Amerikaifutball: Jónás Máté, a 19 éves miskolci cornerback lett az év juniorjátékosa

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.22. 08:00
Címkék
A 19 esztendős Jónás Mátét, a Miskolc Steelers játékosát választották idehaza az év junior amerikaifutballistájának. A már a felnőtt válogatottban is bemutatkozó védőt eddigi pályafutásáról, jövőbeli terveiről kérdeztük.

G. G. – utanpotlassport.hu„Korábban sokáig labdarúgó voltam, több csapatban is megfordultam” - kezdi történetét a miskolci születésű, rendkívül szerény és tudatos sportoló benyomását keltő Jónás Máté, aki családi okok miatt aztán abbahagyta a futballt, és több mint egy éven át nem is sportolt semmit. A folytatásban a kosárlabda és a röplabda következett, végül utóbbi mellett tette le a voksát, s több országos szintű sikernek is részese volt.G. G. – utanpotlassport.hu„Korábban sokáig labdarúgó voltam, több csapatban is megfordultam” - kezdi történetét a miskolci születésű, rendkívül szerény és tudatos sportoló benyomását keltő Jónás Máté, aki családi okok miatt aztán abbahagyta a futballt, és több mint egy éven át nem is sportolt semmit. A folytatásban a kosárlabda és a röplabda következett, végül utóbbi mellett tette le a voksát, s több országos szintű sikernek is részese volt.

Jónás Máté lett az év juniorjátékosa
Jónás Máté lett az év juniorjátékosa

Jónás Máté lett az év juniorjátékosa

„Aztán öt évvel ezelőtt a bátyám mutatta meg az amerikaifutballt, én pedig lementem a Steelers egyik toborzójára, és ott ragadtam. Fantasztikus társaságba csöppentem , azt kell, hogy mondjam, azóta is a második családomnak tekintem a srácokat”– mondja a 19 éves játékos, aki újoncként az első két évben nem kapott sok játéklehetőséget, de töretlenül harcolt az edzéseken, és fokozatosan kiharcolta magának az első számú cornerback (általában ők fogják az ellenfél legjobb elkapóját) posztot. Hozzátette, sok szerepkört kipróbált, volt futó, elkapó, de még irányító is, végül azonban a védelemben kötött ki, mivel – ahogyan elmondta – azzal tudja a legjobban segíteni csapatát, ha megvédi a saját területét. „A harmadik évben végre felléptem a porondra, és sikerült úgy teljesítenem, hogy az edzőimnek és a csapattársaimnak is bizonyítottam, érdemes játszatni engem.”

Tehetségére hamar felfigyeltek a felnőttek között is, s a nagyok mezőnyében hasonló, bár jóval gyorsabb utat járt be, így a kezdeti epizódszerepek után hamar ott találta magát a csapatban.

Természetesen a kora miatt az idén még játszhatott a junior bajnokságban, s többek között az ő kiváló teljesítményének is köszönhetően egymás után két évben vívhatott döntőt a miskolci klub. Igaz, ahogyan tavaly, most is kikapott a Budapest Wolvestól. A borsodi megyeszékhelyen amúgy hagyományosan erős a sportág utánpótlása, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy Szabó Martin révén tavaly is a Steelers adta az év junior játékosát.

„Azt gondolom a legfontosabb talán az, hogy mi a pályán kívül szintén jóban vagyunk, így a meccseken és az edzéseken kívül is rengeteget összejárunk, már-már testvéri kapcsolatot ápolunk egymással. Emellett nagy segítséget jelent, hogy a juniorból kiöregedő játékosok, illetve a felnőtt csapat tagjai is rendszeresen támogatják, segítik a fiatalabbakat. Elmondják azt is , annak idején ők hol rontottak el valamit, éppen azért, hogy mi már ne kövessük el újra ezeket a hibákat.”

A Miskolc felnőtt csapatában játszott az elmúlt években a hazai porond legjobb elkapója, az Egyesült Államokból importált Troy Rice, aki egészen más szintet képvisel, mint a poszton bármelyik játékos Magyarországon. Jónás Máté ellene is komoly tapasztalatot gyűjtött az edzéseken:

„Büszke vagyok rá, hogy a legtöbbször nekem sem sikerült blokkolnom őt, de ez sosem szomorított el. Inkább még több energiát adott ahhoz, hogy még keményebben eddzek, és jobb legyek. Sokat elemeztem a mozgását is, és, remélem, ennek köszönhetően nem csak a magyar, hanem majd a jövőben talán hozzánk érkező külföldiek ellen is megállom a helyemet” – magyarázza az év junior játékosa, aki idén a felnőttválogatottba is meghívót kapott, s mér be is mutatkozhatott a nemzeti együttesben, igaz, egyelőre csak perceket kapott.

Jövőbeli terveivel kapcsolatban azt mondja, nagy álma, hogy tanulmányainak befejezését követően külföldön is kipróbálja magát, idehaza pedig pedig állandó helyet szeretne kiharcolni magának a válogatottban.

További korosztályos hírek AMERIKAIFUTBALLBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik