Vizes Eb: az úszók is elkezdik – vajon sikerül a négy címvédés?

Vágólapra másolva!
2021.05.17. 09:35
null
Verrasztó Dávid egymás után negyedszer szeretne nyerni 400 vegyesen (Fotó: Tumbász Hédi)
A hétfőn kezdődő kontinensviadalon négy glasgow-i győztesünk léphet rajtkőre a Duna Arénában – vajon sikerül mind a négy címvédés?

 

KÖZEL A SZÁZHOZ

Az első úszó Európa-bajnokságot 1926-ban rendezték – egyébként Budapesten. A kontinensviadalok majd' évszázados történetében az egykori NDK úszói szerezték a legtöbb aranyérmet, 132-t, ám az elsőségük hamarosan a múlté lesz, merthogy ebben a rangsorban a második helyen az oroszok állnak 131 elsőséggel, s még a jelenleg harmadik németek (126) is előzhetnek.

Mi, magyarok előrébb biztosan nem léphetünk, de jelentős mérföldkőhöz érkezhetünk a Duna Arénában: a mieink eddig 94 aranyat gyűjtöttek (ezzel negyedikek vagyunk a rangsorban, s maradunk is ezen a helyen, mert az ötödik franciáknak 66 első helyük van), vagyis a kiváló szereplés magával hozhatja a 100. magyar Európa-bajnoki címet.

Négy címvédővel a soraiban kezdi el a magyar úszóválogatott hétfőn az Európa-bajnokságot a Duna Arénában: három évvel ezelőtt Glasgow-ban Milák Kristóf és Kapás Boglárka 200 pillangón, Hosszú Katinka 200, Verrasztó Dávid 400 vegyesen győzött.

„Címvédőként Kristóf is érzi a felelősséget, ráadásul ő sikerorientált ember, nem szeret veszíteni, főleg, ha egyszer már nyert korábban – mondta ennek kapcsán Selmeci Attila, Milák Kristóf edzője.  –  Piszkálná a csőrét, ha nem sikerülne újra nyernie kétszáz pillangón.”

Milák esetében, bár kétségtelen, hogy pályafutása során a felnőttek között először léphet rajtkőre világversenyen címvédőként, jókora meglepetés lenne, ha a budapesti kontinensviadalon nem gyűjtené be a második Eb-címét ebben a számban, hiszen annyival jár még csak nem is Európa, hanem a világ előtt kétszáz pillangón.

S hogy az egy aranyból lesz-e, lehet-e több?

Milák Kristóf hét egyéni számot (50, 100, 200, 400 gyors és 50, 100, 200 pillangó) vállal a Duna Arénában, ám Sós Csaba szövetségi kapitány a váltókban is számít a világ- és Európa-bajnokra.

„Mindig Kristóf választja ki egy-egy verseny előtt, mely számokban szeretne indulni, és aztán megbeszéljük, ám ezúttal hagytam, hogy kizárólag ő döntsön. Amikor elmondta, hogy hét távot vállalna, csak annyit válaszoltam, nosza, ugorjunk neki – árulta el Selmeci. –  A lehetősége meglesz arra, hogy menet közben változtasson a programon, például ha túlságosan fáradna és úgy érezné, hogy az Eb programjának végén lévő száz pillangó sikerét veszélyeztetné ez a sorozatterhelés. Kristóffal és a kapitánnyal előre egyeztettük, hogy kevésbé könnyítem őt fel a versenyre, én csupán ettől tartok. Ám bízom benne, hogy a képességei elegendők arra, hogy száz és kétszáz pillangón győzni tudjon, ahogyan abban is, hogy klasszisa, például hogy a  versenyeken mindig nagyot alkot, ezúttal is megmutatkozik, ráadásul mindig elmondja, hogy a Duna Aréna az »ő uszodája«, ott aztán kiváltképp nem szereti, ha bárki is uralkodik mellette – a feladat adva van: Király, mutasd meg, mit tudsz!”

Milák Kristóffal ellentétben Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid rutinos címvédőnek számít – már ha ebben a vonatkozásban illik használni ezt a jelzőt.

HÁROM HIÁNYZÓ

Európa krémje tiszteletét teszi a hétfőn kezdődő úszó kontinensviadalon, tehát nemcsak mennyiségben (51 ország versenyzői ugranak vízbe a Duna Arénában), hanem minőségben is remek a felhozatal, három nagy név viszont hiányzik majd az Eb-ről.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok svéd Sarah Sjöström februárban egy szerencsétlen mozdulattal eltörte a könyökét, és jelenleg azért küzd, hogy ott lehessen Tokióban. A már szintén minden címet begyűjtő spanyol Mireia Belmonte vállsérülés miatt nem indul a budapesti Eb-n: „Már sokkal jobb állapotban van a vállam, de még nem akartam megkockáztatni, hogy visszaessek.”

A távol maradók szűk táborát erősíti az oroszok kiváló sprintere, Vlagyimir Morozov is.

