3x3-as kosár: mindkét csapatunk a legjobb nyolc közé jutott az U18-as vébén

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.01. 16:31
Címkék
Hibátlan napot zártak a magyar válogatottak a Csengtuban zajló U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokságon. Mindkét együttesünk megnyerte az utolsó két csoportmérkőzését, így a fiúk elsőként, a lányok pedig némi szerencsével, a kialakult hármas holtversenyt egyetlen ponttal megnyerve, másodikként jutottak a nyolc közé.

L. G. A kínai Csengtuban zajló U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokság harmadik napján újra pályára léptek a magyar válogatottak is. A csoportkört felemásan kezdték csapataink, hiszen a fiúk kétszer győztek, a lányok pedig kétszer kikaptak. Éppen ezért utóbbiak továbbjutásához az utolsó két meccs megnyerése mellett a többi eredmény szerencsés alakulása is kellett volna.L. G. A kínai Csengtuban zajló U18-as 3x3-as kosárlabda-világbajnokság harmadik napján újra pályára léptek a magyar válogatottak is. A csoportkört felemásan kezdték csapataink, hiszen a fiúk kétszer győztek, a lányok pedig kétszer kikaptak. Éppen ezért utóbbiak továbbjutásához az utolsó két meccs megnyerése mellett a többi eredmény szerencsés alakulása is kellett volna.

Tóth Orsolya
Tóth Orsolya

Tóth Orsolyáék a svájciak ellen kezdték a felzárkózást  •  Forrás: FIBA

A Balogh Júlia, Jáhni Zsófia, Révész Boróka, Tóth Orsolya összetételű magyar válogatott a svájciak ellen kezdte a napot, a mérkőzés elején pedig mintha bedeszkázták volna a gyűrűt. Három perc alatt mindössze két kosarat láthattunk, de azokat legalább egyaránt Jáhni Zsófia szerezte. A folytatásban is az ő centerjátékára, valamint Tóth Orsolya betöréseire épült a magyar támadójáték, és mindez jó védekezéssel párosult. A svájciak ugyan kapaszkodtak, de a magyar siker nem forgott veszélyben, a vége 12-8 lett.

A folytatásban felcsillant a remény, a japánok ugyanis meglepetésre megverték az addig hibátlan ausztrálokat. De hogy a csoport zárómérkőzésén, az amerikai–ausztrál összecsapáson legyen miért szurkolni az amiknak, Földi Attila együttesének le kellett győznie a japánokat.

És le is győzte, nem is akárhogyan!

A magyarok 6-0-s rohammal kezdtek, a festékben hatalmas elszántsággal küzdötték le az ellenállást, és a védekezésben is odatették magukat. A mérkőzés felénél tíz ponttal vezetett válogatottunk (13-3), és az újabb 6-0-s szakasz után már érezhető volt, hogy nem megy végig a mérkőzés. A 3x3-as kosárlabdában tíz percig vagy az egyik fél 21 dobott pontjáig tartanak a mérkőzések, és a utóbbi most egyre közeledett. Annak ellenére, hogy a büntetőkkel az egész tornán meggyűlt a lányok baja, Révész Boróka most higgadt maradt: mindkettőt beemelte, azzal a magyar csapat 21-8-ra győzött!

A képlet így a következő volt: ha az amerikaiak megverik az ausztrálokat, hármas holtverseny alakul ki a negyeddöntőt érő második helyen. Amennyiben az ausztrálok úgy kapnak ki, hogy tizenkét pontnál kevesebbet dobnak, a magyaroké a második hely, viszont ha elérik a tizenkettőt, már ők nyerik a minitabellát.

Az amerikaiak mindenesetre komolyan vették a mérkőzést, és eszük ágában sem volt leadni a győzelmet a riválisnak. Így az ausztráloknak nem volt mit tenniük, a tizenkét pontos határ átlépésére kellett törekedniük az egyre biztosabb vereség tudatában. Jól haladtak, mintegy három perccel a vége előtt már tizenegynél jártak.

És attól kezdve nem dobtak egyetlen pontot sem.

Hihetetlen izgalmak közepette győztek az amerikaiak 20-11-re, azzal a magyar csapat végzett a továbbjutást érő második helyen. Földi Attila rendkívül fiatal együttese vasárnap a torna egyik favoritjának számító spanyolokkal találkozik a negyeddöntőben, de bárhogy is alakuljon az a mérkőzés, már az hatalmas bravúr volt, hogy a lányok 0-2-ről felállva, kis szerencsével továbbléptek a csoportkörből.

Takács Milán
Takács Milán

Takács Milánék átugrottak a hazaiakon  •  Forrás: FIBA

A két győzelemmel kezdő fiúknak elég volt az egyik mérkőzésüket megnyerniük a nyolc közé jutásért. A Csík Richárd, Hargitai Krisztián, Pálinkás Tibor és Takács Milán alkotta csapat nem akarta sokáig nyitva hagyni a kérdést, és már a házigazda kínaiak ellen ki akarta vívni a továbbjutást. Ugyan a kínaiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, de a mieinknek mindenre volt válaszuk, majd a mérkőzés derekáén négypontos előnyre tett szert válogatottunk (11-7). A vendéglátók nem adták fel, és a hajrában fordítottak (13-14), de ekkor jött Pálinkás, aki a végjátékban négy pontot szerezve újabb mérkőzést döntött el a javunkra. A magyar válogatott 17-14-re győzött, és ezzel eldőlt, hogy csoportelsőként jut a negyeddöntőbe.

Az utolsó csoportmérkőzésnek már nem is volt tétje, ez a dél-koreaiak elleni időként lazább védekezésen és a látványosságra törekvő támadójátékon meg is látszott. Az örömjátékba torkolló mérkőzésen sem futott végig a tíz perc, a magyar válogatott 22-13-ra győzött, a döntő kosarat Hargitai szerezte, kétpontossal. Szarvas Gábor csapata vasárnap az új-zélandiakkal találkozik a negyeddöntőben.

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

A magyar válogatottak mérkőzései
Fiúk
Magyarország–Kína 17-14. Magyar pontszerzők: Pálinkás 8, Takács 4, Csík 3, Hargitai 2
Magyarország–Koreai Köztársaság 22-13. Magyar pontszerzők: Hargitai 8, Csík 6, Takács 5, Pálinkás 3
Leányok
Magyarország–Svájc 12-8. Magyar pontszerzők: Jáhni 5, Tóth O. 5, Balogh 1, Révész 1
Magyarország–Japán 21-8. Magyar pontszerzők: Révész 9, Jáhni 6, Balogh 3, Tóth O. 3
A magyar érdekeltségű csoportok végeredménye
Fiúk, C csoport: 1. Magyarország, 2. Szlovénia, 3. Kína, 4. Törökország, 5. Koreai Köztársaság
Leányok, A csoport: 1. Egyesült Államok, 2. Magyarország, 3. Ausztrália, 4. Japán, 5. Svájc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik