Vizes vb: Hosszú Katinka történelmi aranyérmekre készül

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.07.19. 12:28
null
Hosszú Katinka elizgulni már biztosan nem fogja a világbajnokságot (Fotó: Koncz György)
Sorozatban negyedszer győzhet Hosszú Katinka 200 és 400 méter vegyesen a világbajnokságon.

 

ZAVARTALAN FINIS

– Több mint egy hete elutaztak – de nem Dél-Koreába, hanem Szingapúrba. Miért oda?
– Hogy csak a felkészülésre koncentrálhassunk – válaszolta Petrov Árpád, Hosszú Katinka edzője. – A szokásos átállási nehézségek leküzdése után találtunk egy jól működő napi ritmust, naponta két edzéssel, közös étkezésekkel és rövid kirándulásokkal.

– Vagyis jól sikerültek a világbajnokságot megelőző utolsó napok?
– Remek körülmények között, nyugodtan tudtunk készülni, gyakorlatilag miénk volt az egész medence, túlzás nélkül mondhatom, az egész éves felkészülésünk zavartalan finisén vagyunk túl.

– Mennyire izgatott a vébérajt előtt?
– Már nagyon várom, hogy elkezdődjék a világbajnokság. Látta a Vissza a jövőbe trilógiát?

– Igen.
– Annyira várom a rajtot, hogy legszívesebben elkérném dr. Emmett Brown híres kocsiját, és előreutaznék vele a vébé első napjáig. Már nagyon izgatott és kíváncsi is vagyok.

– Akkor már csak az kell, hogy amiként korábban nyilatkozta, Hosszú Katinka legyőzze Hosszú Katinkát.
– Pontosan. Ez a legfontosabb.

Hosszú Katinka folytathatja páratlan győzelmi sorozatát: egymás után a negyedik világbajnokságon nyerheti meg a 200 és a 400 vegyes aranyérmét is, márpedig ugyanabban az úszásnemben hasonló sorozatra még nem volt példa a sportág történetében.

Ha valamivel ki lehet kergetni Hosszú Katinkát a világból, az ilyen „legekkel” biztosan – már világverseny előtt és hangosan. Merthogy háromszoros olimpiai bajnokunk pontosan tisztában van az ilyesféle rekordokkal is, mi több, gyakorta ezekből meríti a motivációját, ellenben nyíltan nemigen beszél róla. Ha viszont megvan az újabb bravúr, nagyon is örül neki.

Megannyi cím, két nagy medencés világcsúcs és számtalan siker után tulajdonképpen magától értetődő, hogy mindenbe belekapaszkodik, ha motivációról van szó. Már elért arra a szintre, hogy egy világbajnokság a kellő mértékű izgalmat váltsa ki belőle. Mármint a sikerhez kellő mértékű izgalmat.

„Elizgulni már biztosan nem fogom. De éppen jó, hogy jön a világbajnokság, mert nem kell tuningolnom magam ahhoz, hogy teljesítsek. Amikor ilyen sokat versenyeztél már, nehéz és fárasztó bemenni abba a zónába – de élet-halál kérdése. Muszáj, máskülönben nem tudok teljesíteni. Év közben vagy a kisebb versenyeken ezt nehéz elérni – azért jó a vébé, mert ott van az emberben az egészséges drukk, ami segít” – nyilatkozta ennek kapcsán Hosszú, aki edzőjével, Petrov Árpáddal elárulta azt is, hogy bár a 200 és 400 vegyes mellett indul 200 gyorson, 100 és 200 háton is Kvangdzsuban, a fókusz egyértelműen a két vegyesen van. Azon a két számon, amelyben ő a címvédő, mi több, ahogy fentebb már rögzítettük, 2013-ban Barcelonában, 2015-ben Kazanyban és 2017-ben Budapesten is győzni tudott mindkettőben!

„Igen, lesz még néhány másik táv is Katinka programjában, de ezek csak kiegészítő számok, a kétszáz és a négyszáz vegyes van a középpontban” – jelentette ki a tréner.

Hosszú Katinka 200 vegyesen kimagaslik a mezőnyből, amit jól mutat a statisztika, amely az idén elért időeredményeket listázza: az idei világranglista első négy helyét Hosszú foglalja el, majd jön a kanadai Sydney Pickrem (kétszer egymás után), hogy utána a következő négy pozíciót ismét a magyar bajnoknő sajátítsa ki!

Ehhez hozzátehetjük azt is, hogy Hosszú az idén már hatszor (!) úszott 2:08-as időt, s bár Pickrem is megtette kétszer, rajtuk kívül eddig ez senkinek sem sikerült.

Négyszáz vegyesen árnyaltabb a kép, de csak kicsit. Ott a japán Ohasi Jui tűnik a legnagyobb ellenfélnek, akit ugyan Hosszú megelőz a 2019-es listán, és egyedüliként tudhat magáénak 4:32-es eredményt, ám ne felejtsük, hogy a japán tavaly novemberben már kirázott magából egy 4:32.00-s időt – vagyis Ohasi képes rá, kérdés, az elmúlt hónapokban miért nem tudta megúszni...

Persze nekünk nem is az ellenfelekkel kell foglalkoznunk, sokkal inkább Hosszú Katinkáért szorítanunk – az elmúlt hónapokban látottak és tapasztaltak alapján valami azt súgja, hogy a vb végén örülni fog annak a bizonyos másmilyen rekordnak is...

A NAGYOBB MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik