Vizes Gála: Cseh Lászlónak is élmény az esemény

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.22. 08:30
null
Cseh László izgatottan várja a gálát (Fotó: Földi Imre)
Nagyszerű kedvcsináló a sportoláshoz, neki pedig különleges élménnyel töri meg a hétköznapi edzések monotóniáját – vallja a vasárnap rendezendő Vizes Gáláról Cseh László olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki klasszis sportolótársaival együtt részt vesz az eseményen.

 

CSILLAGHULLÁS
November 25-én, vasárnap 10 órától rendezik meg a Vizes Gálát, amelyen nagyjából negyven olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportoló vesz részt. Az eseményen 500, 1500 és 3000 méteres távon próbálhatják ki magukat az úszni vágyók a Duna Arénában, ahol tavaly még világbajnokságot, az idén pedig világkupaversenyt rendeztek. Összesen 1200 fő szállhat vízbe, érdemes minél hamarabb regisztrálni. Az eseményt délután gála zárja, amelyen sportági bemutatókat, csillagszóróúszás és egyéb látványos versengést rendeznek meg olyanok részvételével, mint a háromszoros olimpiai bajnok úszó Hosszú Katinka, az ötszörös ötkarikás első kajakos Kozák Danuta, vagy Sydney, Athén és Peking bajnok vízilabdázói közül például Kiss Gergely és Kásás Tamás.

– Hogyhogy a legrövidebb távot, az ötszáz métert vállalja a Vizes Gálán?
– A vasárnap alapvetően a pihenőnapom, így valamelyest szeretném ezt figyelemben tartani. Ráadásul nemcsak napközben, az esemény végén is lesz alkalmam a versenyzésre, így elég lesz az ötszáz méter a Duna Arénában.

– A Vizes Gála talán annak ünnep igazán, aki a sztársportolókkal úszhat, de fordítva is élmény az esemény?
– Abszolút! Tavaly is nagyon érdekes volt, hogy a métereket úgy számolják, az egyik pályáról a fal végén át kell úszni a másikra, így viszonylag gyorsan képet kaphatok arról, hány méternél tartok. Nem kell a hosszokat számolni, csak megnézem, hogy hány pálya van még a medence másik oldaláig. Ez mindenképpen jópofa élmény, más, mint amit megszoktunk. Jól is jön ez, a Vizes Gála pluszt ad a mindennapokhoz képest, segít megtörni a hétköznapok és az edzések monotóniáját.

– A program, a távok mennyire alkalmasak kedvcsinálónak a sportolással, úszással komolyabban még csak ismerkedőknek?
– Teljesen, hiszen az ötszáz méter az a kihívás, amelyre nehéz azt mondani valakinek, hogy nem képes teljesíteni. Aki viszont kicsit többet tud, az bátran vállalhatja az ezerötszáz vagy háromezer métert, az egyben leúszva már elég szép távnak számít. Ráadásul a körítés, a hangulat és a gála kedves élményt ad.

– Az úszás pedig egészséges életet, nem véletlenül alapsportág. Miért hasznos ez a sportág?
– Annyira megdolgoztatja a testet, hogy nagyon kevés erőkifejtéssel is nagyon sok izmot mozgat meg egyszerre. Ezért van, hogy sok társam és én is nagyon kifáradunk az elején, amikor pihenőt követően újrakezdjük az úszást: olyan sok izmot próbálunk egyszerre mozgatni, hogy az nehezen megy a szervezetnek. Ilyesmit mindenki tapasztalhat. Az úszással nagyon sokat tehetünk az egészségért, pluszban kíméli az ízületeket és szinte mindent azzal, hogy a vízben – úgymond – csak lebegünk.

– Nem véletlenül mondják, az úszásban szinte nem lehet megsérülni.
– Megfelelő odafigyeléssel, az úszás előtti bemelegítéssel és az úszás utáni levezetéssel tényleg nagyon lecsökkenthető a sérülések száma. Persze azért vannak olyan kitekert mozdulatok, amelyek nem tesznek jót az ízületeknek, de odafigyeléssel ez elkerülhető, ráadásul a többi sportághoz képest tényleg nehezebb megsérülni benne.

– Az ön gyerekkorában talán nem volt a Vizes Gálához hasonló esemény, de emlékszik olyan rendezvényre, amely hasonló élményt jelenthetett, mint a maiaknak a mostani fog?
– Nagyon megmaradt, amikor részt vettem egy versengésben: a magyar úszóknak hoztak külföldi ellenfeleket, és óriási élmény volt látni versenyezni Egerszegi Krisztinát, Czene Attilát, Darnyi Tamást, Güttler Károlyt és Rózsa Norbertet. Annak a végén is rendeztek csillagszóróúszást, és nem értettem, miért esik ki az elején Egerszegi Krisztina. Aztán elmondták, akármilyen klasszis Egér, azért a fiúk nála is gyorsabban tudnak úszni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik