HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.05.17 17:30 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Atlétika: a 19 éves kalapácsvető, Halász Bence megdobta a felnőttvébészintet

Egy centi híján fél métert javított egyéni csúcsán kalapácsvetésben a 19 éves Halász Bence, aki így elérte a felnőtt-világbajnoki szintet. A Dobó SE 2016-ban az év legjobb utánpótlás-sportolójának választott atlétája elképzelhetőnek tartja, hogy ifjú kora ellenére döntőbe jut Londonban.

HIRDETÉS

reb Hátra semmiképpen sem dőlhet, de némiképpen megnyugodhat a 19 éves Halász Bence, a  ugyanis 76,05-tel felnőtt-világbajnoki szintet dobott kalapáccsal a hét végén, Szekszárdon rendezett felnőtt csapatbajnoki elődöntőben. Ráadásul nem is akárhogyan: majdnem fél métert javított korábbi, egyébként az idén felállított egyéni rekordján (75,56).

20160723halasz-bence-akcio-foto-fototema

Halász Bence legfontosabb versenye az idén az U23-as Európa-bajnokság

„Azt nem vártam, hogy már most elérem a szintet, igaz, az egész versenyen éreztem, hogy összejöhet a hetvenhat méter – jegyezte meg. – Mostanság többször is alulról nyaldostam az egyéni csúcsomat, és az utolsó sorozatban minden erőmet beleadtam. Kicsi szerencsére is szükségem volt, hiszen esőben kezdődött a verseny, a végére pedig jó lett az idő. Nem volt kifejezett cél, hogy megdobjam a felnőtt-világbajnoki szintet, mégis lekerült rólam némi teher, hiszen így most már teljes mértékben a munkára koncentrálhatok.”

Noha nyilván elképesztően fontos, hogy – életében először – felnőttvébén indulhat, a szezon fő versenye mégsem a londoni megméretés (vagy a tajpeji Universiade), hanem a július 13-án kezdődő U23-as kontinensbajnokság.

A Dobó SE dobója kedves helyszínre, a lengyelországi Bydgoszczba tér vissza: ugyanott nyerte meg tavaly kalapácsvetésben a junior-világbajnokságot.

„Nem szerencsés kimondani, mik a céljaim. Nyilván szeretnék nyerni, és bizakodásra ad okot, hogy vezetem a korosztály ranglistáját, viszont nagyon erős ellenfeleim lesznek. Fontos, hogy ne sérüljek meg addig, és az adott napon legyek a legjobb. Ugyanakkor – szerintem – senki sem azért kezd sportolni, hogy az utánpótlásban bajnok legyen, hanem hogy a felnőttek között alkosson nagyot. Az edzőim sem azt várják, hogy most győzzek, hanem tanuljak mindenből.”

A nyáron lesz alkalma megmutatnia magát a felnőttek között: éppen a vb első napján (augusztus 4.) ünnepli a 20. születésnapját, de még friss „kétévtizedesként” is nagyon fiatalnak számít a mezőnyben. Pozitív ugyanakkor, hogy több mint két métert javított egy egyéni csúcsán (73,97-ből lett 76,05).

„Most, a hét végén nem voltam sem rossz, sem jó formában, nem pihentünk különösebben a dobásra, szóval bőven javulhatok még a vébéig.. Ha minden rendben zajlik, nem tartom kizártnak, hogy akár két méterrel messzebbre szálljon a kalapács. Érzem magamban az erőt, és a döntőbe jutást is elképzelhetőnek tartom.”

Bár Halász Bence az elmúlt években is remek eredményeket ért el – ifjúsági olimpiai második volt, junior Európa- és világbajnoki címet szerzett, korosztályos csúcsok sorát érte el –, úgy érzi, soha korábban nem volt ennyire jó szezonja.

„Sokkal profibb lettem fejben. Ritkán, de megesik, hogy nem érek pontosan az edzésre, de akár saját hibámból, akár tőlem független okból történik, nagyon dühös vagyok. Ha egyedül készülök, akkor is teljes erőbedobással teszem, mert a legjobb akarok lenni. Motivál a csapat, különösen az olimpiai bajnok Pars Krisztián jelenléte. Rossz napjai mindenkinek vannak, de ha bal lábbal kelek is, az ilyen társak mindig munkára ösztönöznek.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

2018.06.16 20:34:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

2018.06.15 08:54:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb két utánpótláskorú játékos kapott profi szerződést az FTC NB I-es csapatában. A 19 éves Bánfai Kírával és a 17 esztendős Tóth Nikolettel is hosszú távon számolnak a zöld-fehérek. Viszont még nem szeptembertől, ugyanis a fiatalok a következő évet a fejlődésük érdekében a szintén élvonalbeli MTK Budapest együttesében töltik.

2018.05.29 08:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kiegyensúlyozott játékkal, megérdemelten nyerte a 11. Puskás–Suzuki-kupát a Genk együttese. A felcsúti U17-es futballtorna gólkirálya a belgák mindössze 15 esztendős csatára, Németh András lett, aki gólt lőtt a Real Madridnak is, és a magyar válogatottban képzeli el a jövőjét.

2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

HIRDETÉS
HIRDETÉS