Verrasztó Dávid Berlin óta legyőzhetetlen Európában négyszáz vegyesen, így 2014, 2016 és 2018 után sorozatban negyedik alkalommal nyerhet ezen a távon, s ha így lesz, tovább növelheti a már a rajt előtt is tetemes előnyünket ebben a számban: a kontinensviadalok történetének férfi 400 vegyesre szűkített mini éremtábláján Magyarország 14 elsőséggel áll az élen (mellette négy ezüst és egy bronz az eddigi termés), a második Olaszország mindössze három aranyat tud felmutatni.

Hosszú Katinka még régebb óta írja a történelmet, a háromszoros olimpiai bajnok a 2010-es margitszigeti Európa-bajnokságon nyerte első aranyérmét 200 vegyesen – majd sikeresen védte meg 2012-ben, 2014-ben, 2016-ban és 2018-ban. Szó mi szó, különösen az utóbbi volt nagy durranás, mert emlékezzünk: a glasgow-i kontinensviadalra Hosszú nehéz időszak, súlyos magánéleti és szakmai válság után érkezett.

Kapás Boglárka állt már címvédőként rajthoz Európa-bajnokságon – kétszer is. Először 2014-ben, de akkor 800 gyorson a bronzérmet szerezte meg. Aztán 2018-ban Glasgow-ba a 400, 800 és 1500 gyors címvédőjeként érkezett, csakhogy Virth Balázs tanítványa akkor már a 200 pillangóra összpontosított, és ebben a számban győzött.

Hogy sikerül-e az újrázás, néhány napon belül kiderül, mindenesetre az Eb egyik legérdekesebb száma lesz a női kétszáz pillangó – magyar szempontból mindenképpen, merthogy Hosszú Katinka éppen ezen a távon kezdi leginkább utolérni önmagát.

„Külön nem beszélgettünk arról Bogival, milyen címvédőként indulni egy versenyen, arra sokkal jobban figyelünk, hogy két hónap múlva olimpiát rendeznek – mondta Virth Balázs edző. – Ha azt nézem, hogy Bogi a 2016-os londoni Eb-n remekül szerepelt, aztán Rióban bronzérmet szerzett, s ha azt, hogy még korábban Gyurta Dániel a debreceni Eb-t és aztán a londoni játékokat is megnyerte, bátran mondhatom, megvan a tudás és tapasztalat, hogyan lehet jól egymáshoz illeszteni ezt a két versenyt. A márciusi országos bajnokságra formát időzítettünk, mert ott Boginak meg kellett védenie a helyét az olimpiai csapatban kétszáz pillangón, ezúttal másként készültünk: azt mondanám, hogy nem formában, hanem jó erőben van a tanítványom, ez szerintem szintén jó jel az Eb-re.”

Kapás egyébként kicsit kikacsint az Európa-bajnokságon a pillangó mellől: egyfelől 400 gyorssal visszatér egy korábbi számához, másfelől rögtön az első napon rajtkőre lép 400 vegyesen is – itt már az előfutamban nehéz dolga lesz, mert Hosszú mellett Jakabos Zsuzsanna és Mihályvári-Farkas Viktória is indul, és országonként csak két úszó juthat tovább.

A TELJES PROGRAM
Május 17., hétfő
Előfutamok, 10

Női 400 m vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Mihályvári-Farkas Viktória), férfi 400 m gyors (Holló Balázs, Kalmár Ákos, Milák Kristóf, Zombori Gábor), női 50 m gyors (Bordás Beatrix, Gyurinovics Fanni, Ollé Mónika, Senánszky Petra), férfi 50 m hát (Bohus Richárd, Jászó Ádám, Kovács Benedek, Szentes Bence), női 100 m pillangó (Hatházi Dóra, Nyírádi Réka, Sebestyén Dalma, Ugrai Panna), férfi 100 m mell (Horváth Dávid, Kutasi Máté, Takács Tamás, Török Dominik Márk), női 4x100 m gyorsváltó (Magyarország), férfi 4x100 m gyorsváltó (Magyarország), női 800 m gyors (Fábián Bettina, Gál Kincső, Késely Ajna, Vas Luca)
Középdöntők, döntők, 18
Női 400 m vegyes, férfi 400 m gyors, női 50 m gyors, férfi 50 m hát, női 100 m pillangó, férfi 100 m mell, női 4x100 m gyorsváltó, férfi 4x100 m gyorsváltó

Május 18., kedd
Előfutamok, 10

Férfi 100 m gyors (Holoda Péter, Milák Kristóf, Németh Nándor, Szabó Szebasztián), női 100 m mell (Békési Eszter, Halmai Petra, Kalmár Aliz, Sztankovics Anna), férfi 200 m pillangó (Biczó Bence, Kenderesi Tamás, Milák Kristóf, Török Dominik Márk), női 50 m hát (Burián Katalin, Szabó-Feltóthy Eszter, Szilágyi Gerda, Ugrai Panna), vegyes csapatok 4x200 m gyorsváltó (Magyarország), férfi 1500 m gyors (Betlehem Dávid, Gyurta Gergely, Kalmár Ákos, Kovacsics Márk)
Középdöntők, döntők, 18
Női 800 m gyors, férfi 100 m mell, női 100 m pillangó,      férfi 100 m gyors, női 100 m mell, férfi 200 m pillangó, női 50 m hát, férfi 50 m hát, női 50 m gyors, vegyes csapatok 4x200 m gyorsváltó

Május 19., szerda
Előfutamok, 10

Férfi 200 m vegyes (Cseh László, Holló Balázs, Kós Hubert, Sós Dániel), női 200 m pillangó (Hatházi Dóra, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka), férfi 100 m hát (Bohus Richárd, Jászó Ádám, Kovács Benedek, Telegdy Ádám), női 200 m gyors (Fábián Fanni, Késely Ajna, Veres Laura, Verrasztó Evelyn), férfi 200 m mell (Horváth Dávid, Kutasi Máté, Török Dominik Márk), férfi 4x200 m gyorsváltó (Magyarország)
Középdöntők, döntők, 18
Férfi 1500 m gyors,  férfi 100 m gyors, női 100 m mell, férfi 100 m hát, női 200 m pillangó, férfi 200 m mell, női 50 m hát, férfi 200 m vegyes, női 200 m gyors,      férfi 200 m pillangó, férfi 4x200 m gyorsváltó

Május 20., csütörtök
Előfutamok, 10

Férfi 200 m gyors (Holló Balázs, Milák Kristóf, Németh Nándor, Zombori Gábor), női 200 m mell (Békési Eszter, Halmai Petra, Kalmár Aliz), férfi 50 m pillangó (Holoda Péter, Márton Richárd, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián), női 100 m hát (Burián Katalin, Szabó-Feltóthy Eszter, Szilágyi Gerda, Ugrai Panna), vegyes csapatok 4x100 m vegyes váltó (Magyarország), női 1500 m gyors (Csulák Lia, Késely Ajna, Mihályvári-Farkas Viktória, Olasz Anna)
Középdöntők, döntők, 18
Női 200 m pillangó, férfi 100 m hát, női 100 m hát, férfi 200 m gyors, női 200 m mell, férfi 50 m pillangó, női 200 m gyors, férfi 200 m mell, férfi 200 m vegyes, vegyes csapatok 4x100 m vegyes váltó

Május 21., péntek
Előfutamok, 10

Női 100 m gyors (Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Ugrai Panna, Verrasztó Evelyn), férfi 50 m mell (Gál Olivér, Horváth Dávid, Szöllősi Martin, Takács Tamás), női 200 m vegyes (György Réka, Hosszú Katinka, Sebestyén Dalma, Ugrai Panna), férfi 200 m hát (Bernek Péter, Jászó Ádám, Kovács Benedek, Telegdy Ádám), női 4x200 m gyorsváltó (Magyarország), férfi 800 m gyors (Gyurta Gergely, Kalmár Ákos, Kovacsics Márk, Rasovszky Kristóf)
Középdöntők, döntők 18
Női 1500 m gyors, férfi 50 m pillangó, női 100 m hát, férfi 200 m hát, női 100 m gyors, férfi 50 m mell, női 200 m mell, férfi 200 m gyors, női 200 m vegyes, női 4x200 m gyorsváltó

Május 22., szombat
Előfutamok, 10

Női 200 m hát (Burián Katalin, Nyírádi Réka, Szabó-Feltóthy Eszter, Szilágyi Gerda), férfi 50 m gyors (Holoda Péter, Kozma Dominik, Milák Kristóf, Németh Nándor), női 50 m pillangó (Bordás Beatrix, Ollé Mónika, Ugrai Panna, Varga Dominika), férfi 100 m pillangó (Kós Hubert, Márton Richárd, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián), női 50 m mell (Halmai Petra, Kalmár Aliz, Sztankovics Anna), vegyes csapatok 4x100 m gyorsváltó (Magyarország)
Középdöntők, döntők, 18
Férfi 800 m gyors, női 100 m gyors, férfi 50 m mell, női 200 m hát, férfi 50 m gyors, női 50 m pillangó, férfi 100 m pillangó, női 50 m mell, férfi 200 m hát, női 200 m vegyes, vegyes csapatok 4x100 m gyorsváltó

Május 23., vasárnap
Előfutamok, 10

Férfi 400 m vegyes (Bernek Péter, Sós Dániel, Török Dominik Márk, Verrasztó Dávid), női 400 m gyors (Fábián Bettina, Fábián Fanni, Kapás Boglárka, Késely Ajna), férfi 4x100 m vegyes váltó (Magyar­ország), női 4x100 m vegyes váltó (Magyarország)
Középdöntők, döntők, 18
Női 50 m pillangó, férfi 50 m gyors, női 50 m mell, férfi 100 m pillangó, női 200 m hát, férfi 400 m vegyes, női 400 m gyors, férfi 4x100 m vegyes váltó, női 4x100 m vegyes váltó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik