Vizes vb: Eléggé hihetetlen, hogy ez megtörtént velem – Kapás

N. T./MTIN. T./MTI
Vágólapra másolva!
2019.07.25. 13:53
null
Kapás Boglárka első világbajnoki aranyérmével (Fotó: Derencsényi István)
Mint beszámoltunk róla, Kapás Boglárka világbajnoki címet szerzett 200 méteres pillangóúszásban a kvangdzsui vizes világbajnokság úszóversenyeinek ötödik napján. Az egyéni csúcsot elérő magyar versenyző kissé hitetlenkedve vette tudomásul, hogy győzött, és azt is megjegyezte, szerinte elég lassú volt az egész mezőny.

„Először nem is tudtam, hogy első lettem vagy negyedik. Még eléggé hihetetlen, hogy ez megtörtént velem. Örülök, hogy végre 2:07 alatt vagyok. Elég lassú volt még mindig a mezőny. Nagyon boldog vagyok, hogy győztem, de elég gyenge idővel lehetett nyerni megint – mondta az M4 Sportnak Kapás Boglárka a döntő után félig pityeregve, félig nevetve, szinte szabadkozva. – Minden pontosan úgy történt, ahogy elterveztem. Százon tudtam, hogy egy testhosszon belül kell lennem az amerikai lányhoz képest, és akkor meglehet. Ott is voltam, a harmadik ötvenen jöttem fel rá, az utolsó hosszon pedig már semmire nem szoktam gondolni, csak megyek, ahogy tudok. Ezért megérte otthagyni az ezerötszáz gyorsot, azt hiszem…”

Érdekesség, hogy a második és harmadik amerikai úszó nem tudta megközelíteni elődöntős idejét, ezzel kapcsolatban Kapás az MTI érdeklődésére elmondta, ez nagyon furcsa.

Azért nyertem, akárcsak az Európa-bajnokságon, mert én akartam a legjobban. Ezen kívül megint csak az történt, hogy engem figyeltek, s nem mentem eszméletlen jó időt, de a többiek nagyon elmaradtak attól, amit tudnak” – mondta Kapás.

Még mindig remeg a kezem-lábam, a dobogón is remegő lábakkal álltam, reméltem, hogy nem ájulok el – folytatta már az eredményhirdetés után. – Egész évben nagyon keményen dolgoztam ezért az eredményért. Kicsivel több mint egy éve készülök a pillangóra, az Eb előtt túlnyomórészt még a gyorsra edzettem, de lélekben már a pillangóé volt a főszerep. Idén már a fizikai felkészülésben is kicsit a pillangón volt a hangsúly, fejben pedig teljes mértékben erre figyeltem. Jövőre pedig beletesszük azt a plusz fizikai munkát, ami kell a pillangóhoz, mert a motivációval nem lesz gond. És akkor ez még sokkal jobb is lehet. A 200 pillangó olyan volt számomra, mint egy mentőöv, amit utánam dobtak a 2017-es vébé után.”

Az UTE 26 éves úszója 2010-ben Szingapúrban ifjúsági olimpiai bajnok volt ebben a számban, legnagyobb felnőtt sikereit viszont mindeddig gyorsúszásban érte el: 2015-ben Kazanyban 1500 méter gyorson világbajnoki, egy évvel később Rióban pedig 800 méter gyorson olimpiai bronzérmet nyert. Az év elején azonban végleg eldöntötte, hogy a pillangóra koncentrál.

„Ez már az év elején eldőlt, jó fél éve úgy vagyok ezzel, bár nehéz volt beismernem, hogy én igazából már nem akarok gyorsúszó lenni. A versenyeken a pillangóhoz úgy álltam oda, hogy szeretnék a leggyorsabban úszni, míg a gyorshoz inkább odaállítottak és azt is le kellett úsznom. Nagy különbség van a kettő között hozzáállásban, és ezáltal a végeredményben is.”

Kiemelte, nagyon szeretne érmet szerezni a tokiói olimpián: „Sok mindenben szeretnék még fejlődni, és ott biztosan nem lehet majd 2:06-os idővel nyerni.”

KAPÁS BOGLÁRKA NYERTES ÚSZÁSÁT IDE KATTINTVA NÉZHETIK MEG!

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU
ÚSZÁS
NŐI 200 M PILLANGÓ, DÖNTŐ

1. KAPÁS BOGLÁRKA (MAGYARORSZÁG) 2:06.78

2. Hall Flickinger (Egyesült Államok) 2:06.95
3. Katie Drabot (Egyesült Államok) 2:07.04
4. Franziska Hentke (Németország) 2:07.30
5. Alys Thomas (Nagy-Britannia) 2:07.48
6. SZILÁGYI LILIÁNA (MAGYARORSZÁG) 2:07.68
7. Szvetlana Csimrova (Oroszország) 2:08.70
8. Laura Stephens (Nagy-Britannia) 2:09.35

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja:Roska Emese Boglárka (Kvangdzsu), Csurka Gergely (Kvangdzsu), Derencsényi István (Kvangdzsu, fotó), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik