Asztalitenisz: az elmúlt időszak legsikeresebb utánpótláséve

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.26. 09:02
Címkék
Nem is kérdés, az utóbbi évek legjobb teljesítményét nyújtották az utánpótláskorú asztaliteniszezők 2017-ben. A fiatalok négy érmet, köztük Harasztovich Fanni révén egy aranyat, hoztak el a portugáliai ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságról. A felnőttek mezőnyében Majoros Bence és Juhász Patrik alkotott maradandót.

Munkatársunktól Kétségkívül az elmúlt időszak legsikeresebb évén, illetve ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságán van túl a hazai asztalitenisz-utánpótlás.Munkatársunktól Kétségkívül az elmúlt időszak legsikeresebb évén, illetve ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságán van túl a hazai asztalitenisz-utánpótlás.

Harasztovich Fanni ifjúsági párosban Európa-bajnok lett Forrás: MOATSZ
Harasztovich Fanni ifjúsági párosban Európa-bajnok lett Forrás: MOATSZ

Harasztovich Fanni ifjúsági párosban Európa-bajnok lett  •  Forrás: MOATSZ

A júliusi portugáliai kontinensviadalról négy érmet hozott haza a magyar küldöttség. Sőt, a korosztályos kontinensviadalon, 2014 után a magyar himnusz is felcsendülhetett, hiszen a Statisztika versenyzője, Harasztovich Fanni ifjúsági Európa-bajnokságot nyert a bolgár Marija Jovkova oldalán ifjúsági leány párosban.

Amellett három bronzérem is jutott a mieinknek Guimarãesben, kettőt nagy meglepetésre az ifjúsági fiúk szereztek. Molnár István Patrik a moldáv Andrei Putuntica oldalán, Juhász Patrik pedig Nagy Norberttel párban menetelt az elődöntőig, majd végzett a harmadik helyen.

A legnagyobb remények a serdülő fiúcsapattal szemben voltak. Az András Csaba, Both Olivér összeállítású együttes – kiemelésének megfelelően – a legjobb négy közé jutott, a döntőbe kerülésért pedig roppant szoros mérkőzésen kapott ki a franciáktól. Az igazsághoz az is hozzátartozik: András korai búcsúja egyesben – a nyolc közé jutásért kapott ki – némiképp csalódást keltő volt.

A BVSC-Zugló 15 éves játékosa az év hátralevő részében javítani tudott, a fidzsi-szigeteki serdülő világjátékokról két éremmel tért haza: párosban a svéd Martin Friisszel, csapatban pedig az Európa-válogatottal végzett a második helyen. Ráadásul egyesben is a négy közé jutott, mások mellett legyőzte a világranglistán tizedik japán Hamadát, s végül negyedikként zárt.

Említésre méltó esemény az esztendőből, hogy Kizakisz Nikolaosz a strasbourgi Euro Mini Champsen – a legfiatalabb korosztály, vagyis az újoncok nem hivatalos Európa-bajnokságán – az U11-esek mezőnyében az előkelőnek mondható tizenkettedik helyen zárt. Ugyanott a lányok mezőnyében a nyírbátori Tölgyes Dorottya hetedik lett.

Majoros Bence már a világ legjobbjai ellen is megállja a helyét Forrás: ITTF
Majoros Bence már a világ legjobbjai ellen is megállja a helyét Forrás: ITTF

Majoros Bence már a világ legjobbjai ellen is megállja a helyét  •  Forrás: ITTF

Juhász Patrik az Eb-bronz után újabb kiemelkedő eredményt ért el, immár egyesben: a november eleji Vörsas-kupa elnevezésű felnőttversenyen a selejtezőcsoportokból indulva egészen a döntőig menetelt. A tornán legyőzte a verseny második, illetve harmadik kiemeltjét, Fazekas Pétert és Kosiba Dánielt. Amellett Majoros Bence a német felnőtt nemzetközi bajnokságon egymás után legyőzte az egyaránt a világ ötven legjobb játékosa közé tartozó nigériai Quadri Arunát és portugál João Monteirót.

A 2017/18-as bajnoki szezon őszi félévében nagyobb szerep jutott az utánpótláskorú játékosoknak, mint a korábbi években. Az ősszel a legkiemelkedőbb teljesítményt a BVSC-Zuglóban versenyző András Csaba (15) és Both Olivér (15) nyújtotta. Both 71, míg András 62 százalékos teljesítményre volt képes, ám az igazsághoz hozzátartozik: nem játszottak minden meccsen. Őket követi a sorban a meccsei 60 százalékát megnyerő DVTK-s Molnár István Patrik (19), illetve a hat nyert és kilenc vesztett mérkőzéssel álló szegedi Timafalvi Gergő (19).

Az 2017-es év zárásaként a hazai szövetség megrendezte az eddigi legnagyobb hazai pénzdíjas viadalt, a Versenyek Versenyét. Az eseményen két utánpótláskorú pingpongozó szerezte meg az aranyérmet, a fiúk között Majoros Bence (20), a lányok mezőnyében Imre Leila (20).

További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik