Aerobik: bronzérmet nyert a junior-leánytrió az anconai Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.26. 13:33
Címkék
Örömkönnyeket hullajtott a juniorleányok triója az olaszországi Anconában rendezett, X. aerobik Európa-bajnokságon: a Magyar Anna, Ökrös Janka, Ötvös Panna összeállítású hármas ugyanis felállhatott a dobogó harmadik fokára. A delegáció hazaérkezése után Kovácsné Laurinyecz Juliannát és a bronzos trió egyik tagját, Ökrös Jankát kérdeztük a részletekről.

Krecsik Adrienn Nagy reményekkel, érmes álmokkal utaztak Anconába, az aerobik-kontinensviadal helyszínére a magyar delegáció junior tagjai. Az Eb előtti pár hónap kizárólag a mentális és fizikai felkészülés jegyében telt, hihetetlen tempót diktáltak. Elvégezték az utolsó simításokat a koreográfián, elengedhetetlen, hogy arra a bizonyos egy perc húsz másodpercre, amelyet a színpadon töltenek, minden tökéletes legyen.Krecsik Adrienn Nagy reményekkel, érmes álmokkal utaztak Anconába, az aerobik-kontinensviadal helyszínére a magyar delegáció junior tagjai. Az Eb előtti pár hónap kizárólag a mentális és fizikai felkészülés jegyében telt, hihetetlen tempót diktáltak. Elvégezték az utolsó simításokat a koreográfián, elengedhetetlen, hogy arra a bizonyos egy perc húsz másodpercre, amelyet a színpadon töltenek, minden tökéletes legyen.

Szelfi a színpad mellől Forrás: Facebook.com
Szelfi a színpad mellől Forrás: Facebook.com

Szelfi a színpad mellől  •  Forrás: Facebook.com

A mieink már a megméretés előtt néhány nappal a helyszínre érkeztek, s elfoglalták a tornacsarnokot, hogy ismerkedhessenek a környezettel. A selejtező már megalapozta a juniorok sikerét: három döntős szereplést vívtak ki. Ákoshegyi Dóra 20.000 ponttal a hetedik helyen kvalifikált az egyéni döntőbe, a Magyar Anna, Ökrös Janka és Ötvös Panna alkotta trió 19.250 pontot gyűjtött, amellyel szintén a hetedik pozícióból várhatta a finálét. Csoportban mindkét magyar együttes produkciója finálét ért, ám a versenyszabály szerint országonként csak egy csapat juthat tovább, így az Ákoshegyi Dóra, Gellén Zsófia, Makranszki Anna, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófia összeállítású csoportot érte a megtiszteltetés, hogy 19.250 ponttal, az ötödik helyen léphetett előbbre. Hajdú Kata, Magyar Anna, Marton Nikolett, Ökrös Janka és Ötvös Panna alakulata egyébként nem sokkal lemaradva, 19.200 ponttal a hatodik lett.

A versenyzőknek mindössze egy napjuk volt, hogy felkészüljenek lélekben is a záró napra. Gondolhatnánk, hogy sok és idegőrlő az a huszonnégy óra.

Ám Ökrös Janka szerint nagyon jól jött:
– Jó volt, hogy tudtunk pihenni, mert már a viadal előtt három nappal megérkeztünk Olaszországba, s végig edzettük. A döntőnek abban a szellemben vágtunk, hogy odatesszük magunkat, hiszen nincs vesztenivalónk.

Tüzetesen átvizsgálták edzőjükkel az előző napi felvételeket, kockáról kockára tanulmányozták az akrobatikus elemeket, kar- és lábmozdulatokat, és természetesen azt is, hogy a lányok által kialakított alakzat mennyire látványos. A produkció előtt még utoljára gyakorolták a megbeszélteket. Aztán nem volt más hátra, jöhetett az utolsó felvonás.

S, hogy mit tanácsolt nekik az edző a nagy napra?

– Mindig azt mondom nekik, hogy zárják ki a külvilágot, ne foglalkozzanak a külső ingerekkel, a szurkolással. Csakis a gyakorlatra koncentráljanak – fogalmazott Kovácsné Laurinyecz Julianna.

A kemény munkának meglett az eredménye: a juniorok versenyében a Magyar Anna, Ökrös Janka és Ötvös Panna összeállítású trió a selejtezőben elért hetedik helyről 19.550 ponttal feljött a harmadikra, így az együttes örömkönnyek közepette bronzérmet vehetett át. Egyéniben Ákoshegyi Dóra 19.950 pontot ért el, amely a hetedik helyre volt elegendő. Csoportban Ákoshegyi Dóra, Gellén Zsófia, Makranszki Anna, Ruzicska Vanessza és Simon Zsófia sajnálatos módon lecsúszott a dobogóról, így 19.000 ponttal a negyedik pozícióban zárt.

Az érmes szereplést így értékelte az edző:
– A gyakorlatra szép pontszámot kaptak, de a végsőkig kiélezett volt a küzdelem, végigizgultuk a többiek gyakorlatát is. Aztán az utolsó pontszám kihirdetésekor jött a hatalmas öröm! A törökök és az olaszok előttünk végeztek, viszont az orosz és a romániai hármast megelőztük, bár őket az előző években nem tudtuk legyőzni. Álszerénység lenne azt mondani, hogy nem számítottunk dobogós helyezésre. Minden korosztályban vártuk az érmeket, s ennek megfelelően minden egységünk az élvonalban is végzett. Pontozásos sportág lévén az az egyetlen lehetőség, hogy minden versenyző a maximális tudásának megfelelően teljesítsen. Ha pedig az érmet is ér, az a boldogság netovábbja!

Beavatta honlapunkat abba is, hogyan tovább az Eb-tapasztalatok birtokában:
– Ez az Európa-bajnokság nagy lendületet ad a további munkához, nagyszerű volt, hogy a juniorok ott lehettek, kapcsolatokat teremthettek, s nem utolsó sorban végignézhették, végigszurkolhatták a felnőttek versenyét is. Számtalan új elemet elleshettek. Mindez megalapozza a felkészülésünk irányát.

X. AEROBIK EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANCONA (OLASZORSZÁG)
A magyar fiatalok szereplése
Juniorok, selejtező
Hajdú Kata (női egyéni): 10. hely (19.700 pont)
Ákoshegyi Dóra (női egyéni): 7. hely (20.000 pont)
Ákoshegyi Dóra, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófia (trió): 11. hely (18.700 pont)
Magyar Anna, Ökrös Janka, Ötvös Panna (trió): 7. hely(19.250 pont)
Ákoshegyi Dóra, Gellén Zsófia, Makranszki Anna, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófia (csoport): 5. hely(19.250 pont)
Hajdú Kata, Magyar Anna, Marton Nikolett, Ökrös Janka, Ötvös Panna (csoport): 6. hely (19.200 pont)
Juniorok, döntő
Ákoshegyi Dóra (női egyéni): 7. hely(19.950 pont)
Magyar Anna, Ökrös Janka, Ötvös Panna (trió): 3. hely (19.550 pont)
Ákoshegyi Dóra, Gellén Zsófia, Makranszki Anna, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófia (csoport): 4. hely (19.000 pont)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik