-fototema

Halász Bence legfontosabb versenye az idén az U23-as Európa-bajnokság

„Azt nem vártam, hogy már most elérem a szintet, igaz, az egész versenyen éreztem, hogy összejöhet a hetvenhat méter – jegyezte meg. – Mostanság többször is alulról nyaldostam az egyéni csúcsomat, és az utolsó sorozatban minden erőmet beleadtam. Kicsi szerencsére is szükségem volt, hiszen esőben kezdődött a verseny, a végére pedig jó lett az idő. Nem volt kifejezett cél, hogy megdobjam a felnőtt-világbajnoki szintet, mégis lekerült rólam némi teher, hiszen így most már teljes mértékben a munkára koncentrálhatok.”

Noha nyilván elképesztően fontos, hogy – életében először – felnőttvébén indulhat, a szezon fő versenye mégsem a londoni megméretés (vagy a tajpeji Universiade), hanem a július 13-án kezdődő U23-as kontinensbajnokság.

A Dobó SE dobója kedves helyszínre, a lengyelországi Bydgoszczba tér vissza: ugyanott nyerte meg tavaly kalapácsvetésben a junior-világbajnokságot.

„Nem szerencsés kimondani, mik a céljaim. Nyilván szeretnék nyerni, és bizakodásra ad okot, hogy vezetem a korosztály ranglistáját, viszont nagyon erős ellenfeleim lesznek. Fontos, hogy ne sérüljek meg addig, és az adott napon legyek a legjobb. Ugyanakkor – szerintem – senki sem azért kezd sportolni, hogy az utánpótlásban bajnok legyen, hanem hogy a felnőttek között alkosson nagyot. Az edzőim sem azt várják, hogy most győzzek, hanem tanuljak mindenből.”

A nyáron lesz alkalma megmutatnia magát a felnőttek között: éppen a vb első napján (augusztus 4.) ünnepli a 20. születésnapját, de még friss „kétévtizedesként” is nagyon fiatalnak számít a mezőnyben. Pozitív ugyanakkor, hogy több mint két métert javított egy egyéni csúcsán (73,97-ből lett 76,05).

„Most, a hét végén nem voltam sem rossz, sem jó formában, nem pihentünk különösebben a dobásra, szóval bőven javulhatok még a vébéig.. Ha minden rendben zajlik, nem tartom kizártnak, hogy akár két méterrel messzebbre szálljon a kalapács. Érzem magamban az erőt, és a döntőbe jutást is elképzelhetőnek tartom.”

Bár Halász Bence az elmúlt években is remek eredményeket ért el – ifjúsági olimpiai második volt, junior Európa- és világbajnoki címet szerzett, korosztályos csúcsok sorát érte el –, úgy érzi, soha korábban nem volt ennyire jó szezonja.

„Sokkal profibb lettem fejben. Ritkán, de megesik, hogy nem érek pontosan az edzésre, de akár saját hibámból, akár tőlem független okból történik, nagyon dühös vagyok. Ha egyedül készülök, akkor is teljes erőbedobással teszem, mert a legjobb akarok lenni. Motivál a csapat, különösen az olimpiai bajnok Pars Krisztián jelenléte. Rossz napjai mindenkinek vannak, de ha bal lábbal kelek is, az ilyen társak mindig munkára ösztönöznek.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.05 23:53:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Drámai módon szenvedett vereséget Vátzi Bálint a kötöttfogás 100 kg-os döntőjében az athéni kadet-világbajnokságon, de Takács István szerdán pótolhatja az elveszett aranyat, miután a 76 kg-ban a fináléba jutott. A világbajnok Szőke Alex harcban van a 85 kg bronzérméért. A fogásnem első öt világbajnoki címe három földrész öt országába jutott.

2017.09.01 22:47:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Két bronzérmet szerzett a Portugáliában zajló U19-es öttusa Európa-bajnokságon a magyar fiúválogatott. Burcsik Barnabás és a csapat egyaránt a dobogó harmadik fokára léphetett a hullámvölgyekkel tarkított nap végén. A vívás megint kifogott a magyarokon, de a futás és a lövészet végül éremhez segítette őket.

2017.08.24 09:55:44

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Fantasztikus rajt: aranyérmet szerzett a Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összeállítású 4×100 m-es fiú gyorsváltó az Indianapolisban zajló junior úszó-világbajnokságon, míg Holló Balázs 400 m gyorson szerzett ezüstérmet.

2017.07.30 12:58:56

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Negyvenegy magyar érem született a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, hazánk első, hivatalosan is olimpiai rendezvényén. A sportolók és a szervezők hatalmas sikere, valamint a közönség naponta megnyilvánuló szeretete és érdeklődése kiemelkedő eseménnyé emelte. Az EYOF idején aktív, Percről perce című rovatunk a zárónapon is működött.

2017.07.27 14:35:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Magyar leány birkózhat az aranyéremért, ez az eddigi legjobb hírünk a szarajevói kadet Európa-bajnokságról. A szabadfogás már befejezte (volt egy ötödik helyünk), de amikor a fogásnem küzdelmei még tartottak, elkezdte a női szakág is. Merthogy a kontinensbajnokság az új versenylebonyolítási elképzelés kísérleti laboratóriuma lett…