Arsenal: a 18 éves Eddie Nketiah parádés premierje

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.25. 20:24
Címkék
Parádésan debütált az Arsenal 18 éves támadója, Eddie Nketiah a csapat kedd esti Norwich City elleni Ligakupa-mérkőzésén. Az angol-ghánai futballista 0-1-es állásnál lépett pályára a 85. percben, pár másodperccel később egyenlített, majd a 2x15 perces ráadásban az együttes győztes gólját is megszerezte.

B. V.A legtöbb hazai futballkedvelőnek biztos, de talán még a magyarországi Arsenal-drukkerek jelentős részének is kedden estig ismertelen volt Eddie Nketiah neve. Az angol-ghánai kettős állampolgárságú támadó− aki eddig az Ágyúsok utánpótláscsapataiban játszott− ugyan egy percet már kapott a csapat fehéroroszországi Európa Liga-mérkőzésén, de pályafutásának eddigi legemlékezetesebb estéje biztosan a Norwich City ellen hazai Ligakupa-találkozó volt.B. V.A legtöbb hazai futballkedvelőnek biztos, de talán még a magyarországi Arsenal-drukkerek jelentős részének is kedden estig ismertelen volt Eddie Nketiah neve. Az angol-ghánai kettős állampolgárságú támadó− aki eddig az Ágyúsok utánpótláscsapataiban játszott− ugyan egy percet már kapott a csapat fehéroroszországi Európa Liga-mérkőzésén, de pályafutásának eddigi legemlékezetesebb estéje biztosan a Norwich City ellen hazai Ligakupa-találkozó volt.

Eddie Nketiah (elöl) duplázott a Norwich City ellen Forrás: goal.com
Eddie Nketiah (elöl) duplázott a Norwich City ellen Forrás: goal.com

Eddie Nketiah (elöl) duplázott a Norwich City ellen  •  Forrás: goal.com

A 18 esztendős futballista ismét a kispadon kapott helyet, ugyanakkor a találkozó előrehaladtával egyre nagyobb gondba került Arséne Wenger együttese, úgy tűnt, megeshet a szégyen, hogy hazai pályán búcsúzik a sorozattól, másodosztályú rivális ellen. Már nagyon közel volt a mérkőzés vége, és Giroudék láthatóan nem tudták áttörni a masszívan bekkelő ellenfél védelmét, így a rutinos francia mester gondolt egyet, és öt perccel a rendes játékidő lejárta előtt a pályára küldte a fiatal csatárt.

Nketiah azonnal igazolta a döntés helyességét. Theo Walcott bal oldali szöglete után Francis Coquelin csúsztatását pofozta a kapuba, s ezzel hosszabbításra mentette a találkozót. A ráadásban újra villant, a 96. percben Mohamed Elneny sarokrúgását fejelte nagy erővel a kapu közepébe. A mérkőzésen újabb gól nem esett, így a ghánai származású játékos élete első, Emirates Stadionban lejátszott mérkőzésén a találkozó hősévé vált.

A 2015-ig a nagy rivális Chelsea-ben nevelkedett futballista az első olyan gólszerzője a csapatnak, aki Wenger 1996-os érkezése után született. A lefújás után természetesen a veterán menedzser is elégedetten értékelte fiatal játékosa teljesítményét:
„Azért cseréltem be, mert gólokra volt szükségünk, és tudtam, hogy képes betalálni. Elképesztően tehetséges, minden adott, hogy klasszis legyen belőle. Ezzel együtt viszont nem szabad kapkodnunk, lépésről lépésre kell haladnia. Ugyanakkor kimondom, pályafutásom során egyetlen fiatal labdarúgóm debütálása sem sikerült ennyire jól.”

Eddie szerint pedig gyerekkori álma vált valóra, hogy a klub színeiben pályára lépett, és még gólt is szerzett:
„Henry, Bergkamp és Wright játékán nőttem fel, rengeteget néztem őket. Nagyon hálás vagyok a menedzsernek a bizalomért, a két gólom pedig egyszerűen felfoghatatlan, elmondhatatlanul boldog vagyok.”

A lefújás után pedig a klub legnagyobb legendája, Thierry Henry a mérkőzés után Facebook-oldalán tömören méltatta Nketiah produkcióját: „Micsoda este volt, Eddie! Nagyon boldog vagyok, viszont a legkevésbé sem lepődtem meg!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik