Vizes vb 2017: emlékérmét adott ki a Magyar Nemzeti Bank

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.06.14. 12:06
A pontosan egy hónap múlva kezdődő budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság tiszteletére emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Az új 50 forintos érmét a mindennapi készpénzforgalomban is használják majd.

A szerdai ünnepélyes eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, a vizes világbajnokság rendkívüli példája annak, hogy „mi, magyarok összefogásunk erejével emberfeletti teljesítményre vagyunk képesek, amellyel hamarosan az egész világ csodálatát kivívhatjuk”. Hozzátette, a világbajnokság sikere minden magyaré, az egész magyar nemzeté lesz és ennek a közös sikernek méltó kifejezője és örök emléke ez a különleges érme.

„Ez az érme, amelyen a 2017-es FINA vizes világbajnokság elemei jelennek meg, mindannyiunk számára ugyanazt jelenti: a büszkeséget és a hitet a magyarok erejében. Biztos vagyok benne, hogy óriási érdeklődést fog kiváltani, akár az érmegyűjtők, akár a sportszeretők körében” – fogalmazott.

Szabó Tünde megjegyezte, „mi most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy személyesen tapasztalhatjuk meg, hogy a mi országunkat, hogyan változtatja meg és teszi erősebbé a sport világa, amely óriási hatással van valamennyi szférára.”

Balogh Sándor, a vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója elmondta, az MNB minden évben egy-egy jelentős történelmi, nemzeti évforduló, kulturális, tudományos vagy sportesemény alkalmából bocsát ki emlékérmeket. Kiemelte, a szervezőbizottság számára óriási megtiszteltetés, hogy az MNB-vel együttműködhet ebben a kibocsátásban.

Az új 50 forintos érme névértékes oldala változatlan marad, a másik oldalán azonban a kerecsensólyom helyett a világbajnokság logója jelenik meg. Ezt az oldalt Kósa István tervezte.

Szántó Éva, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója kiemelte, az érme ajándék lehet a szervezőknek, a szurkolóknak, a sportbarát közönségnek, s kézzel fogható emlék marad a világbajnokságról.

Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatója elmondta, az MNB az egyik legtermészetesebb saját eszközével, az éremkibocsátással kíván hozzájárulni minden idők legnagyobb hazai sporteseményének megünnepléséhez.

Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó, a világbajnokság nagykövete, arról beszélt: nincs ahhoz fogható öröm, mint amikor egy sportoló hazai pályán tud egy nagy világversenyen sikereket elérni, ebben pedig a szervezőknek is jelentős szerepe van. Hozzátette, a legjobban unokahúgának, Szilágyi Liliánának szurkol majd a világbajnokságon.

Az emlékérmék kétmillió példányban kerülnek forgalomba, ezek közül a 12 ezer darab első napi veret sorszámozott díszcsomagolásban. A kibocsátott érmékből 7000 darab különleges – tükörfényes – technikával készült el, ezek a gyűjtőknek jelenthetnek igazi különlegességet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik