Asztalitenisz: a 15 éves Both Olivér a felnőtt Extraliga nyerőembere

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.20. 14:33
Címkék
A BVSC-Zugló mindössze tizenöt esztendős játékosa, Both Olivér idén három csapatmeccsen is játszott a magyar férfi (felnőtt) asztalitenisz Extraligában. De nem a részvétele fontos: a hét mérkőzéséből nem kevesebb, mint ötöt megnyert. A rendkívüli, 71,42%-os nyerési mutatóra egyáltalán nem számított.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Both Olivér remek évet tudhat maga mögött, mivel nyáron a korosztályos asztalitenisz Európa-bajnokságon sikerült bronzérmet nyernie; szintén csapatban a lengyel nemzetközi utánpótlás-bajnokságon győztes volt.Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Both Olivér remek évet tudhat maga mögött, mivel nyáron a korosztályos asztalitenisz Európa-bajnokságon sikerült bronzérmet nyernie; szintén csapatban a lengyel nemzetközi utánpótlás-bajnokságon győztes volt.

Mintha szemmel is bűvölné a labdát Both Olivér
Mintha szemmel is bűvölné a labdát Both Olivér

Mintha szemmel is bűvölné a labdát Both Olivér

Szerepelt a hazai (felnőtt) Extraligában is a BVSC-Zugló színeiben – az volt a hab a 2017-es, képzeletbeli tortán. Nem kisebb neveket múlt felül, mint a magyar ranglista harmadik helyén álló, idei férfi Top12-bajnok Szita Márton és a nagyon rutinosnak számító, 28 esztendős, ranglista-nyolcadik Kriston Dániel. Ez a két siker is hozzásegítette a BVSC-t, hogy legyőzze a nagy esélyes Celldömölki VSE-t.

Jogosan merül fel a kérdés, mit várhatunk tőle rövidebb és hosszabb távon?

A választ a mestertől, Jakab Jánostól kértük:
„A távoli jövőt nehéz megjósolni ebben a sportágban. Tekintsünk inkább az következő esztendőre. Három mérkőzésünk lesz még 2018-ban az Extraligában, Olivérre is számítunk. Amennyiben ismét tudná hozni a mostani, magas százalékát (71,42%-os nyerési mutató – A szerk.), az bőven túltenne a várakozásainkon. A realitás ugyanis az ötven százalék. Januártól átlép az ifjúsági korosztályba, ahol azt szeretnénk, ha az első háromban tudna maradni a ranglistán. Gyakran döntőzik a csapattársával, a nála két nappal idősebb András Csabával. Mivel a korosztály legjobbja, Molnár István Patrik kiöregszik, ketten dominálhatják a hazai mezőnyt. Természetesen minél fényesebb érmeket várunk tőlük, noha a nemzetközi porondon dobogós helyezésekben gondolkodni bátor dolog.”

Jakab mester azt is elárulta, hogy Olivér nemhogy nem idegenkedik a munkától, hanem egyenesen csillogó szemekkel dolgozik. Szívből, lélekből merít magának erőt:

„Boldog és jól érzi magát attól, amit csinál. Nagyon kreatív játékos, sokszínű, mindemellett remek ritmusérzékkel és villámkézzel rendelkezik. Az érzelmi teherbíró-képességén van még mit fejleszteni. Ha az ellenfél vezet, vagy nem úgy megy a játék neki, ahogy kellene, netán a bíró elveszi a szerváját, attól könnyen kizökken. Akár az egész mérkőzésből. A profijátékosnak ezeken túl kell lendülni egy-két labdameneten belül. Ezen fáradozunk most mi is. A segítségünkre van dr. Harasztiné Sárosi Ilona sportpszichológus is, akivel már régóta dolgozunk együtt.”

Olivér három eredményére a legbüszkébb. Mindegyik 2017 terméke: az Extraliga-szereplésre; arra, hogy a Budapest-bajnokságon legyőzte a riói olimpia résztvevőjét, Oláh Benedeket; és a serdülő Európa-bajnokságon, csapatban szerzett bronzérmét is.

Őt is megkérdeztük a terveiről. Ambiciózusan messzebb mert menni, mint az edzője:
„Ami a válogatottságot illeti, a későbbiekben is szeretnék világversenyeken indulni, és ott mindig érem a cél. Természetesen a legnagyobb álmom az olimpia. A világranglista top10-be kerülést nem tartom reálisnak, hiszen jelenleg is kínai és japán versenyzők foglalják el az összes pozíciót. Kisebb csodával érne fel, ha a közeljövőben európai beférne közéjük. A legjobb ötvenbe jutni azonban nem elképzelhetetlen.”

Egyéb korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik